springen

Moderator: physicalattraction

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 144

springen

Stel: Je staat op een stuk beton dat naar beneden valt.

Net voor de impact met de aarde spring je ervan af, waardoor je maar een meter of 2 valt. Zou dit je leven kunnen redden?

greetz MasterCell

Mod Wouter_Masselink: Verplaaatst naar klassieke natuurkunde, heeft niet veel met moderne natuurkunde van doen.
I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not.

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: springen

Stel je dit voor: je valt met een hoge snelheid naar beneden. Net voordat je de grond raakt wordt je nog een beetje afgeremd. De afremming die je zelf ondervind is minimaal aangezien je niet alleen jezelf afzet tegen het betonnen blok, maar het blok zelf wordt ook weggeduwd door jou.

Om het heel simpel te zeggen (ervanuitgaande dat het blok hetzelfde gewicht heeft als jou):

hogevalsnelheid- afzetten_tegen_het_blok/2= iets minder hoge valsnelheid. Het effect van het afzetten tegen dit betonnen blok is minimaal. Daar komt nog bij dat wanneer je dan land, je dit niet meer doet op een vlakke ondergrond maar op puin (restant van dat betonnen blok)
"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 80

Re: springen

Dit is getest bij mythbusters in een lift...

Het antwoord is nee.. verklaring zie hier boven

Re: springen

Jah, als dat betonblok en jij van een hoogt van 3 meter valt, kan je dat wel overleven, maar ik heb zoiets in een boek gelezen met name: Jongens en Wetenschap.

Ik citeer: "Wat moet je doen om zo'n val te overleven? Evenhoog vóór de lift crasht is qua timing zo goed als onmogelijk. Om je benen niet te breken zou je op de grond kunnen gaan liggen, maar dan fungeert je lichaam niet meer als kreukelzone en krijgt je hoofd de volle klap te verduren. Je hersenen zouden gewoonweg uit je schedel spatten. We stellen daarom een tussenoplossing voor: hurkzit is misschien het best. Maar dat hebben we dus niet kunnen uitproberen omdat die liften van tegenwoordig veel te veilig zijn."

Re: springen

Alle lichamen vallen met dezelfde valversnelling en hoewel je voeten contact maken met het betonblok voel je je eigen gewicht niet als we de wrijvingskrachten van de lucht buiten beschouwing laten.

op het moment dat jij besluit je af te zetten tegen het betonblok wat maar een fractie van een seconde kan duren zul je zien dat je voeten zich zullen losmaken van het blok om vervolgens met een snelheid die nagenoeg gelijk is aan die van het betonblok maar net even later verpletterend neer te slaan op moeder aarde.

Berichten: 65

Re: springen

Hoe hoog springt een gemiddeld mens uit stand (en hiermee bedoel ik niet hoe hoog de lat is die hij/zij kan klaren, maar het verschil in hoogte van zijn massamiddelpunt)? Zal toch niet meer zijn dan een half metertje. Effectief betekent dit in de situatie die jij schetst dat je een half metertje minder ver valt als wanneer je niet gesprongen had (en als voorwaarde geldt hier ook nog dat het betonblok vele male zwaarder is dan jezelf, anders neemt de 'effectieve valhoogte' nog minder af).

De snelheid waarmee je de grond raakt vind je uit m*g*h = 1/2 * m * v^2, oftewel v = SQRT(2*g*h)

Dat effect is nog net merkbaar als je van 3 meter hoogte valt. Maar als je van 30m hoogte valt is het verwaarloosbaar.

Vergelijk

v = SQRT(2*10*3) = 7.75 m/s vs v = SQRT(2*10*(3-0.5)) = 7.07 m/s (~10% verschil)

en

v = SQRT(2*10*30) = 24.5 m/s vs v = SQRT(2*10*(30-0.5)) = 24.3 m/s (~0.8% verschil)

En dit zijn dus 'best-case scenarios'.

Mvg

Paul

Reageer