Het belang van beweging en slaap op onze mentale gezondheid

Moderator: Rhiannon

Gesloten
Gebruikersavatar
Berichten: 19

Het belang van beweging en slaap op onze mentale gezondheid

Dit is een gesponsorde bijdrage.
Gezonde voeding en voldoende beweging zijn natuurlijk onlosmakelijk verbonden met een gezonde leefstijl. Steeds vaker horen we namelijk dat mensen meer willen bewegen en willen letten op hun eten. In eerste instantie doen ze dit vaak omdat ze wat aan hun gewicht willen doen. Maar wist je dat gezonde voeding en voldoende beweging ook ontzettend veel positieve effecten heeft op onze mentale gezondheid? Wanneer je je namelijk lichamelijk niet fit voelt, dan werkt dit door in ons brein. Des te belangrijker dus om hier serieus mee aan de slag te gaan. Niet voor niets zijn er daarom dus ook drie pijlers. Eten, bewegen en rust. De rust is in deze het slapen, want ook zonder goede nachtrust, zul je de dag erna niet optimaal kunnen presteren, hoe gezond je ook eet! Om je een idee te geven wat het belang ervan is, hebben we in dit artikel een aantal belangrijke zaken voor je op een rijtje gezet.

Belang van voldoende beweging
Voldoende beweging is vanuit meerdere perspectieven van essentieel belang. Speciaal daarom hebben we een lijstje gemaakt met aspecten die verbeteren wanneer je voldoende beweegt. Eén van de zaken is een betere slaap. Dus stel dat je met een nachtlampje kind slaapt, omdat je anders moeilijk in slaap kunt komen, dan is wat extra beweging zeker de moeite waard om eens wat extra te bewegen. De voordelen van voldoende bewegen zijn:
  • Het versterkt het hart en de bloedvaten, waardoor het risico op hart- en vaatziekten afneemt.
  • Het helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en kan daarom helpen bij het voorkomen of behandelen van diabetes.
  • Het kan helpen bij het afvallen en het behouden van een gezond gewicht.
  • Het verbetert de spier- en botsterkte, waardoor het risico op osteoporose afneemt.
  • Het verbetert de mentale gezondheid door stress te verminderen en het risico op depressie en angst te verlagen.
  • Het kan ook bijdragen aan een betere slaap.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt volwassenen aan om minstens 150 minuten matig intensieve beweging per week te doen. Dit kan worden bereikt door bijvoorbeeld 30 minuten per dag te wandelen of fietsen, of door 20 minuten per dag te joggen. Kinderen en jongeren hebben meer beweging nodig, minstens 60 minuten per dag.

Belang van gezonde voeding
Wanneer we het hebben over een gezonde leefstijl, dan hoort voeding hier natuurlijk ook bij. Dus ook wanneer je op vakantie gaat met je reistas dames, is het goed om je voeding enigszins in de gaten te houden. Krijg je namelijk teveel suikers en vetten binnen, dan zul je je al snel opgeblazen en moe voelen. Gezonde voeding zorgt er namelijk voor dat we op gewicht blijven, ook zorgt het ervoor dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, waardoor je je een stuk fitter voelt.

Endorfine
Op het moment dat je gezond eet en voldoende sport, zul je merken dat je je ook mentaal een stuk sterker voelt. Je hebt het gevoel dat je de hele wereld aan kunt en bent niet zomaar moe te krijgen. Dit komt door de aanmaak van het geluksstofje ´endorfine´. Dit is een lichaamseigen stof, die door de hersenen wordt aangemaakt op het moment dat we veel sporten. Dus pak snel die weekendtas heren in met sportkleding en begin vandaag nog!
woman-2197947__340.jpg

Gesloten