zuren en basen, help
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
zuren en basen, help
Weet iemand wat het verschil is tussen tweewaardige sterke zuren en eenwaardig sterke zuren???? En bestaat dit ook voor basen?? En bestaat dit ook voor zwakke zuren en basen???
- Berichten: 2.116
Re: zuren en basen, help
Een eenwaardigzuur kan 1 H+ afstaan
Een tweewaardig zuur kan 2 H+ afstaan
etc.
Voor basen geldt hetzelfde, maar dan met OH-
Een tweewaardig zuur kan 2 H+ afstaan
etc.
Voor basen geldt hetzelfde, maar dan met OH-
β-Damascenon en maneschijn
-
- Berichten: 704
Re: zuren en basen, help
Weet iemand wat het verschil is tussen tweewaardige sterke zuren en eenwaardig sterke zuren???? En bestaat dit ook voor basen?? En bestaat dit ook voor zwakke zuren en basen???
Voor zwakke zuren/basen geldt hetzelfde en omdat ze zwak zijn, hebben ze ook 2 evenwichtsconstanten.
-
- Berichten: 19
Re: zuren en basen, help
Bij basen is het dus zo dat ze meer dan 1 H+ kunnen opnemen
Zoals BO3 3- -> HBO3 2- -> H2BO3 - -> H3BO3
BO3 3- is een driewaardige base
H3BO3 is een driewaardig zuur
Zoals BO3 3- -> HBO3 2- -> H2BO3 - -> H3BO3
BO3 3- is een driewaardige base
H3BO3 is een driewaardig zuur
-
- Berichten: 704
Re: zuren en basen, help
en zijn er dus 3 evenwichtsconstantencaspervdw schreef:Bij basen is het dus zo dat ze meer dan 1 H+ kunnen opnemen
Zoals BO3 3- -> HBO3 2- -> H2BO3 - -> H3BO3
BO3 3- is een driewaardige base
H3BO3 is een driewaardig zuur
-
- Berichten: 133
Re: zuren en basen, help
Geld maakt niet gelukkig, wiskunde en natuurkunde wel!
Re: zuren en basen, help
In werkelijkheid gedraagt boorzuur zich als een eenbasisch zuur. Dat blijkt wel als je het gaat titreren. Eenvoudig is dat niet want het lost heel langzaam op in water. Dat komt door de trage omzetting:
H3BO3 + H2O geeft H+ + B(OH)4-
Als je er een suiker aan toevoegt, naar ik meen mannitol, complexeert dat met bovenstaand boraat-ion en gedraagt het boorzuur zich zo als een sterker zuur en kan zo veel gemakkelijker getitreerd worden. Maar het gaat zich dan toch niet als een meerbasisch zuur gedragen. H. Zeilmaker
H3BO3 + H2O geeft H+ + B(OH)4-
Als je er een suiker aan toevoegt, naar ik meen mannitol, complexeert dat met bovenstaand boraat-ion en gedraagt het boorzuur zich zo als een sterker zuur en kan zo veel gemakkelijker getitreerd worden. Maar het gaat zich dan toch niet als een meerbasisch zuur gedragen. H. Zeilmaker