omgekeerde elektrodialyse

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 2

omgekeerde elektrodialyse

hallo

Ik ben met een klasgenoot bezig aan een profielwerkstuk. Het gaat over het onderwerp, om uit zoet en zout water elektrische energy te winnen.

In dit pws komen we ook bij omgekeerde elektrodialyse...

We weten dat het werkt, maar de preciese werking is ons nog niet duidelijk,

zou iemand ons kunnen helpen met de vraag hoe omgekeerde elektrodialyse precies werkt?

Groeten peter ( [email protected])

Gebruikersavatar
Beheer
Berichten: 5.919

Re: omgekeerde elektrodialyse

Hoi Peter,

Voordat je een vraag stelt zou je eerst eens zelf kunnen zoeken op Google en dat vindt je een gigantische hoeveelheid Nederlandstalige informatie.

Elektrodialyse op Lenntech

Innovatieprijs Blue Energy

In het Engels zoeken levert vast ook nog wel wat zinnigs op.

Kom je er hierna nog niet uit, vraag dan concreet naar dingen die je niet begrijpt!

Succes!

Berichten: 2

Re: omgekeerde elektrodialyse

we vinden inderdaad erg veel informatie over de normale elektrodialyse,

maar de precieze werking van OMGEKEERDE elektrodialyse is erg lastig te vinden... Ook van de engelse uitleg worden we niet veel wijzer.

Afbeelding

Ik hoop dat er iemand is die de precieze werking van deze opstelling kent, dus weet hoe het kan dat er elektrische stroom ontstaat bij de elektrodes, en die het ons kan uitleggen...

met vriendelijke groet peter

Beryllium: plaatje gefixt!

Gebruikersavatar
Berichten: 851

Re: omgekeerde elektrodialyse

waterman schreef: Ook van de engelse uitleg worden we niet veel wijzer.
Kan je misschien de site met die engelse info sturen, misschien komen wij er wel uit
Jurn [WSF - Technicus]



It is better to be silent and be thought a fool, than to speak and remove all doubt -- Abraham Lincoln

Duct tape is like the force. It has a light side, a dark side, and it holds the universe together.... - Carl Zwanzig

Berichten: 2

Re: omgekeerde elektrodialyse

Het EDR (electrodialysis reversal) proces gebruikt dezelfde basisprincipes als het standaard ED proces, maar in EDR wordt de polariteit van de elektroden periodiek omgekeerd. Deze omkering gebeurt meestal drie tot vier maal per uur.

Wanneer er een omwisseling van polariteit gebeurt dan worden concentraat- en diluaatcellen omgekeerd. Op deze manier wordt de aanwezige neerslag in het concentraat terug opgelost en uit de cel verwijderd. Daarom wordt EDR veel gebruikt bij het â€Âvoorkomen"van neerslag op de membranen en heeft het een voordeel op gewone ED.

Meer info vind je in onderstaand boek:

MALLEVIALLE, Joël, ODENDAAL, Peter, WIESNER, Mark, 1996. Water treatment membrane processes. USA, R.R. Donnelley & Sons company, 18 delen.

onder pagina: 12.3 vind je alles over EDR

groetjes

Berichten: 1.379

Re: omgekeerde elektrodialyse

Deze 2 1/2 jaar oude thread over Blue Energy wordt door het C2W blad van 15 september 2007 opnieuw aktueel gemaakt. Er waren in 2005 wel vragen maar er kwamen geen antwoorden. Beryllium heeft er toen nog een schematisch plaatje bij gefixed maar dat gaf toch niet veel meer duidelijkheid, gezien de reakties.

Het artikel van Bastienne Wenzel in C2W komt nu wel met een wat beter plaatje. Het rondpomp circuit voor de beide eindcompartimenten met de Fe(II) en de Fe(III) ionen is er bij getekend. Maar het blijft onbevredigend door de onduidelijkheid over de ionen- en electronenhuishouding. Vooral t.a.v. de beide eindcompartimenten en de beide electroden.

Het projekt wordt begeleid vanuit Wageningen Universiteit en uitgevoerd door het Leeuwardense wateronderzoeksinstituut Wetsus met promovendi uit Wageningen.

Er zijn grootse plannen en men heeft er hoge verwachtingen van.

De onderzoekers komen ook met een vraag die m.i. eigenlijk geen vraag zou moeten zijn:

"Moet je zoet en zout water tegen elkaar in later stromen of in dezelfde richting?"

We weten dat bij tegenstroom de ionenflux door het membraan het gelijkmatigste is en daardoor ook het minste energieverlies geeft en, vermoedelijk, ook de minste slijtage of beschadiging.

Van de ionselectieve membranen wordt heel veel, bijna het onmogelijke verwacht. Zo moeten de kationdoorlatende membranen, die de beide eindcomparimenten begrenzen, wel de Na+-ionen doorlaten maar niet de Fe2+ en de Fe3+ ionen die de electrodereakties verzorgen. Ik vraag me af of dat mogelijk is.

Het wachten is dus op een nog betere tekening die de electronen- en ionenhuishouding zo goed beschrijft dat iedereen het kan begrijpen.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Berichten: 1

Re: omgekeerde elektrodialyse

Het is inmiddels al weer een tijd verder, maar misschien handig voor mensen die over dit onderwerp nog informatie willen hebben.

Ik heb met nog iemand ook een profielwerkstuk gemaakt over blue energy. We hebben ons profielwerkstuk inmiddels af, en online staan op http://blue-energy.site50.net/

Over de 4 meest gangbare methodes voor blue energy hebben we ook animaties gemaakt(waaronder dus ook reverse electrodialysis):

http://blue-energy.site50.net/v3/site/animatie.html

Het artikel over reverse electrodialysis staat in dit hoofdstuk: http://blue-energy.site50.net/v3/site/methodesweb.htm

Er is ook een NLT module over dit onderwerp gemaakt, waar ook informatie in gevonden kan worden.

gr.

Mathijs

Berichten: 39

Re: omgekeerde elektrodialyse

Ik had ook hier iets aangedaan gedurende mijn bachelor, maar uitgaande van die resultaten waren we er niet zo positief over.

- Omdat om een goed opgeloste ijzeroplossing te maken moest de oplossing zeer sterk zuur zijn. We hadden ook enkele andere soorten elektroliet oplossingen geprobeerd maar die hadden negatieve gevolgen voor de uiteindelijke gemeten vermogen. Een andere manier zou zijn om een complex te maken van ijzer met cyanide, maar omdat cyanide giftig is hebben wij dit maar niet gedaan.

- Een ander probleem wat wij hadden is dat omdat platina duur is kun je dit niet echt als elektrode materiaal gebruiken (in de praktijk). Dus gingen wij maar voor titanium. Helaas was de zure omgeving niet zo fijn voor deze elektrode en zie je na verloop van tijd je gemeten vermogen zakken.

- tenslotte is er nog een punt over de membramen die Na+ en Cl- ionen doorlaten. wij gebruikten redelijke efficienten membramen die deze ionen makkelijk doorlaten, maar helaas is vanwege de prijs dit weer geen optie voor in de praktijk dus hebben ze hierop bedacht om membramen te maken uit polyetheen dacht ik, maar ik kon toen nog niks lezen over hoe efficient deze zijn.

Maar goed dit is dus wat wij gevonden hadden enkele jaren terug :P , er zal nu vast wel het een en ander ontwikkeld zijn op dit gebied.

Reageer