klonen

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Gesloten
Berichten: 660

klonen

wat vinden jullie:

moet men klonen van mensenlijke cellen in nederland toestaan of niet en waarom dan wel of niet.

(ik zou hier graag veel reacties op krijgen dit kan ik gebruiken in een verslag 8-[ )

Berichten: 740

Re: klonen

Ik vind als moleculair bioloog in opleiding, het erg belangrijk dat er veel onderzoek na klonen van menselijke cellen wordt gedaan, mede omdat dit ook de kennis over ziektes en anmdere afwijkingen zal verbeteren.

Het gevaar alleen is dat er veel kans op is dat er iemand misbruik hiervan gaat maken...

Berichten: 2.035

Re: klonen

Kan je de term 'misbruik' wat nader definieren? Ik begrijp dat je hier bezorgd over bent, maar helaas heeft men in de westerse wereld het opwerpen van vage, nergens op gefundeerde 'doemscenario's' tot een kunstvorm verheven... 8-[

En als je toch bezig bent, kun je je argumentatie voor 'veel kans' ook geven?

Gebruikersavatar
Berichten: 2.330

Re: klonen

zie hier we hebben er al een keer een discussie over gehad misschien heb je hier ook wat aan.

MvG Ron

Berichten: 660

Re: klonen

gaat meer over klonen in zijn algemeen ik wil het echt specifiek voor de mens weten

wat ik al gelezen heb erover is dat het gebruikt kan worden om ziektes te bestreiden of/en om medicijnen te maken

wel moet de kloon techniek nog ver ontwikkelen.

in groot britania en korea is het al toegestaan maar in nederland nog niet zouden jullie dus vinden dat het in nederland ook mag en waarom dan wel of niet ?

zelf ben ik voor ik denk dat als we ons aan de zelfde regels als groot-britanie zouden invoeren (daar mogen ze het niet zover laten komen dat de embryo zenuwen ontwikkeld en zich van dingen bewust gaan zijn zodat de embryo er nooit last van zal hebben) we een bijdrage kunnen leveren aan het uitzoeken van ziektes zoals hartritmestoornissen,spierdystrofie en de verouderingsziekte progeria (ziektes overgenomen uit een tekst maar ze klinken redelijk ernstig) en zoals ook al in een gelezen tekst is gezegd we kunnen waarschijnlijk hierdoor betere medicijnen ontwikkelen.

mvg Kevin

(de teksten komen allemaal uit de volkskrant en NRC handelsblad)

Gebruikersavatar
Berichten: 2.953

Re: klonen

Ik ben voorstander van het gebruik van stamcellen en/of klonen voor onderzoeksdoeleinden. Door het instellen van een ethische commissie kun je de excessen grotendeels voorkomen. Hiernaast kan een verbod in ondermeer Nederland leiden tot het verplaatsen van dergelijke activiteiten naar landen waar geen enkele controle op deze activiteiten is.

Ten slotte denk ik tevens dat een overheid die geen problemen heeft met de aanschaf van kruisraketten geen enkel recht heeft om dit type onderzoek op grond van 'het recht op leven' af te wijzen. (maar dat terzijde)

Berichten: 2.035

Re: klonen

100% eens met Quico's opmerkingen!

Het verplaatsen van dergelijke activiteiten (wegens de Nederlandse regelgeving) naar het buitenland is niet iets dat 'kan' gebeuren, het is helaas al even aan de gang... bekendste voorbeeld is Pharming, maar er zijn ook al een handvol kleine Biotech-bedrijven verhuisd 8-[

Berichten: 660

Re: klonen

waarschijnlijk levert zoiets voor de regering ook nog geld op ook of zie ik dat verkeerd (als de biotechnologische bedrijven in nl blijven werken)

Berichten: 2.035

Re: klonen

Uiteraard.... de economie gaat er nooit op vooruit als bedrijven naar het buitenland verdwijnen 8-[

Gebruikersavatar
Berichten: 2.330

Re: klonen

Ik ben het ook helemaal eens met DrQuico.

Eigenlijk is het gewoon een beetje hypocriet dat ze het in nederland nog steeds verbieden en dat net over de grens in de belgie veel dingen wel kunnen. Ik vind dat het in Nederland binnen de gestelde normen toelaatbaar moet worden gemaakt. Het is immers de toekomst en als wij die slag missen ( de landen om ons heen zijn al een stuk verder) komen wij ver achter te liggen in deze ontwikkelingen en gaat dit baan kosten. Dit komt voornamelijk omdat de opstartkosten behoorlijk hoor zijn en als iets ergens anders al wordt gedaan dan is het gewoon een stuk lastiger om nog bakken met geld hier aan uit te geven.

Ik vind het jammer want dit is immers wel mijn richting en momenteel gaat het al niet zo goed met het vinden van bijpassend werk.

MvG Ron

Berichten: 660

Re: klonen

dus in feiten kun je tegenwoordig als iemand met een richting in de DNA, genetica of wat ook met klonen te maken heeft beter in het buitenland gaan werken omdat hier

1. meer mag

2. ze verder gevorderd zijn

mvg kevin

Edit: excuses voor het weer boven halen van een oude topic maar ik zou er graag nog meer meningen over horen van mensen uit deze sector of richting zodat ik dit in een artikel kan verwerken.

Berichten: 2.035

Re: klonen

Dat hangt er van af wat voor werk je precies gaat doen.... een universitaire carriere in die richtingen is heel goed mogelijk; er zijn zat 'richtingen' waar je, ondanks de restricties, goed en interssant onderzoek kan doen.

Echter, voor 'industriele' werkzaamheden t.b.v. bijv. klonings-technologie zal je beter naar het buitenland kunnen verdwijnen.....

Berichten: 15

Re: klonen

Wat is er mis met een gekloonde mens?

Ik denk dat we goed bezig zijn als geneesmiddelenonderzoek zich nog meer richt op het ontwikkelen van nieuwe en reeds bestaande geneesmiddelen via recombinant DNA. De toekomst zal het uitwijzen, it's just a matter of time.

En wat betreft die "buitenlandse kennis-transfers", welke universiteit uit het buitenland is hier dan het verst in gespecialiseerd? Thailand zou ook vrij liberaal zijn op het vlak van humane genetica, maar "ze" zeggen zoveel en google.be is niet echt een objectief oosterse zoekmachine. Kennis wordt gefilterd zodat wij Westerlingen niet weten wat er echt op deze wereld gebeurt.

Goede informatieve websites waar veel informatie op staat met betrekking tot humane genetica ben ik eigenlijk nog niet tegengekomen. Tenzij je hiervoor zeer veel geld betaald.

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: klonen

Chernobyl, misschien lopen ze in Rusland ver achter met klonen, maar dit topic is uit 2005...

Topic gesloten dan maar...

Gesloten