de chemie van pastis
Geplaatst: ma 05 dec 2022, 19:18
tja, je bent natuurkundeleraar, maar dan vallen er wat collega's om en dan neem je wat over.
Nu wat scheikunde.
Geen universiteitsniveau, vmbo 2-3.
Eerste klusje is een hoofdstukje met oplossing, suspensie en emulsie.
En dan kan ik natuurlijk netjes in het boek blijven, maar ik doe er ook wel graag iets leuks bij. Wat ik daarbij echter wil vermijden is dat ik leugens ga vertellen om dat extraatje voor deze leerlingen behapbaar te houden. Versimpelen, OK, liegen, nee.
Leukigheidje: het Franse anijs-zoethoutdrankje pastis. (Pernod, Ricard als bekendste merken in NL) Daarvan consumeer ik persoonlijk meer dan de gemiddelde Fransman en dus ook al eens mee zitten spelen.
belangrijkste ingrediënten zijn water, alcohol en anijsolie.
Uit de fles, met 40-45% alcohol, is het een heldere donkergele oplossing. Voeg water toe en het wordt een lichtgele ondoorzichtig troebele vloeistof. Dat blijkt prima omkeerbaar, voeg alcohol toe en het wordt weer helder.
Nu wat scheikunde.
Geen universiteitsniveau, vmbo 2-3.
Eerste klusje is een hoofdstukje met oplossing, suspensie en emulsie.
En dan kan ik natuurlijk netjes in het boek blijven, maar ik doe er ook wel graag iets leuks bij. Wat ik daarbij echter wil vermijden is dat ik leugens ga vertellen om dat extraatje voor deze leerlingen behapbaar te houden. Versimpelen, OK, liegen, nee.
Leukigheidje: het Franse anijs-zoethoutdrankje pastis. (Pernod, Ricard als bekendste merken in NL) Daarvan consumeer ik persoonlijk meer dan de gemiddelde Fransman en dus ook al eens mee zitten spelen.
belangrijkste ingrediënten zijn water, alcohol en anijsolie.
Uit de fles, met 40-45% alcohol, is het een heldere donkergele oplossing. Voeg water toe en het wordt een lichtgele ondoorzichtig troebele vloeistof. Dat blijkt prima omkeerbaar, voeg alcohol toe en het wordt weer helder.
- mag ik de pure pastis zomaar een oplossing noemen?
- of is het eigenlijk een oplossing van anijsolie in alcohol, opgelost in water?
- mag ik de verdunde pastis (troebel) een emulsie noemen (olie in water)?
- mag ik de alcohol hier emulgator noemen? Of blijft alcohol toch een oplosmiddel?