Fischer projectie

Moderators: ArcherBarry, rwwh

Reageer

Fischer projectie

Via de Fischer projectie kom je van melkzuur: (+)-melkzuur en (-)-melkzuur. Dit is linksdraaiend en rechtsdraaiend. Komt dit tot stand via het licht (fotonen)? Heeft gepolariseerd licht er iets mee te maken?Dacht dat dat laatste was om te weten te komen hoeveel graden ze afwijken in de structuur met gepolarisserd licht.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
Gebruikersavatar
Berichten: 292

Re: Fischer projectie

Als je bedenkt dat licht wordt afgebogen door moleculen, dan kan je dit meten. Alleen niet elke stof laat gepolariseerd licht draaien. Een optisch inactieve stof zal licht afbuigen wanneer licht ertegenaan botst, deze afbuiging wordt ongedaan gemaakt door een ander zelfde molecuul dat in de tegengestelde orientatie ligt tov het molecuul van de eerste botsing, het licht wordt namelijk weer teruggebogen.Melkzuur is optisch actief, dat wil zeggen dat er geen terugbuiging plaats vindt. Dit komt omdat melkzuur niet in een tegengestelde orientatie te plaatsen is, op welke manier je het molecuul ook draait. Melkzuur bevat namelijk een chiraal C-atoom.Voor meer info kan je zoeken op trefwoorden als enantiomeren en stereoisomerie.
4e-jaars Life, Science & Technology: Chemie


Re: Fischer projectie

Vriendelijk bedankt beide,

greetings!

Reageer