Zo kun je een radio 3D printen!

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 22

Zo kun je een radio 3D printen!

Dit is een gesponsorde bijdrage.
Als je op zoek bent naar een nieuw leuk project dan ben je misschien geïnteresseerd in het maken van je eigen werkende 3D geprinte radio. Sage Hansen heeft dit project gemaakt en laat zien dat het mogelijk is om een AM radio te bouwen met een aantal gewone huishoudelijke artikelen en 3D print onderdelen. Hansen is een 3D print en elektronische hobbyist gevestigd in Texas en deelt dit project nu met de wereld. Hij werd geïnspireerd door DIY-kristal- en schuttersputjes radio's uit de vroege jaren 1900, aangedreven door radiosignalen. Zijn radio heeft daarentegen een eenvoudig ontwerp dat je kunt laten maken met behulp van een 3D print service.

AM radio
Hansen vertelt het volgende over de AM radio die hij heeft gemaakt met een 3D printer: "AM radio was een van de eerste manieren om audio naar een zeer breed publiek te sturen in het begin van de 20e eeuw, maar het is nog steeds erg populair vandaag. Het begint met het radiostation dat hun geluidsgolven omzet in elektromagnetische golven, die grote afstanden kunnen afleggen. Elk radiostation gebruikt een specifieke frequentie die constant is, maar de geluidsgolven worden gemengd zodat ze de basisradiogolf versterken en moduleren".

Benodigdheden
Hansen deelt zijn werk met het publiek via Thingiverse zodat je zijn 3D bestanden en stapsgewijze instructies kunt downloaden. Op YouTube heeft hij een handleiding geplaatst van dit proces. Deze video is instructief en maakt gebruik van 3D animaties om je te helpen bij het maken of begrijpen van de kristalradio ontvanger. Om de ontvanger te maken, heb je een paar eenvoudige componenten nodig, waaronder: een piëzo-oortelefoon, een spoel van 24 AWG magneetdraad (ook bekend als Enamel Wire), een 1N34A germaniumdiode, een klein stukje aluminiumfolie, een paperclip en een pakket Hildie & Jo 45 koorduiteinden (5x10 mm veren).

Opwindend project
Het eenvoudige circuit en het feit dat je de radio kunt bouwen met huishoudelijke artikelen, maakt het project zo opwindend. Hansen voegt toe: “Wat ik wilde doen, was mijn 3D modelleringssoftware gebruiken om een eenvoudig vorm te ontwerpen dat de componenten op zo'n eenvoudige manier presenteert dat het voor de kijker gemakkelijk is om het circuit te volgen en te begrijpen hoe dit werkt. De radiogolven die door de antenne worden ontvangen, passeren de draadspoel, die fungeert als een inductor die de frequentie bepaalt. Vervolgens zet de diode de ontvangende wisselstroom om in gelijkstroom, waardoor de piëzo-luidspreker gaat trillen en geluidsgolven creëert.”


vintage-technology-music-old.jpg

Berichten: 44

Re: Zo kun je een radio 3D printen!

Grappig, maar de deze radio maakte wij 10 jaar geleden al met een plankje..
Hij print dus niet echt een radio, het zijn nog steeds gewoon dezelfde electronica componenten als 100 jaar geleden.
Beetje een opgeklopt verhaal dus, jammer

Reageer