koud vet enfleurage
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 1
koud vet enfleurage
Ik wil van Jasmijn bloemen een parfummetje maken volgens de koud vet enfleurage techniek. Die techniek werd in de oudheid veel toegepast maar is tijdrovend en geheel vervangen door snellere en goedkopere technieken.
In grote lijnen gaat het als volgt:
Een glazen plaat wordt ingesmeerd met dierlijk of plantaardig geclarificeerd en ontgeurd vet. Daarin worden bloemblaadjes
van de Jasmijn gelegd en wordt de geur in het vet geabsorbeerd. Vervolgens worden de bloemblaadjes door verse vervangen net zo lang tot er een goede Jasmijn geur in/aan het vet is gekomen waarna de geur door middel van, naar ik meen, zuivere alcohol wordt geextraheerd. Ik denk dat het vet vervolgens uit de alcohol wordt gefilterd waarna er een Jasmijn parfummetje ontstaat.
De techniek werd ook voor andere vooral tere bloemblaadjes toegepast. Ik weet niet of er verder nog addtieven zijn. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan een middel om het vet in de alcohol op te lossen.
Op http://www.museesdegrasse.com/MIP/fla/tech...nfleurage.shtml staat leuk fotomateriaal maar daar kan ik geen goede methode vinden noch krijgen.
In grote lijnen gaat het als volgt:
Een glazen plaat wordt ingesmeerd met dierlijk of plantaardig geclarificeerd en ontgeurd vet. Daarin worden bloemblaadjes
van de Jasmijn gelegd en wordt de geur in het vet geabsorbeerd. Vervolgens worden de bloemblaadjes door verse vervangen net zo lang tot er een goede Jasmijn geur in/aan het vet is gekomen waarna de geur door middel van, naar ik meen, zuivere alcohol wordt geextraheerd. Ik denk dat het vet vervolgens uit de alcohol wordt gefilterd waarna er een Jasmijn parfummetje ontstaat.
De techniek werd ook voor andere vooral tere bloemblaadjes toegepast. Ik weet niet of er verder nog addtieven zijn. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan een middel om het vet in de alcohol op te lossen.
Op http://www.museesdegrasse.com/MIP/fla/tech...nfleurage.shtml staat leuk fotomateriaal maar daar kan ik geen goede methode vinden noch krijgen.
- Berichten: 2.330
Re: koud vet enfleurage
Volgens mij is dat niet nodig in alcohol lossen organische stoffen (dus ook vetten) opIk denk daarbij bijvoorbeeld aan een middel om het vet in de alcohol op te lossen.
MvG Ron
- Beheer
- Berichten: 5.917
Re: koud vet enfleurage
Wil ze niet! Ze wil de geurende stoffen (esters waarschijnlijk) uit het vet extraheren.Waarom wil je het vet oplossen?
Dit is mijn testonderschrift
Link: http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showtopic=59270
Link: http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showtopic=59270
- Berichten: 2.116
Re: koud vet enfleurage
Je bent er in feite al.
Bij de Franse enfleurage methode (en die moet je toepassen voor een alcoholisch parfum) gebruik je een zo geurarm vet als mogelijk. Dit smeer je in een een dunne laag op beide zijden van een glasplaat welke in een raamgevat is, Je bestrooit de ramen (je hebt er meer dan één nodig) met jasmijnbloesem. Na een week of zo verwijder je de bloesem en strooit weer nieuwe jasmijnbloesem op de platen tot je dit zo'n 20 keer hebt gedaan. Het vet is nu verzadigd met de etherische olie van jasmijn.
Vervolgens laat je het vet in zuivere geurloze ethanol weken. Gewone vetten esters van vetzuren en glycerol) zijn slecht oplosbaar in alcohol. De meeste geurbestanddelen zijn echter prima oplosbaar in alcohol.
De alcohol giet je af en eventueel filtreer je dit. Dit is een alcoholische oplossing van jasmijngeurstoffen.
Tenslotte laat je de alcohol verdampen, bijvoorbeeld door destilatie. Wat je overhoudt is de "absolue" van jasmijn, een (dure) parfumgrondstof.
Overigens is de gebruikelijke methode om een absolue te maken tegenwoordig wat anders: De bloesem wordt uitgetrokken in geurloze hexaan (of aceton, pentaan etc). Hierin lossen geurstoffen en vetten op. Na verdamping van het oplosmiddel heb je de zogenaamde "concrete". Deze wordt uitgetrokken in ethanol, zoals boven beschreven. Het resultaat is wederom absolue van Jasmijn.
Bij de Franse enfleurage methode (en die moet je toepassen voor een alcoholisch parfum) gebruik je een zo geurarm vet als mogelijk. Dit smeer je in een een dunne laag op beide zijden van een glasplaat welke in een raamgevat is, Je bestrooit de ramen (je hebt er meer dan één nodig) met jasmijnbloesem. Na een week of zo verwijder je de bloesem en strooit weer nieuwe jasmijnbloesem op de platen tot je dit zo'n 20 keer hebt gedaan. Het vet is nu verzadigd met de etherische olie van jasmijn.
Vervolgens laat je het vet in zuivere geurloze ethanol weken. Gewone vetten esters van vetzuren en glycerol) zijn slecht oplosbaar in alcohol. De meeste geurbestanddelen zijn echter prima oplosbaar in alcohol.
De alcohol giet je af en eventueel filtreer je dit. Dit is een alcoholische oplossing van jasmijngeurstoffen.
Tenslotte laat je de alcohol verdampen, bijvoorbeeld door destilatie. Wat je overhoudt is de "absolue" van jasmijn, een (dure) parfumgrondstof.
Overigens is de gebruikelijke methode om een absolue te maken tegenwoordig wat anders: De bloesem wordt uitgetrokken in geurloze hexaan (of aceton, pentaan etc). Hierin lossen geurstoffen en vetten op. Na verdamping van het oplosmiddel heb je de zogenaamde "concrete". Deze wordt uitgetrokken in ethanol, zoals boven beschreven. Het resultaat is wederom absolue van Jasmijn.
Gelukkig dus niet, althans, niet heel erg sterk.Volgens mij is dat niet nodig in alcohol lossen organische stoffen (dus ook vetten) op
β-Damascenon en maneschijn
- Berichten: 2.330
Re: koud vet enfleurage
Je kunt wel een kleine hoeveelheid vet oplossen in alcohol alleen omdat vet nogal sterke apoliare stof is en een hoge mol massa heeft lost het maar heel weinig op in een a- polaire omgeving in alcohol.QUOTE
Volgens mij is dat niet nodig in alcohol lossen organische stoffen (dus ook vetten) op
Gelukkig dus niet, althans, niet heel erg sterk.
Je hebt wel gelijk foutje
MvG Ron