Covalentie en koolstofmonoxide

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 31

Covalentie en koolstofmonoxide

Op de middelbare school werd ons met scheikunde altijd geleerd dat een atoom bindingen kan maken, en dat daar voor elke stof apart een waarde bij hoort.

Bijv. koolstof kan 4 bindingen aangaan en waterstof maar 1. Het plaatje voor simpele koolwaterstoffen zoals methaan (CH4) was compleet.

Wat ik mij nu tot op de dag van vandaag heb afgevraagd is het volgende:

Hoe werkt een dergelijke binding voor koolstofmonoxide (CO)?

De covalentie voor koolstof is 4 en voor zuurstof 2. (??)

Wie kan mij, in absolute lekentaal uitleggen hoe dit werkt?

Gebruikersavatar
Berichten: 10.564

Re: Covalentie en koolstofmonoxide

Die covalentie is een voorkeur, maar geen absolute eis. Zo bestaat ook het NH4+ ion. Daarin is het N-atoom 4 keer gebonden aan H, een keer meer dan "normaal" dus.

Het N-atoom heeft 7 elektronen. 2 daarvan zitten in de binnenste schil, er zijn dus 5 valentie-elektronen. Van die 5 worden er normaal gesproken 3 "gebruikt" in een binding, de overige 2 vormen een vrij elektronenpaar.

Wat er bij NH4+ gebeurt is dat het vrije elektronenpaar gebruikt wordt voor een binding. De 2 elektronen worden dan dus gedeeld met een ander atoom, en netto wordt het N-atoom dus omringd door 6 elektronen. Er zitten echter 7 protonen in de kern, en daardoor krijgt het N-atoom een zogenaamde formele lading van +1.

Het omgekeerde kan ook gebeuren: Dan is er 1 binding minder dan normaal, en krijgt dat atoom er een vrij elektronenpaar bij; dit leidt tot een formele lading van -1.

In CO is er tussen C en O een drievoudige binding, die dus uit 3 elektronenparen bestaat. Dit is 1 minder dan de covalentie van C (en C heeft dus een vrij elektronenpaar en een formele lading van -1). Het is ook 1 meer dan de covalentie van O. Normaal gesproken heeft O 2 vrije elektronenparen, nu dus nog 1, en een formele lading van +1.

Netto is het molecuul dus neutraal.

Ik hoop dat deze uitleg een beetje verhelderend was; dit is nog niet het hele verhaal, maar dit moet eerst duidelijk zijn.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Berichten: 31

Re: Covalentie en koolstofmonoxide

Uitleg
Bedankt voor je duidelijke uitleg!

Zorgt deze manier van binding ook nog voor bijzondere eigenschappen?

Gebruikersavatar
Berichten: 3.963

Re: Covalentie en koolstofmonoxide

Dubbele en driedubbele bindingen behoren tot de functionele groepen van een molecule. Zij bepalen enkele eigenschappen waaronder ook de reactiviteit.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

Gebruikersavatar
Berichten: 10.564

Re: Covalentie en koolstofmonoxide

In het specifieke geval van CO: Het feit dat het C-atoom in CO een vrij elektronenpaar heeft zorgt ervoor dat het kan binden aan positief geladen metaalionen. Zo kan het ook binden aan het Fe2+ ion in hemoglobine (eiwit in de rode bloedlichaampjes), in plaats van het O2 molecuul dat daar "hoort" te zitten. Op deze manier leidt CO tot verstikking.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Reageer