[overig] Bijsluiter 'Huiswerk en Practica'

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Gesloten
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.308

[overig] Bijsluiter 'Huiswerk en Practica'

Huiswerk en Practica

Hoe stel ik een goede vraag?

 • Dit is de plek voor huiswerkvragen van het middelbaar (secundair in België) onderwijs, ook voor werkstukken.
 • Wij zijn geen huiswerkmachine, wij helpen je maar maken je huiswerk niet voor je.
 • Vragen die dieper op de stof ingaan dan VWO6 (in België laatste jaar ASO of TSO) of die specialistische vakkennis vragen, horen niet hier thuis maar in een vakforum.
 • Voor een duidelijke vraag
  • gebruik je een duidelijke titel die de inhoud dekt;
  • geef je de volledige opgave;
  • voeg je tekeningen, afbeeldingen enz. toe via ‘volledige bewerker’ en ‘bijlagen’.
 • Vertel wat je zelf al gedaan hebt; laat ons je niveau (klas, opleiding) weten.
 • Eén vraag per topic.
 • Gebruik géén whatsapp-taal, geen afko maar het hele woord, geen onnodige hoofdletters enz.

Hoe help ik een vragensteller?

 • Wij zijn geen huiswerkmachine, dus geen kant-en-klare uitwerkingen maar uitleg van de methode.
 • Het is belangrijk dat de vragensteller begrip krijgt voor het hoe en waarom van de vraag.
 • Het KISS-principe (keep it simple, stupid) is belangrijk; kijk naar het niveau van de vragensteller.
 • Ga niet in discussie met andere helpers. Dat brengt de vragensteller maar in verwarring.


De huiswerkmoderatoren zijn:
ArcherBarry
Fuzzwood
Jan van de Velde

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.308

Re: [overig] Bijsluiter 'Huiswerk en Practica'

Forumbijsluiter Huiswerk en Practica voor vragenstellers

Dit forum is bedoeld voor huiswerkvragen van het middelbaar (secundair in België) onderwijs of vergelijkbaar niveau.
 • Kleine vragen i.v.m. oefeningen die wellicht kort te beantwoorden zijn.
 • Vragen i.v.m. practica en (profiel)werkstukken.
Het gaat dus om allerlei vragen over oefeningen en toepassingen die relatief eenvoudig kunnen opgelost worden, ook al is het niet echt "huiswerk". Hoe duidelijker je vraag, hoe groter de kans dat je hulp krijgt. De oplossing zal je niet voorgekauwd worden; je zult uitleg, aanwijzingen en een duwtje in de goede richting krijgen.

De huiswerkmoderatoren zijn:
ArcherBarry
Fuzzwood
Jan van de Velde

Vragen die niet in dit forum thuishoren
 • Theoretische vragen die dieper ingaan op de leerstof dan gewone (huiswerk)vragen.
 • Oefeningen van gevorderd niveau waar speciale vakkennis voor nodig is.
Dit soort vragen kun je beter stellen in de vakfora (Natuurkunde, Wiskunde, Scheikunde, Taalkunde enz.).

Vraag verkeerd geplaatst?
Het kan zijn dat je een topic verkeerd hebt geplaatst (in het huiswerkforum als het elders moet, of net omgekeerd), plaats dan niet zelf je topic nogmaals. Gebruik de "Melden"-knop in je topic om dit te melden aan een moderator en die zal de topic dan voor je verplaatsen.

Gebruik eerst de zoekfunctie
Misschien is een zelfde soort vraag al eerder gesteld en ben je het snelst geholpen door een paar vorige vragen en antwoorden te lezen. Door de zoekwoorden goed te kiezen, is de kans groot dat je topics vindt met vergelijkbare vragen. Zo heb jij sneller een antwoord en hoeft er geen dubbel werk gedaan te worden. Je vindt de zoekfunctie bovenaan rechts op elke pagina van het forum. Eventueel reageer je in een al bestaande topic als je een verdere vraag hebt.

Hoe stel ik een goede vraag?

Inhoud
We kunnen je niet helpen als je probleem niet helder is. Bovendien kunnen we je pas gericht verder helpen als het duidelijk is waar precies je probleem zit. Volg daarom de volgende tips:
 • Kies een duidelijke titel die de lading goed dekt en zo uniek mogelijk is, niet "som", "horizontale worp" of "reactie", maar wel "kwadratische vergelijking", "val van een toren", "reactie calciumcarbonaat".
 • Toevoegingen als "vraagje" of "hulp" of "dringend" zijn overbodig en ongewenst.
 • Geef de opgave zo volledig en letterlijk mogelijk, alle informatie kan belangrijk zijn om je goed te kunnen helpen.
 • Als er bij je opgave een tekening hoort, probeer die ook te tonen - zie ook verder onder het kopje "afbeeldingen".
 • Laat zien of leg uit wat je zelf al geprobeerd hebt en geef precies aan waar je vast komt te zitten.
 • Geef een indicatie van je niveau (jaar/opleiding) zodat antwoorden daarop aangepast kunnen worden.
 • Stel geen vragen over verschillende opgaven tegelijk in één topic, dat wordt al snel verwarrend. Start liever een topic per (aparte) opgave, maar beperk dat tot maximaal enkele opgaven.
Vorm
Een verzorgd bericht is veel duidelijker en zal daarom ook sneller een antwoord krijgen. Denk aan de volgende tips wanneer je je bericht opstelt:
 • Verzorg je bericht taalkundig: geen Whatsapp-taal, schrijf duidelijke zinnen zonder afkortingen, geen onnodig gebruik van uitroeptekens en gebruik hoofdletters en leestekens.
 • Maak gebruik van stijl (vet, cursief, onderlijnd) en kleur waar dat nuttig is, waar het de vraag verduidelijkt
 • Overdrijf niet: overdadig gebruik van hoofdletters, leestekens (!!!), kleurtjes en/of emoticons is niet nodig.
 • Kies een prefix-tag die zo goed mogelijk past bij je onderwerp. Dat maakt het duidelijk en overzichtelijk voor iedereen.
Voor het opmaken van wiskundige formules, chemische vergelijkingen en andere wetenschappelijke notaties, zijn er verschillende mogelijkheden:
 • Klik op de knoppen sub of sup boven je berichtvenster (beschikbaar in 'Volledige bewerker & voorbeeld') om super- en subscripts in te voegen.
 • Naast je berichtvenster vind je niet alleen smilies maar ook drie knoppen waar je allerlei bijzondere tekens en codes vindt. Gebruik ze, want ½ π r² en SO42- zijn bijvoorbeeld veel duidelijker dan 0,5pir^2 en SO4(2-).
 • Om complete scheikundige reactievergelijkingen in één keer leesbaarder weer te geven, neem een kijkje in de topic over chem-tags.
 • Voor ingewikkeldere formules is er LaTeX. We hebben ook een link naar het Overzicht LaTeX Codes (pdf)
Afbeeldingen
Een tekening of schets is vaak veel handiger dan een lange uitleg. Je kunt zelf eenvoudig afbeeldingen toevoegen aan je bericht. Als je op internet een handige illustratie vindt, als je zelf een schets maakt (bv. in paint) of een afbeelding kan inscannen, kun je dit bestand het beste rechtstreeks als bijlage in je bericht invoegen en niet uploaden naar tinypic of imageshack en dergelijke. Ga eerst naar 'volledige bewerker & voorbeeld' en klik dan op het tabblad ‘bijlagen’ onder je berichtvenster. Volg daarna onderstaand plaatje. Zorg ervoor dat je afbeelding rechtop staat.

WSF Huiswerkbijsluiter bijlage.png

Hulp krijgen bij je vragen

Wij zijn geen huiswerkmachine
Huiswerk maken moet je zelf doen, we kunnen je er wel bij helpen maar we maken het niet voor je. Verwacht dus geen volledige uitwerkingen, maar wel hints, een aanzet voor een volgende stap of een stappenplan over hoe je de opgave moet aanpakken. Vraag ook niet naar een volledige uitwerking, dat is niet de bedoeling.

Krijg je niet snel hulp?
Probeer niet de aandacht te vragen door zelf te reageren in je topic als er nog geen reactie komt (dit heet 'bumpen' en is niet toegestaan). Als je na 24u nog steeds geen reactie gekregen hebt, neem dan per pb contact op met een huiswerkmoderator. Die kan dan eventueel je topic opnieuw onder de aandacht brengen of aanwijzingen geven hoe je je vraag kan verduidelijken, waardoor je meer kans op antwoord krijgt.

Micro- en minicursussen
Voor zeer regelmatig terugkerende problemen hebben we een steeds uitgebreider pakket van micro- en minicursussen. Misschien gaat jouw vraag over een van deze onderwerpen en ben je geholpen met de uitleg die je daar vindt. Neem eens een kijkje, ook om eventuele reacties op je vragen beter te begrijpen.

Stel je vraag!

Alles doorgenomen en je hebt een vraag? Open een nieuw onderwerp voor je vraag en als je precies doet wat we je hierboven hebben verteld, zal je waarschijnlijk snel geholpen worden.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.308

Re: [overig] Bijsluiter 'Huiswerk en Practica'

Forumbijsluiter Huiswerk en Practica voor helpers

Help je graag anderen en heb je voldoende kennis over een bepaald onderwerp? Ga je gang, maar geef geen volledige uitwerkingen! Uitleg is belangrijker dan voordoen.

Ben je niet zeker hoe je het beste te werk kunt gaan? Stuur gerust een pb naar een van de (huiswerk)moderatoren (namen hieronder) of open een topic in Over dit forum. Kijk dan even in welk subforum het het beste thuishoort.

De huiswerkmoderatoren zijn:
ArcherBarry
Fuzzwood
Jan van de Velde

Iedereen mag helpen bij het beantwoorden van vragen en als je wilt en denkt te kunnen helpen, danken we je alvast namens de vele vragenstellers. Om alles in goede banen te leiden en om de doelstellingen van dit forum niet uit het oog te verliezen, vragen we je rekening te houden met volgende punten. Eronder een uitwerking van deze punten.

Begrip is belangrijker dan voorkauwen
 • Wij zijn geen huiswerkmachine, dus geen kant-en-klare uitwerkingen maar uitleg van de methode.
 • Het is belangrijk dat de vragensteller begrip krijgt voor het het hoe en waarom van de vraag.
Geef gerichte uitleg op het juiste niveau
 • Het KISS-principe (keep it simple, stupid) is belangrijk; kijk naar het niveau van de vragensteller.
De vragensteller staat centraal
 • Ga niet in discussie met andere helpers. Dat brengt de vragensteller maar in verwarring.
Het gaat bij de problemen in het huiswerkforum niet zozeer om het gestelde probleem zelf, maar om het probleem dat de topicstarter ermee heeft. Plaats dus geen kant-en-klare uitwerkingen. De vragensteller is er misschien blij mee, maar het is niet de bedoeling dat wij het huiswerk maken. Op de langere termijn zijn ze beter geholpen met het leren begrijpen en zelf kunnen oplossen van de opgaven. Probeer uit te leggen, in plaats van voor te doen.

Wijs liever op eventuele fouten in de uitwerking/redenering van de vragensteller of vraag daarnaar als die niet gegeven is. Stuur hem/haar in de goede richting met hints of een stappenplan, eventueel met een (gedeeltelijke) uitwerking van een analoog voorbeeld. Probeer heldere aanwijzingen te geven, maak je hints niet te cryptisch.

Concentreer je op de vraag zoals die bedoeld is. Let daarbij op het niveau van de vragensteller of de afkomst van de opgave. Maak het niet onnodig moeilijk en probeer je te verplaatsen in de situatie van de vragensteller. Werk naar de oplossing zoals die op dat niveau wellicht bedoeld is en sleep er geen onnodig ingewikkelde zaken bij die de vragensteller enkel verwarren.

De vragensteller staat centraal

Uitgebreide discussies tussen helpers onderling leiden vaak alleen tot verwarring bij de vragensteller. Meng je niet onnodig in een topic als de vragensteller al goed geholpen wordt. Als je een fout opmerkt of denkt dat een andere aanpak beter is, kun je dat natuurlijk wel toevoegen.


In de beperking toont zich de meester.

Gesloten