afstand aarde naar mars

Moderators: Michel Uphoff, jkien

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 43

afstand aarde naar mars

hey, Ik had een vraagje:

Wat is de afstand van de aarde naar de mars? en hoe kan je dat berekenen? wat heb je bijv nodig?

Gebruikersavatar
Berichten: 8.559

Re: afstand aarde naar mars

volgende keer eerst google gebruiken.
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Berichten: 3.437

Re: afstand aarde naar mars

Hoe ver weg is Mars?

Niet naast de deur, voorlopig. De afstand tussen de Aarde en Mars varieert van 60 miljoen tot 380 miljoen kilometer, afhankelijk van de positie van de twee planeten ten opzichte van de zon. Een midweekje Mars zit er nog niet in. Maar dat kan veranderen: twee eeuwen geleden was het nog zes maanden varen naar Nederlands Indie en nu kun je in een halve dag op Bali zijn.

Om te snappen hoe ver het precies is naar Mars, kun je het beste de Aarde voorstellen als een munt van 2 euro. Mars is dan een eurocent (de kleur daarvan komt toevallig ook aardig overeen…) De Maan is dan een punaise die op ongeveer 65 centimeter afstand om de Aarde heen draait. De Space Shuttle draait rondjes om de 2 euro-munt op een afstand van minder dan een millimeter.

De zon is op deze schaal ongeveer zo groot als een flinke tuinparasol. De Aardse 2 euro-munt draait op ongeveer 300 meter afstand om die parasol heen, de Mars-eurocent staat ongeveer 450 meter van de parasol af.

Soms staan de twee munten aan verschillende kanten van de parasol, de afstand tussen de grote en de kleine munt bedraagt dan 750 meter.

Telkens wordt de cent echter in de binnenbocht ingehaald door de 2 euro-munt, en dan kan de afstand teruglopen tot 150 meter.

Sommige planeten zijn veel groter dan de Aarde en Mars. Jupiter bijvoorbeeld, de grootste planeet van ons zonnestelsel, is in deze vergelijking een flink etensbord op ongeveer 800 meter van de parasol. Andere planeten zijn juist weer kleiner. De kleinste, Pluto, is ongeveer zo groot als het wereldbolletje op de eurocent en staat zo'n zes kilometer van de parasol vandaan.

Je moet goede ogen hebben om euro's en centen te zien op dat soort afstanden. Maar alles is relatief: de sterren zijn nog verder weg. Het dichtstbijzijnde sterrenstelsel, Alpha Centauri, bestaand uit twee grote parasollen en een kleintje, is op de euro-schaal ongeveer 80 miljoen kilometer ver weg….
http://www.marssociety.nl/overmars.php#ver
Never underestimate the predictability of stupidity...

Reageer