Springen naar inhoud

alcoholbepaling


  • Log in om te kunnen reageren

#1

corrie

    corrie


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 november 2005 - 12:11

Ik heb ff een vraagje: wij zijn voor ons PWS bezig en moeten met verschillende methodes het alcoholpercentage in verschillende dranken aantonen.
Wij zijn erachter gekomen dat dit kan door bijv. dichtheidsmeting, spectofotometrie etc. Maar we moeten hierbij zelf proeven bedenken, deze kunnen wij alleen niet opstellen, we hebben hier geen ervaring, nou hoop ik dat iemand suggesties heeft om ons te helpen
Alvast bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

sherpa

    sherpa


  • >25 berichten
  • 90 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 november 2005 - 12:16

een eenvoudige destillatieopstelling kan een (ruwe) schatting geven van het alcoholpercentage.
succes!

#3

Dual

    Dual


  • >100 berichten
  • 161 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 november 2005 - 12:46

Weeg de vloeistof in een maatkolf van bv 25 ml en bepaal de dichtheid.... in het handbook kan je dan het alcoholpercentage opzoeken

#4

woelen

    woelen


  • >1k berichten
  • 3145 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 november 2005 - 13:16

Weeg de vloeistof in een maatkolf van bv 25 ml en bepaal de dichtheid.... in het handbook kan je dan het alcoholpercentage opzoeken

Deze methode is erg onnauwkeurig. Dranken bevatten vaak ook suikers en daarnaast nog diverse andere stoffen, die ook de dichtheid be´nvloeden.

Selectieve oxidatie van alcohol tot acetaldehyde in combinatie met titratie zou een mogelijkheid kunnen zijn, maar dan moet je wel zeker zijn dat de suikers niet ook meegeoxideerd worden. Een geschikte oxidator is een oplossing van K2Cr2O7, aangezuurd met verdund H2SO4. Dit oxideert gewone suiker niet, druivesuiker wordt wel geoxideerd hierdoor voor zover ik mij kan herinneren. Gebruik wel een redox indicator, omdat het eindproduct zelf ook sterk gekleurd is (donker groen of donker violet).

Verder zou inderdaad destillatie een optie kunnen zijn, maar dat is wel lastiger om op te zetten en ook daar kun je op veel manieren grote fouten introduceren.

#5

fransvoog

    fransvoog


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 november 2005 - 14:16

ooit al eens gehoord van Gaschromatografie? Je maakt standaarden met ongeveer dezelfde hoeveelheid alchohol(let op wel zuivere ethanol gebruiken) en een interne standaard Je kunt verdunt je monsters en voegt dezelfde interne standaard toe...Vervolgens injecteer je ze in een gaschromatograaf en voila...je kunt er een berekening op los laten....
groetjes francis...

#6

Raspoetin

    Raspoetin


  • >1k berichten
  • 3514 berichten
  • VIP

Geplaatst op 22 november 2005 - 14:20

Met GC zou ik wel oppassen. Het is zeer zeker mogelijk, maar de suikers en zouten in de drank zou ik niet op mijn kolom willen hebben. Je moet je monster dan voorbehandelen, of misschien een headspace injectie toepassen.
I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!

#7

fransvoog

    fransvoog


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 november 2005 - 14:30

dat is idd waar.. met behulp van een extactie zou een idd zijn...Al hoewel...als je damp injecteerd heb je er geen last van...er worden bij ons ook patientenmonsters geinjecteerd(hoeveel troep zal daarin zitten?

#8

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 22 november 2005 - 14:58

Photometric Assay for Methanol in the Presence of Ethanol
Authors: Rodionov Y.V.1; Sukhacheva M.V.2; Keppen O.I.1

Source: Applied Biochemistry and Microbiology, Volume 38, Number 6, November 2002, pp. 607-609(3)

At the first step of analysis, total alcohol is determined by using alcohol oxidase and peroxidase. This step is followed by determination of formaldehyde, the
product of methanol oxidation, using the acetylacetone assay:

CH3CH2OH + O2 alcoholoxidase> CH3CH2O + H2O2 (1)

CH3OH + O2 alcoholoxidase> CH20 + H2O2 (2)

At the first step of analysis, total alcohol is determined by using alcohol oxidase and peroxidase. This step is followed by determination of formaldehyde, the product of methanol oxidation, using the acetylacetone assay:
(
H2O2 + 4-aminoantipyrine + 8-hydroxyquinoline peroxidase H2O2 + quinonimine, (3)

aldehydes + acetylacetone + NH4------> Chromogen (4)


Reactions (1)-(3) allow determination of the total concentration of alcohols in the sample. When methanol is present in trace amounts, this total value is mostly determined by ethanol. However, the rate of reaction (4) is much higher with formaldehyde than with acetaldehyde, permitting quantitative determination of formaldehyde even in the presence of high concentrations of ethanol

Veranderd door Gerard, 22 november 2005 - 15:28


#9

Dual

    Dual


  • >100 berichten
  • 161 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 november 2005 - 15:42

[QUOTE]Dranken bevatten vaak ook suikers en daarnaast nog diverse andere stoffen, die ook de dichtheid be´nvloeden.

Als je van te voren een mooie selectie maakt op dit soort 'verontreinigingen' kan je met de dichtheid toch wel een eindje in de richting komen: rode wijn, zuiver bier, jenever en andere ' zuivere' destilaten. Je moet niet aan de mix zooi willen beginnen.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures