golfgetal en veerconstante

Moderator: physicalattraction

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer

golfgetal en veerconstante

Bestaat er een verband tussen het golfgetal en de veerconstante?

Het golfgetal is 2*Pi / lamda en heeft dus dimensie 1/m als we kijken in de sinusgolf sin( k (x-vt))

De veerconstante komt voor in volgende formule F=k*x met x de uitwijking van het centrum. k heeft hier van dimensie N/m dus helemaal hetzelfde kunnen ze niet zijn. Maar is er misschien een verband aangezien zij toch beiden te maken hebben met een soort cirkelbeweging.

Kan er iemand het verband uitleggen?

Dit is belangrijk aangezien je niet zomaar het golfgetal kunt herschrijven als volgt k = cirkelfrequentie² * m want dat is enkel geldig voor de veerconstante.

Ik ben gewoon een beetje verwart aangezien ze beide dingen k noemen en heb die in dezelfde cursus terug gevonden en zoek een beetje verduidelijking

Gebruikersavatar
Berichten: 222

Re: golfgetal en veerconstante

mensen en methodes hebben vaak de neiging om voor totaal verschillende constanten en variabelen hetzelfde teken te gebruiken. Net zoals er ook voor dezelfde variabele of constante veel verschillende tekens mogelijk zijn. Men gaat ervan uit dat jij uit de context weet waar het over gaat.

In jouw geval zijn k en k wel met elkaar verbonden, maar niet hetzelfde. Een harmonische beweging van de veer wordt namelijk beschreven met een cosinus of een sinus met hoekfrequentie √(k/m). de hoekfrequentie is 2πf (met f de frequentie) en f=v/λ. In deze twee uitdrukkingen herken je het golfgetal. Dus uiteindelijk heb je:√(kveer/m)=kgolf v --> kveer=mkgolf2v2
"If you're scared to die, you'd better not be scared to live"

Reageer