Smelten ijs
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 281
Smelten ijs
Hey
In mijn cursus hydrobiologie, stuitte ik op iets dat ik niet 100% snap..
Ijs smelt door global warming --> meer water (freshwater) komt vrij --> oppervlaktelaag wordt dunner --> er is meer stratificatie.
Met het rode ben ik minder mee.. Ik weet dat freshwater lichter is en dus bovenop het zeewater drijft. Maar wat bedoelen ze met die stratificatie?
Waarschijnlijk stomme vraag.. maar ik zie het niet meteen..
Bedankt alvast!
In mijn cursus hydrobiologie, stuitte ik op iets dat ik niet 100% snap..
Ijs smelt door global warming --> meer water (freshwater) komt vrij --> oppervlaktelaag wordt dunner --> er is meer stratificatie.
Met het rode ben ik minder mee.. Ik weet dat freshwater lichter is en dus bovenop het zeewater drijft. Maar wat bedoelen ze met die stratificatie?
Waarschijnlijk stomme vraag.. maar ik zie het niet meteen..
Bedankt alvast!
- Berichten: 8.559
Re: Smelten ijs
stratificatie is de vorming van meerdere horizontale lagen, dit is een term die zijn origine heeft in de aardwetenschappen.
"Meep meep meep." Beaker
-
- Berichten: 281
Re: Smelten ijs
Dit wist ik al, maer begrijp niet waarom dit het gevolg is van smelten van ijs.stratificatie is de vorming van meerdere horizontale lagen, dit is een term die zijn origine heeft in de aardwetenschappen.
- Moderator
- Berichten: 51.273
Re: Smelten ijs
Ik ben met dat eerste rode stuk óók niet mee. Welke "oppervlaktelaag" überhaupt, en waarom dunner?
Mijn idee: Als er zich zeeijs vormt, ontstaat direct onder dat ijs een hoeveelheid behoorlijk zout water met het uitgevroren zout. Dat water heeft een hoge dichtheid en krijgt dus de neiging te gaan zinken. Die beweging en de resulterende menging geeft dus van boven naar beneden slechts een gering verloop in zoutgehalten: er is eigenlijk maar één laag van nagenoeg identiek water.
Andersom, bij smeltend zeeijs heeft dat smeltwater een geringe dichtheid en dus de neiging boven te blijven. Menging vindt maar plaats door golfslag, horizontale stromingen en dergelijke. Ik kan me voorstellen dat er nu meerdere onderscheidbare lagen (strata) van waterkwaliteiten ontstaan. Er is dus meer stratificatie.
Als dat is wat er bedoeld wordt, dan alleen die "oppervlaktelaag" nog? ?
Mijn idee: Als er zich zeeijs vormt, ontstaat direct onder dat ijs een hoeveelheid behoorlijk zout water met het uitgevroren zout. Dat water heeft een hoge dichtheid en krijgt dus de neiging te gaan zinken. Die beweging en de resulterende menging geeft dus van boven naar beneden slechts een gering verloop in zoutgehalten: er is eigenlijk maar één laag van nagenoeg identiek water.
Andersom, bij smeltend zeeijs heeft dat smeltwater een geringe dichtheid en dus de neiging boven te blijven. Menging vindt maar plaats door golfslag, horizontale stromingen en dergelijke. Ik kan me voorstellen dat er nu meerdere onderscheidbare lagen (strata) van waterkwaliteiten ontstaan. Er is dus meer stratificatie.
Als dat is wat er bedoeld wordt, dan alleen die "oppervlaktelaag" nog? ?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270
-
- Berichten: 281
Re: Smelten ijs
Op je vraag: de bovenste laag van het water, de 'upper mixed layer' zoals ze die noemen. Die wordt dunner, doordat freshwater minder zout bevat. De prof zei ook: nutrienten zullen vlugger opgebruikt zijn hierdoor, doordat die laag dus dunner is.Jan van de Velde schreef:Andersom, bij smeltend zeeijs heeft dat smeltwater een geringe dichtheid en dus de neiging boven te blijven. Menging vindt maar plaats door golfslag, horizontale stromingen en dergelijke. Ik kan me voorstellen dat er nu meerdere onderscheidbare lagen (strata) van waterkwaliteiten ontstaan. Er is dus meer stratificatie.
Als dat is wat er bedoeld wordt, dan alleen die "oppervlaktelaag" nog? ?
Je uitleg: dat was de uitleg waar ik een beetje achter zocht.
Het is zo gecompliceerd allemaal :/
-
- Berichten: 281
Re: Smelten ijs
Ik heb ondertussen naar mijn prof gemaild. En ze heeft me zeer snel geantwoord.
Ik post het antwoord eventjes daarmee hebben anderen er ook iets aan?
Het is wel in het Engels..
- why there is more stratification?
When ice melts, the albedo is less allowing more Infra-Red to penetrate and heat the surface water. But ice melting also delivers more freshwater to the sea. The freshwater addition and temperature increase together are decreasing the density of the surface waters, which form a dense shallow layer.
- why are the nutrients more rapidly depleted?
If stratification increases, the thinner surface layer is more stable and there is little exchange between this surface layer and the dim deeper layer where nutrient are recycled by bacteria.
Hence phytoplankton confined in the surface layer receives a lot of light and then quickly use all nutrients of the surface layer that becomes nutrient-depleted because there is too little exchange with the nutrient-rich deeper layer.
MVG
Liekeu
Ik post het antwoord eventjes daarmee hebben anderen er ook iets aan?
Het is wel in het Engels..
- why there is more stratification?
When ice melts, the albedo is less allowing more Infra-Red to penetrate and heat the surface water. But ice melting also delivers more freshwater to the sea. The freshwater addition and temperature increase together are decreasing the density of the surface waters, which form a dense shallow layer.
- why are the nutrients more rapidly depleted?
If stratification increases, the thinner surface layer is more stable and there is little exchange between this surface layer and the dim deeper layer where nutrient are recycled by bacteria.
Hence phytoplankton confined in the surface layer receives a lot of light and then quickly use all nutrients of the surface layer that becomes nutrient-depleted because there is too little exchange with the nutrient-rich deeper layer.
MVG
Liekeu
- Moderator
- Berichten: 51.273
Re: Smelten ijs
Hier valt nog wel iets op af te dingen, aangezien zoet water pas zijn maximale dichtheid bereikt bij 4°C.The freshwater addition and temperature increase together are decreasing the density of the surface waters,
en dit lijkt eerder in tegenspraak met dat eerdere "decreasing".which form a dense shallow layer.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270
-
- Berichten: 281
Re: Smelten ijs
Met dense bedoelt ze denk ik niet de dichtheid. (Ze is franstalig, en tijdens haar lessen moet je soms dingen met een korreltje zout nemen )Jan van de Velde schreef:Hier valt nog wel iets op af te dingen, aangezien zoet water pas zijn maximale dichtheid bereikt bij 4°C.
en dit lijkt eerder in tegenspraak met dat eerdere "decreasing".
- Moderator
- Berichten: 51.273
Re: Smelten ijs
dat "dense" betekent in het Frans krek hetzelfde als in het Engels, densité, density, geen zoutkorreltje verschil. Maar goed, laten we dan maar niet teveel gaan interpreteren.Met dense bedoelt ze denk ik niet de dichtheid. (Ze is franstalig,....
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270