Verschil langzame en snelle zekeringen

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Gebruikersavatar
Beheer
Berichten: 14.925

Verschil langzame en snelle zekeringen

Glaszekeringen en stoppen worden gebruikt om apparaten en groepen te beveiligen, en zijn verkrijgbaar voor verschillende stromen (A). Ze bestaan uit een draadje dat doorsmelt wanneer er een te grote stroom gaat lopen.

Bij glaszekeringen heb je verder het verschil dat je een langzame en snelle zekering kan hebben. Wanneer je een langzame zekering een piekbelasting geeft boven de aangegeven waarde, maar daarna weer zakt beneden de zekeringswaarde smelt hij niet door. Doe je datzelfde bij een snelle zekering dan zal deze wel doorsmelten.

Hoe wordt dat verschil gerealiseerd? Volgens mij bepaalt de dikte van het draadje (en het materiaal) bij welke stroom hij doorsmelt, maar hoe zorg je er dan voor dat deze wel kortstondig zwaarder belast kan worden?
Never be afraid to try something new. Remember, amateurs built the ark. Professionals built the Titanic

Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Re: Verschil langzame en snelle zekeringen

Een normale zekering moet geen weerstand hebben als er niets aan de hand is, als er teveel stroomdichtheid te groot wordt moet de weerstand echter snel vergroten, als dat gebeurt wordt er steeds meer warmte gedecipeerd en zal het doorbranden.

Een langzame zekernig brandt gewoon langzamer door. Het heeft waarschijnlijk een groter weerstand.

je kunt dit zien als je bijvoorbeeld een zekering met een langer draadje er in hebt. Bij een bepaalde stroomdischtheid wordt er warmte gegenereerd en gaat hij doorbranden. Maar omdat het draadje langer is duurt het langer voordat hij doorgebrand is. Een metaal geleid warmte namelijk goed en het zal dus de gehele lengte moeten verwarmen voor eerst door te branden. Het duurt dus langer voordat het doorbrand.

Dit effect kan ook op andere manieren worden bereikt.

Reageer