studeren

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 636

studeren

ik weet nog niet echt welke studie ik wil doen. maar ik ben nou bezig met mn profielwerkstuk en zit hier steeds op t forum. k ben er nu wel achter gekomen dat k scheikunde heel leuk vind en dat k daar iets mee wil gaan doen. ik zat eerst te denken aan farmaceutische wetenschappen, maar nou lijkt scheikunde mij misschien ook nog wel leuk. aangezien hier veel scheikundemensen zitten kan iemand mij daar vast wel wat meer over vertellen.

Gebruikersavatar
Berichten: 2.953

Re: studeren

Bij farmacie ligt de nadruk op medicijnen en formuleringen hiervan. Scheikunde (m.n. analytische chemie) vormt hierbij natuurlijk een belangrijk onderdeel, maar is niet enkel de hoofdmoot. Ik neem aan dat er veel aandacht is voor welke medicijnen wel en niet gecombineerd kunnen worden en waarom dat zo is.

Bij een scheikundeopleiding ga je eigenlijk dieper 'op de moleculen' in. Je leert bij deze opleiding dus veel meer over het hoe en waarom bij (bio)chemische reacties en over de fysische eigenschappen van moleculen.

Naar mijn idee is een scheikunde-opleiding breder dan een farmacie-opleiding. Je hebt meer uiteenliggende specialisaties en dus meer mogelijkheden om je eigen interesse zo veel mogelijk te volgen. Maar ja, helemaal objectief ben ik natuurlijk ook niet.

Dit is natuurlijk allemaal vrij kort door de bocht. Het beste kun je voor een goede studiekeuze eerst open dagen bezoeken. Door veel te vragen kun je goed te weten komen wat voor jou de beste/leukste opleiding is.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.314

Re: studeren

Ik heb zelf aan de VU in Amsterdam gestudeerd; daar maakte het niet uit of je Scheikunde of Farmaceutische Wetenschappen wilde gaan doen, de eerste drie jaar zijn namelijk voor 99% gelijk; pas na die tijd hoefde je een keuze te maken voor de ene of de andere.

Als je dus twijfelt zou dat een goede manier kunnen zijn om je meer in beide te verdiepen voordat je de definitieve keuze maakt!

Wel is er op de VU nu het een en ander veranderd sinds september, er is nu een zogeheten "bèta-brede bachelor", wat zo ongeveer inhoudt dat alle studenten van chemie, levenswetenschappen, biologie, natuurkunde, en andere bètastudies en vrijwel gelijk programma volgen, en later pas gaan differentieren.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

Gebruikersavatar
Berichten: 2.953

Re: studeren

daar maakte het niet uit of je Scheikunde of Farmaceutische Wetenschappen wilde gaan doen, de eerste drie jaar zijn namelijk voor 99% gelijk


In Utrecht waren dat (wel zo'n tien jaar geleden) volkomen aparte studierichtingen, maar of dat nu nog zo is?

Berichten: 636

Re: studeren

ja, k heb gekeken en met scheikunde en farmaceutische wetenschappen kun je allebei dezelfde master (medisch farmaceutische wetenschappen) doen. dan moet je binnen de scheikunde kiezen voor biochemie of organische chemie. die master lijkt me wel leuk. maar ja, kijk nog wel even verder :lol:

Gebruikersavatar
Berichten: 184

Re: studeren

Je kan ook voor Scheikundige Technologie gaan.. daar ligt de keuze op de proceskunde kant van de Chemie...

Berichten: 1.122

Re: studeren

Beryllium schreef:Ik heb zelf aan de VU in Amsterdam gestudeerd; daar maakte het niet uit of je Scheikunde of Farmaceutische Wetenschappen wilde gaan doen, de eerste drie jaar zijn namelijk voor 99% gelijk; pas na die tijd hoefde je een keuze te maken voor de ene of de andere.
Volgens mij is dat niet waar.

Als ik op de VU-site kijk naar de bachelor opleidingen van scheikunde en farmaceutische wetenschappen dat is daar best wel een verschil in. Kijk bijvoorbeeld naar het overzicht van de verschillende colleges en practica die je moet volgen.

Voor info:

Farmaceutische wetenschappen

Scheikunde

Grtz Bas

Gebruikersavatar
Berichten: 6.314

Re: studeren

Dan is dat veranderd sindg 1999 :lol: zelfs de VU doet kennelijk aan *kucht* veranderingen [-X
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

Berichten: 704

Re: studeren

een andere optie is om biomedische wetenschappen te kiezen (net als nu doe in Utrecht). Je kunt dan later ook de master Drug Innovation doen en in je bachelor krijg je voldoende keuzevrijheid om ook een paar vakken bij de faculteit scheikunde en farmaceutische wetenschappen te volgen (en ook binnen de bachelor BMW is er een cursus algemene farmacologie).

Berichten: 636

Re: studeren

heb je bij biomedische wetenschappen veel scheikunde?

k heb even op de sites van de verschillende universiteiten gekeken en informatie aangevraagd :lol: dus krijg t binnenkort wel thuis.

Berichten: 3

Re: studeren

Als je voor farmaceutische wetenschappen kiest krijg je buiten chemie vakken

zoals fysiologie, biologie e.d.

Zelf doe ik nu men tweede jaar farmacie aan de Universiteit van Antwerpen en ben zeer tevreden over de vakken.

De chemie die we krijgen (organische, analytische, ..) is vergelijkbaar met die van de richting chemie, maar delen die geen toepassing kennen in de farmaceutische sector worden beknopt gehouden (petrochemie, polymeren, ...).
Naar mijn idee is een scheikunde-opleiding breder dan een farmacie-opleiding.
Hangt er volgens mij vanaf wat je later wil doen, als je een chemie opleiding hebt gevolgd lijkt het me moeilijker om bijvoorbeeld iets te gaan doen met geneesmiddelen ontwikkelen ofzo.

Omgekeerd is het moeilijker om na farmacie bijvoorbeeld iets te gaan doen met kunststoffen...

Als chemie EN biologie je beide interesseren, is farmacie zeker een goede keuze, anders kies je mss beter voor chemie.

Biomedische wetenschappen is hier de eerste jaren zeer analoog aan farmacie, maar daar kan je later medische beeldvorming enzo met gaan doen.

Reageer