Biologisch oplosbaar voer
Geplaatst: ma 27 jun 2022, 11:41
Goedemorgen wetenschappers,
Ik zit met een uitdaging en ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen. Ik ben dus een (karper)visser en ik zou graag het voer willen optimaliseren. Als voer wordt er in 99% van de gevallen gebruik gemaakt van boilies (gekookte of gestoomde deegballetjes met geur- en smaakstoffen).
Gezien deze boilies worden gebonden met eieren of ei-compound, komt er na het koken/stomen een harde korst van gestold eiwit om de balletjes te zitten. Met stomen is dit al iets minder dan wanneer je het kookt. Hierdoor kan het voorkomen dat sommige boilies gewoon dagenlang in het water liggen en komen de aanwezige geur- en smaakstoffen moeilijk vrij uit het deeg.
Om te zorgen dat een boilie veel meer attractie heeft, ben ik aan het experimenteren met een (deels) oplosbare (bruisende) boilie. Omdat in de basismix al citroenzuur en olie zit, kan het toevoegen van bicarbonaat zorgen voor een bruisend effect. Het bruisend effect is alleen niet genoeg om het gestolde eiwit te doen oplossen. Mijn idee is dat ik dus een ander bindmiddel nodig heb, welke bij voorkeur, niet gekookt of gestoomd hoeft te worden om te kunnen binden. Deze verbinding moet vervolgens oplosbaar zijn in water.
(basis)mix voor boilies
- Verschillende meelsoorten (tarwemeel, sojameel, maismeel, etc..)
- Eieren of ei-compound (binder)
- Citroenzuur (smaak en natuurlijk conserveermiddel)
- Water en olie (voor de rolbaarheid van het deeg)
- Zeezout (smaakversterker)
- Glycerine en/of MPG (conserveermiddel)
- Geur- en smaakstoffen (hennep, boekweit, gemalen mais, smaak essence, etc.)
Ik heb dus al wat experimenten uitgevoerd met citroenzuurpoeder, olie, bicarbonaat en tapiocameel i.c.m. diverse smaak- en geurstoffen. Zodra ik deze invries en weer ontdooi begint de bruisende werking eigenlijk al meteen. Mogelijk trekken bepaalde ingrediënten vocht aan, welke weer vrijkomen bij het ontdooien.
In de koeling gaat het een stuk beter, maar is het nogal poreus. Waarschijnlijk omdat tapiocameel geen goede binder is, of ik in verhouding te weinig heb gebruikt. Vanavond ga ik experimenteren met maiszetmeel en kijken wat voor verschil dit oplevert.
Zijn er misschien forumleden die het leuk vinden om hier eens over te sparren? Zijn er wellicht andere ingrediënten mogelijk die betere oplosbare eigenschappen hebben? Ik weet dat er voer-pellets bestaan die binnen een paar uur oplossen in water. Mogelijk zorgt ruwe as of ruwe celstof voor deze eigenschappen?
Ik hoor het graag! Alle tips zijn welkom, ik ben niet te beroerd om eindeloos te testen en zal aangedragen oplossingen ook zeker proberen en documenteren.
Uiteraard moeten de ingrediënten veilig zijn voor mens en dier.
Bedankt alvast!
Ik zit met een uitdaging en ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen. Ik ben dus een (karper)visser en ik zou graag het voer willen optimaliseren. Als voer wordt er in 99% van de gevallen gebruik gemaakt van boilies (gekookte of gestoomde deegballetjes met geur- en smaakstoffen).
Gezien deze boilies worden gebonden met eieren of ei-compound, komt er na het koken/stomen een harde korst van gestold eiwit om de balletjes te zitten. Met stomen is dit al iets minder dan wanneer je het kookt. Hierdoor kan het voorkomen dat sommige boilies gewoon dagenlang in het water liggen en komen de aanwezige geur- en smaakstoffen moeilijk vrij uit het deeg.
Om te zorgen dat een boilie veel meer attractie heeft, ben ik aan het experimenteren met een (deels) oplosbare (bruisende) boilie. Omdat in de basismix al citroenzuur en olie zit, kan het toevoegen van bicarbonaat zorgen voor een bruisend effect. Het bruisend effect is alleen niet genoeg om het gestolde eiwit te doen oplossen. Mijn idee is dat ik dus een ander bindmiddel nodig heb, welke bij voorkeur, niet gekookt of gestoomd hoeft te worden om te kunnen binden. Deze verbinding moet vervolgens oplosbaar zijn in water.
(basis)mix voor boilies
- Verschillende meelsoorten (tarwemeel, sojameel, maismeel, etc..)
- Eieren of ei-compound (binder)
- Citroenzuur (smaak en natuurlijk conserveermiddel)
- Water en olie (voor de rolbaarheid van het deeg)
- Zeezout (smaakversterker)
- Glycerine en/of MPG (conserveermiddel)
- Geur- en smaakstoffen (hennep, boekweit, gemalen mais, smaak essence, etc.)
Ik heb dus al wat experimenten uitgevoerd met citroenzuurpoeder, olie, bicarbonaat en tapiocameel i.c.m. diverse smaak- en geurstoffen. Zodra ik deze invries en weer ontdooi begint de bruisende werking eigenlijk al meteen. Mogelijk trekken bepaalde ingrediënten vocht aan, welke weer vrijkomen bij het ontdooien.
In de koeling gaat het een stuk beter, maar is het nogal poreus. Waarschijnlijk omdat tapiocameel geen goede binder is, of ik in verhouding te weinig heb gebruikt. Vanavond ga ik experimenteren met maiszetmeel en kijken wat voor verschil dit oplevert.
Zijn er misschien forumleden die het leuk vinden om hier eens over te sparren? Zijn er wellicht andere ingrediënten mogelijk die betere oplosbare eigenschappen hebben? Ik weet dat er voer-pellets bestaan die binnen een paar uur oplossen in water. Mogelijk zorgt ruwe as of ruwe celstof voor deze eigenschappen?
Ik hoor het graag! Alle tips zijn welkom, ik ben niet te beroerd om eindeloos te testen en zal aangedragen oplossingen ook zeker proberen en documenteren.
Uiteraard moeten de ingrediënten veilig zijn voor mens en dier.
Bedankt alvast!