Springen naar inhoud

Kookpunt olieŽn


  • Dit onderwerp is gesloten Dit onderwerp is gesloten

#1

famlam

    famlam


  • 0 - 25 berichten
  • 11 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 15 december 2010 - 22:31

Ik hoor regelmatig dat olieŽn een kookpunt van rond de 180 graden Celsius hebben. Geldt dat voor de meeste olieŽn, of is dit alleen voor de meest voorkomende vormen van olie?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Kravitz

    Kravitz


  • >1k berichten
  • 4042 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 16 december 2010 - 12:06

Elke stof heeft een ander kookpunt. Het is dus niet zo dat alle oliŽn een kookpunt van 180įC hebben. Als je bijv. naar stookolie kijkt zie je dat het kookpunt rond de 370įC ligt.
Wat je wel kan zeggen is dat bij de meeste plantaardige oliŽn die je in de keuken gebruikt het kookpunt rond de 180įC ligt, maar olijfolie en maÔsolie hebben wel degelijk een verschillend kookpunt!
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

#3

slice

    slice


  • 0 - 25 berichten
  • 23 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 06 januari 2011 - 22:13

Olien hebben een zeer verschillend kook/smeltpunt. Dit wordt in de rafinaderij 'gemaakt'. Het is sterk afhankelijk
van de opbouw van de moleculen. Zitten er lange of korte staarten (koolstofketens) aan.

palmolie: 351-352 įC
zonnebloemolie: 140 įC
olijfolie: 150įC-200įC

Deze olien worden (bijvoorbeeld) verwerkt in een raffinaderij om onderanderen het kook/smeltpunt te veranderen naar gewenste waardes.

#4

Monomatapa

    Monomatapa


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 08 januari 2011 - 22:15

Vergeet niet dat een kookpunt niet absoluut is.
De waarden veranderen bij een andere altitude.
Op een hoge berg kooken zaken bij veel lagere waarden.

#5

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8248 berichten
  • VIP

Geplaatst op 09 januari 2011 - 12:50

Vergeet niet dat een kookpunt niet absoluut is.
De waarden veranderen bij een andere altitude.
Op een hoge berg kooken zaken bij veel lagere waarden.


Hoewel je hier inderdaad gelijk hebt gaat men standaard uit van het kookpunt bij 1 atmosfeer. Tenzij ergens expliciet staat aangegeven dat men niet op 1 atmosfeer werkt mag je hier gewoon vanuit gaan.
"Meep meep meep." Beaker

#6

Kravitz

    Kravitz


  • >1k berichten
  • 4042 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 09 januari 2011 - 14:33

Zoals Wouter_Masselink al aangaf mag men ervan uitgaan dat het om standaardomstandigheden gaat, tenzij anders is aangegeven. Omdat zaken zoals deze niet bijdragen tot de kern van de discussie gaat dit topic op slot.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures