water koken
Moderator: physicalattraction
water koken
kookt warm water eerder dan koud water ,
ik bedoel dus kookt een pan met normaal koud kraanwater eerder dan water dat verwarmd uit de geiser komt
herbert
ik bedoel dus kookt een pan met normaal koud kraanwater eerder dan water dat verwarmd uit de geiser komt
herbert
-
- Berichten: 30
Re: water koken
Water dat al op een zekere temperatuur is gebracht zal sneller koken.
- Berichten: 1.210
Re: water koken
koken is eigenlijk een zeer snele verdamping. verdamping is het ontsnappen van moleculen aan een vloeistof. hun kinetiek (beweging) moet hierbij groot genoeg zijn. deeltjes bewegen sneller als het warmer is.
dus hoe warmer het water hoe meer deeltjes er kunnen ontsnappen.
als je iets kookt, ga je de temperatuur opdrijven. bij het koude water, moet je een grote stap over bruggen; bv 23 --> 100
bij warm water is deze kleiner: bv 45 --> 100
deze zal dus sneller koken
dus hoe warmer het water hoe meer deeltjes er kunnen ontsnappen.
als je iets kookt, ga je de temperatuur opdrijven. bij het koude water, moet je een grote stap over bruggen; bv 23 --> 100
bij warm water is deze kleiner: bv 45 --> 100
deze zal dus sneller koken
If you don't think you can reach the stars, that's fine cause it just leaves more for me to grab.
Re: water koken
Dan ga je er vanuit dat de temperatuurtoename lineair is en dat deze curve onafhankelijk is van de begintemperatuur.
Het zou zo kunnen zijn dat de curve niet lineair is en dat koud water dus weleens eerder op zou kunnen warmen.
Ik weet dat je een benadering mag maken voor de DV bij opwarmen:
q = a(T1 - T0) maar dit geldt voor kleine verschillen. Ik weet niet hoe klein klein is.
Het zou zo kunnen zijn dat de curve niet lineair is en dat koud water dus weleens eerder op zou kunnen warmen.
Ik weet dat je een benadering mag maken voor de DV bij opwarmen:
q = a(T1 - T0) maar dit geldt voor kleine verschillen. Ik weet niet hoe klein klein is.