Temperatuur-geïnhibeerd ontkoppelingsmolecuul als veilige afslankpil?

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 103

Temperatuur-geïnhibeerd ontkoppelingsmolecuul als veilige afslankpil?

Dag,

Ontkoppelingsmoleculen, zoals 2,4-DNP, verstoren mitochondriële ATP-synthese door het laten “lekken” van de door de elektronentransportketen opgebouwde protongradiënt in de intermembraneuze ruimte. Zo wordt in zeer hoog tempo vetweefsel “verbrand”, omdat de ATP-synthese niet plaatsvindt. Hierbij komt veel warmte vrij, waardoor hyperthermie met denaturatie van eiwitten ontstaat. Dit is potentieel levensbedreigend en geen veilige manier om snel af te vallen. Maar wat als je dit proces van mitochondriële ontkoppeling gedoseerd zou kunnen laten plaatsvinden door een 2,4-DNP-analoog te maken met een temperatuurgevoelige structuur, waardoor het molecuul inactiveert boven een bepaalde veilige temperatuur (bijvoorbeeld 39 graden Celsius)? Dan zou het proces stoppen voor bedreigende hyperthermie (>41 graden Celsius ontstaat). In potentie zou dat een “veilige” afslankpil kunnen zijn in deze tijden van obesitaspandemie. Eventuele bijwerkingen als tachycardie kun je dan met een simpele bètablokker behandelen.
Wat zouden de voornaamste bezwaren hiertegen zijn, gegeven dat een dergelijk “thermo-instabiel” ontkoppelingsmolecuul chemisch te synthetiseren is?

H. gr.
Philip Voets

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.068

Re: Temperatuur-geïnhibeerd ontkoppelingsmolecuul als veilige afslankpil?

Ik voorzie verschillende bezwaren. Enkele zijn:

* Therapeutisch bereik van de stof en dosering die per persoon afgestemd zal moeten worden.
* Kinetica van denaturatie welke jij voorstelt is dat bij een verhoging van 1,5 a 2oC de moleculen onwerkzaam zouden moeten worden. Dat betekend dat of de afbraak heel langzaam zal gaan (alsnog risico op gevaarlijke hyperthermie), of het molecuul bij 36-37,5oC maar korte levensduur zal kennen.
* hoog risico op misbruik (b.v. anorexia) of over dosering doordat mensen meerdere pillen te nemen om snel af te vallen
* (mentale) verslaving

Het idee zal niet slecht zijn, maar aan de praktische uitvoering zie ik nogal wat haken en ogen

Reageer