Boek over noorse mythologie

Moderator: Rhiannon

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 8

Boek over noorse mythologie

Hallo. Kan iemand mij een goed boek aanraden over de Noorse mythologie? Ik ben niet op zoek naar een letterlijk vertaling van de Edda of zo, maar naar een versie die de verhalen in een lekker leesbare vorm geeft. Ik zoek iets in de trant van Dondergoden en pestkoppen/ verhalen uit de godenwereld van de Edda, van Henk van Kerkwijk (helaas niet meer te koop). Wat dat boek zo fijn maakte is dat alle mythen tot 1 doorlopend verhaal waren gesmeed.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.363

Re: Boek over noorse mythologie

- Sagen van de Noormannen (uitg. Time Life Books | september 1997)

ISBN: 9789053901946

NBD|Biblion recensie

Als onderdeel van de serie 'Mens en mythe' geeft dit lees-en kijkboek op spannende en onderhoudende wijze toegang tot de rijke mythologie van het Scandinavisch-Germaanse Noorden van Europa. De lezer maakt ademloos kennis met de Noordse goden, aangevoerd door de slimme Odin en de ruwe Thor, met geslachten van helden (b.v. de Völsungen) en een keur van woeste beesten! Oorlog en triomf, hartstocht en de idee van een onontkombaar noodlot bepalen het gebeuren in de kleurrijke verhalen. De literatuurverwijzingen zijn uitsluitend Engelstalig, de recente vertalingen van Marcel Otten van de Edda en de Völsungensaga ontbreken! Deze verzorgde uitgave bevat een register en namenlijst maar helaas geen overzichts-genealogie van de goden en helden. Weergave van de (geografische) namen soms onjuist. Verklarende (historische) hoofdstukken en kaders alsmede schitterende kleurenfoto's maken dit boek tot een goed toegankelijke poort voor een zeer groot lezerspubliek van de vrijwel onbekende wereld van de Noordse mythologie.

(Biblion recensie, G. Brandorff.)

- Tussen Wodan en Widar (van Alice Woutersen-van Weerden, uitg. Vrij Geestesleven | december 2008)

ISBN: 9789060384145

NBD|Biblion recensie

Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie, stelde dat juist de Noordse mythologie een duidelijk beeld geeft van de wereldevolutie. De auteur (1945, specialiste in de mythologie van Noord-Europa) interpreteert uitdagend de godenverhalen uit de (jongere) 'proza-Edda' en de oudere 'poëzie-Edda' (o.m. in de vertalingen van J. de Vries en M. Otten) vanuit antroposofische visie. De heldere uiteenzettingen over het antroposofische mens- en wereldbeeld zijn boeiend, vooral daar waar op een verrassende wijze Noordse mythologie, Boeddhisme en Christendom met elkaar in een kosmische dimensie met elkaar worden verbonden. De schrijfstijl is soms wat belerend, de inleidende passages over Edda en Noordse mythologie voldoen niet helemaal. Bevat o.m. literatuurlijst, register en zwart-witfoto's en tekeningen; een overzichtsgenealogie van de goden ontbreekt. Normale druk.

(Biblion recensie, G. Brandorff.)
Contra principia negantem disputari non potest.

Berichten: 8

Re: Boek over noorse mythologie

Super! Dank je wel!

Berichten: 5

Re: Boek over noorse mythologie

Hilda Ellis Davidson heeft ook veel boeken over de mythologie.

Deze zijn alleen wel in het Engels, zelf heb ik Scandinavian Myhology en ik ben hier erg blij mee!

Misschien is het wat!

Gebruikersavatar
Berichten: 56

Re: Boek over noorse mythologie

Wat ook een zeer interessant boek is, is De legende van Sigurd en Gudrún. Dit is een boek van J.R.R. Tolkien. Zijn zoon heeft dit exemplaar gepubliceerd. Toch is het een verhaal van Tolkien dat is gebaseerd op de Noorse Mythologie.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.363

Re: Boek over noorse mythologie

Gebaseerd op de Noorse mythologie, maar heeft verder niets ermee te maken. TS wilde een goed boek over de mythologie, niet een los verhaal dat erop gebaseerd is.
Contra principia negantem disputari non potest.

Gebruikersavatar
Berichten: 56

Re: Boek over noorse mythologie

Dit klopt, maar er komen veel taferelen van de Noorse mythologie in voor. Dus ik dacht dat ze dit misschien wel zou waarderen en dit interessante boek leuk zou vinden. Dit blijft per slot van rekening een boek van tolkien dat minder bekend is. Bovendien heeft dit boek ook extra notities van zijn zoon.

Reageer