Experimenteerdoos

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Gebruikersavatar
Berichten: 4

Experimenteerdoos

Ik zit nu in 5 VWO en vind scheikunde toch echt 1 van mijn leukste vakken ;) ik ben pas naar een voorlichting geweest van scheikunde op de universiteit en het trekt mij toch wel aan. Ik vind het alleen jammer dat ik zo weinig prakticum kan doen, daarom is mijn vraag of jullie weten waar in nederland (liefst randstad) je een scheikunde-experimenteerdoos kan kopen? Liefst met redox, en natuurlijk zouten en zuren. En dan ook nog niet te duur (ik weet het, ben veeleisend). Als jullie iets weten zou ik het graag horen, ik ben al op zoek geweest met google enzo maar die geven alleen duitse sites. Ik heb nog niets in nederland kunnen vinden. Bij voorbaat dank :)

Berichten: 151

Re: Experimenteerdoos

Ik denk dat je beter eens naar de supermarkt kan lopen, genoeg stofjes dar waar je al leuke experimenten mee kan doen...

Zuur base reacties akn met soda en azijn en bakpoeder en azijn ed...

Is meer dan je denkt.

Van die scheikunde dozen zijn meestal onzin, en na 1 proefje is je chem bijna op...

Berichten: 1.122

Re: Experimenteerdoos

Op de website van C3 staan veel leuke proefjes. Ik weet niet op welk niveau je het zoekt, maar ook de simpelere thuis-experimenten zijn vaak leuk om te doen. De chemicaliën die er bij nodig zijn kun je gewoon in de supermarkt of drogist kopen Afbeelding

Grtz Bas

Gebruikersavatar
Berichten: 4

Re: Experimenteerdoos

Ja maar ik zoek ook oxidators enzo.. en kaliumpermanganaat kan je niet echt overal krijgen :) voorderest hebben jullie natuurlijk wel gelijk. Maar het is wel handig dat je dan opzich wel alles bij elkaar hebt, glaswerk, paar zout-oplossingen (jodide,chloride,sulfaat,lood,enzenzenz) en dat soort dingies hebt. Maar idd jullie hebben wel gelijk, nog andere leuke tips?

Berichten: 251

Re: Experimenteerdoos

zoals Dark Lord je kan bevestigen, heb ik hier een vrij uitgebreid thuis-labo ;)

een experimenteerdoos is idd weggesmeten geld, klop eens aan bij een docent, een apotheker, een drogist,... meestal zijn die én blij met de belangstelling voor hun vak én ook meestal bereid om eens in een oude kast of op zolder te kijken of ze niet wat op overschot hebben....

zo ben ik er ook mee begonnen, tot ik natuurlijk aan de bron zit Afbeelding

kaliumpermanganaat bvb heb ik hier nog met de kilo staan, en wil je - in de mate van het toelaatbare - wel wat opsturen (weet iemand of dit kan ???) (als je perse deze stof toch wil hebben, loop eens binnen bij een aquariumzaak, KMnO4 wordt gebruikt om sommige vissenziekten te bestrijden of om water extra te zuiveren)

maak er een gewoonte van om als laatste bij een apotheker binnen te stappen als je een bepaalde stof nodig hebt, deze stoffen zijn van farmaceutische kwaliteit, bijgevolg extreem zuiver en aldus vééééééél duurden dan zeg maar de "technische kwaliteit" die je bij een drogist kan kopen...

qua literatuur (o, nostalgie) : kijk eens uit naar de boekjes van "mengen en roeren" van Römp (zelfs in mijn tijd was dat al antiek spul, maar reuzeleuk en als je lang genoeg zoekt vind je ze wel in één of ander antiquariaat)

goh, d'r is nog zoveel te vertellen hierover......... (ik probeer jeugdherinneringen te verwoorden :) )

als ik je nog met iets concreets kan helpen (copieën van een boek of id. mail je me maar)

veel succes alvast !!!!!!!!!! Afbeelding

Berichten: 151

Re: Experimenteerdoos

Oppassen als je met KMnO4 werkt, geen zwaar irritante MnO2 vlekken en heb er jammer genoeg veel ervaring mee...

Gebruikersavatar
Berichten: 4

Re: Experimenteerdoos

Hey bedankt Jack! Ik zal zeker eens aan mijn docent vragen of ze nog wat hebben ;) en binnenkort ook nog maar eens opzoek naar een paar basischemicaliën want het blijkt dus niet zo moeilijk te zijn om die te krijgen, je moet alleen weten waar :) , heb je nog een tip wat het glaswerk betreft? En evt een brandertje ofzo.. ? Alvast bedankt he! (ps.. is dat KMnO4 duur?)

Gebruikersavatar
Berichten: 496

Re: Experimenteerdoos

Als je glaswerk en branders etc zoekt, kijk dan even op Labstuff

Gebruikersavatar
Berichten: 2.953

Re: Experimenteerdoos

Chlorix is ook een goede oxidator.

Je moet wel de simpele (goedkoopste) oplossing hebben waar geen verdikkingsmiddelen in zitten.

Ik heb dit op mijn werk ook eens gebruikt om een oxidatie van een alcohol naar een carbonzuur uit te voeren.

Gebruikersavatar
Berichten: 4

Re: Experimenteerdoos

Oke hartstikke bedankt mensen ;) ik ga na de pasen eens even kijken wat er allemaal te koop is enzo. Scheikunde is toch n leuk vak he :)

Berichten: 251

Re: Experimenteerdoos

zoals ik reeds zei, ik heb hier een hoop spul dubbel, dat staat in de weg en de jongste in opleiding is nog een beetje te jong om al te gaan destilleren

mits een redelijke vergoeding ben ik best bereid een deel van mijn schatten af te staan aan een nieuwe generatie H2S-verslaafden :)

greetz

jack

ps : chemicalien die ik echt op overschot heb verstuur ik altijd in filmrolletjes-formaat (nu ja, ALLES en ALTIJD is veel gezegd, ook geen vloeistoffen dus (mierenzuur, ... NEEN !!!! geen boterzuur, moet je zelf maar maken))

Berichten: 74

Re: Experimenteerdoos

loops ook eens je bouw gigant binnen daar zijn ook verschillende stoffen te vinden

en het is meschien ook een idee om er eerst over na te denken waar je het opslaat

ik heb bevoorbeeld een dubbel wandigen stale kast van de sloop "mee genomen"

sommigen stort plaatsen hebben ook chemcalien :)

voor glas werk kijk op internet pagina was al genoemd

en wil je het thuis veilig houden gebruik een kookplaat in plaats van gasbrander

want als het thuis mis gaat is het vaak erger als op je school

Berichten: 251

Re: Experimenteerdoos

euhm, het lijkt me echt geen bijster goed idee om chemicaliën te gaan "sprokkelen" op stortplaatsen ;)

zoals ik reeds zei, spreek een aantal mensen persoonlijk aan, schrijf een vriendelijk briefje naar een aantal bedrijven in de buurt, oid, maar probeer het aub veilig te houden !!!!!!!!!!!!!!

schrijf firma's in chemicaliën aan om een aantal gratis material safety data sheets, vraag dat eventueel aan de lokale brandweercommandant....

geloof me, na twintig jaar onderwijs heb ik al heel wat zien gebeuren, of horen vertellen van collega's die eensklaps nog maar acht vingers hadden :)

bij de bouwmarkt kan je idd terecht, deze stoffen zijn van technische kwaliteit, maar zuiver genoeg voor huis-,tuin- en keukenchemie....

zorg alleszins voor een duidelijke etikettering; verleden jaar heb ik het oude schoollabo uitgemest, en alle potten en flessen waarvan het etiket zelfs alleen nog maar nauwelijks leesbaar was doorverwezen naar een gespecialiseerde firma...

mocht je nog vragen hebben, mail me gerust....

Berichten: 62

Re: Experimenteerdoos

schrijf firma's in chemicaliën aan om een aantal gratis material safety data sheets, vraag dat eventueel aan de lokale brandweercommandant....
Ga vooral niet tegen iemand zeggen: Ik heb een labo thuis, wat moet ik weten qua brandveiligheid... Voor je het weet zit je in een cel op verdenking van terroristme :oops: - niet tof.

Met het postarten van een labo zul je zien dat het het moeilijkste is om aan chemicalien te komen, stoffen als azijnzuuranhydride, welke erg nuttig is in de organische chemie, is bvb niet te krijgen... (ja, ik heb dat lekker wel :oops: , nee ik ga dat niet verkopen:P)

Drogisten die nog een oude vooraad van spul hebben willen dat nog wel eens verkopen...dat is dan vaak een goede bron. KMnO4 is wél overal te krijgen no problemo... Apothekers hebben af-en-toe ook wel, maar die moeten alles FDA-kwaliteit hebben, dus is dat duur.

Ook kunnen het zeiksnorren zijn, en moet je vaak een betere smoes hebben dan: Jij verkoopt dat dus ik wil dat kopen...

Als je stoffen uit OTC ingredienten wilt maken, kijk dan eens op sciencemadness, een engels forum waar mensen bvb zelf zwavelzuur uit zwavel maken, zelf benzeen - etc. Ook the Hive en Rhodium waren (ook chemisch!) erg goede fora, de archieven zwerven ongetwijfeld nog ergens rond, waar veel info in staat over het zelf maken van veel stoffen.. die zijn helaas gejackboot... iig, daar lijkt het op.

Zie hier voor sciencemadness: http://67.15.145.24/~sciencem/talk/index.php

Verder is Ebay.de (ja, duitsland!) een goede, er is een complete sectie met 'Labor und Wissenschaft) die vol staat met alles van pasteurpipetjes tot 250MHz NMR apparaten.

Kijk verder uit met bestellingen van buiten de EU, die worden gecontroleerd. Binnen alleen steekproefsgewijs.

Het kan zijn dat je een kilo van iets wilt bestellen wat toevallig ook voor drugs/'terroristme' kan worden gebruikt, en je wordt om 5:00AM van je bed gelicht, of je wordt geblacklist omdat je het wilde bestellen... (Dat eeste is gebeurd bij iemand die kaliumperchloraat uit canada had besteld...)

Verder geef ik 1 hint, je kan zwavelzuur bij sommige winkels als 'superontstopper' halen... wel duur, 7 euro per liter oid...

Jack, wat heb je qua destillatie apparatuur? Ik zoek nog een opzetstuk om van de kolom naar de koeler te gaan (Liefst met een extra 'ding' erin om met een capilair te roeren - geen idee hoe dat heet) en een vacuumallonge... heb jij zoiets?

Berichten: 251

Re: Experimenteerdoos

tuurlijk heb ik zoiets !!! wie niet ??? :oops: probleem is alleen dat ik er maar één heb en die zorgvuldig koester.....

het is mij trouwens een raadsel waarom iemand kaliumperchloraat in canada gaat bestellen ............

en dat azijnzuuranhydride is me stilaan blijkbaar een eigen leven gaan leiden/lijden

twee jaar geleden was er hier in belgie een hele hetze rond een programma van Jurgen Verstrepen : die had - met weglating van de belangrijskste ingredient - de samenstelling van een springstof gegeven :oops:

nu moet je weten dat je hier in belgie in een "amerikaans stockhuis" een TM kan kopen (de grootte van een dek speelkaarten) met als titel "improvised ammunitions and explosives"... moet ik nog meer zeggen ?????

voor de rest , zoals ik al zei, ik heb hier een heel pak materiaal op overschot dat ik tegen een redelijk bod van de hand wil doen...... ook ONSCHULDIGE chemicalien (of hoort thallium pulv. daar niet bij 8-[ )

en als iemand komt vragen of ik één van m'n retorten verkoop vraag ik echt eerst waarvoor hij/zij die wil gebruiken.... ik weet het nog altijd niet Afbeelding

greetz

Reageer