Kruisingen bij insecten

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 385

Kruisingen bij insecten

Ik hoorde laatst dat de tijgermug steeds verder zijn intrede doet in Europa .
Nu vroeg ik mij af of deze muggen zich kunnen kruisen met onze eigen muggen en zo ja zijn deze muggen die hier uit voort komen dan net als muilezels niet vruchtbaar ?
Je hebt bijvoorbeeld ook lieveheersbeestjes zoals de standaard rood met zwarte stippen maar toch ook hetzelfde exemplaar die geel is met zwarte stippen .Het lijken mij dezelfde soort maar toch zie je hier niet vaak kruisingen in .Ik heb het eigenlijk nog nooit gezien .

Gebruikersavatar
Berichten: 8.548

Re: Kruisingen bij insecten

De tijgermug (Aedes albopictus) is een van 5 verschillende Aedes mug exoten die hun intrede hebben gedaan in europa . https://www.sciencedirect.com/science/a ... n%20Europe.

Als deze zich al met inheemse muggen gaan kruisen dan zal dit waarschijnlijk in hetzelfde geslacht (Aedes) zijn. Er zijn 9 inheemse Aedes muggen in de BeNeLux.

Binnen het Aedes geslacht zijn hybriden mogelijk en deze zijn soms ook vruchtbaar. In deze review https://www.annualreviews.org/doi/pdf/1 ... 158.001311 hebben ze het hier ook specifiek over
Woodhill (62, 63) observed that the cross between female Aedes scutellaris scutellaris (Walker) and male Aedes scutellaris katherinensis was completely fertile, while the reciprocal cross was sterile.
normal.
In hoeverre het in dit geval om subsoorten gaat is nog steeds de vraag. Of Aedes albopictus met inheemse Aedes soorten kan hybridiseren is voor zover ik weet nog niet onderzocht, maar is afgaande op de geografische oorsprong van deze soorten onwaarschijnlijk.

Reageer