transport

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer

transport

wat is het verschil tussen actief primair en actief secundair transport?

Gebruikersavatar
Berichten: 34

Re: transport

Als ik het goed heb wordt er bij primair actief transport energie gebruikt door de membraan-eiwitten, en wordt er zodoende actief iets vervoerd. Zoals bijvoorbeeld bij de Na+-K+-pomp

Bij secundair actief transport wordt er over het membraan (vaak door primair actief transport) en elektrische of concentratie gradiënt gecreëerd, waardoor er, dankzij die gradiënt transport kan plaatsvinden.

Als ik het goed heb :shock:

Berichten: 8.614

Re: transport

Primair

Bij primair actief transport wordt energie direct gebruikt om moleculen over een membraan te transporteren. De meeste enzymen die voor dit type transport zorgen vallen onder de zogenaamde transmembrane ATPases. Een belangrijk ATPase dat in alle cellen voorkomt is de natrium-kaliumpomp, die een rol speelt bij het instandhouden van de membraanpotentiaal.

Secundair

Bij secundair transport daarentegen is er geen directe koppeling met ATP; daarvoor in de plaats wordt door het uit de cel pompen van ionen een elektrochemisch potentiaalverschil gecreëerd dat op zijn beurt voor het transport zorgt. De drie belangrijkste soorten secundair transport zijn uniport, counter-transport en co-transport.
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Actief_transport
Geloof niet alles wat je leest.


Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!

Reageer