zouten
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 6
zouten
Van zes zouten in pootjes is onbekend in welke pootje welke zout is.
De zouten zijn natriumnitraat,bariumhydroxide,aluminiumnitraat,calciumchloride en natriumcarbonaat.
Heeft iemand de tijd me te helpen om de kortste weg te vinden voor het vaststellen in welke pootje welke zout is?
De zouten zijn natriumnitraat,bariumhydroxide,aluminiumnitraat,calciumchloride en natriumcarbonaat.
Heeft iemand de tijd me te helpen om de kortste weg te vinden voor het vaststellen in welke pootje welke zout is?
-
- Berichten: 104
Re: zouten
Hoi Nastia,
*bariumhydroxide, oplossen in water en verdund zwavelzuur toevoegen, neerslag van bariumsulfaat
*Calciumchloride, oplossen en een zilvernitraat oplossing toevoegen, neerslag van (wit) zilverchloride.
*Natriumcarbonaat, zuur toevoegen en het begint te bruisen
er blijven nu nog natrium en aluminium nitraat over, een oplossing van beide maken en de pH op 6 brengen, in het bekerglas met aluminiumnitraat zal een neerslag van aluminiumhydroxide ontstaan.
Dit is zo even uit mn hoofd, maar ik geloof dat het wel moet werken.
Ruud
*bariumhydroxide, oplossen in water en verdund zwavelzuur toevoegen, neerslag van bariumsulfaat
*Calciumchloride, oplossen en een zilvernitraat oplossing toevoegen, neerslag van (wit) zilverchloride.
*Natriumcarbonaat, zuur toevoegen en het begint te bruisen
er blijven nu nog natrium en aluminium nitraat over, een oplossing van beide maken en de pH op 6 brengen, in het bekerglas met aluminiumnitraat zal een neerslag van aluminiumhydroxide ontstaan.
Dit is zo even uit mn hoofd, maar ik geloof dat het wel moet werken.
Ruud
- Berichten: 3.507
Re: zouten
Je zou een beetje kunnen oplossen in water, en dan de oplossing nader bekijken. Wordt de oplossing warm, koud, basisch of juist zuur?
Als je kijkt op wikipedia dan zie je bijvoorbeeld voor natriumcarbonaat dat:
Als je het poeder oplost en het voldoet aan de bovenstaande beschrijving, is de kans groot dat het om calciumcarbonaat gaat. Wel even checken of één van je andere poeders niet dezelfde verschijnselen heeft, anders moet je verder zoeken.
Je zou natuurlijk ook het smeltpunt kunnen bepalen, maar voor sommige stoffen gaat dat niet handig: Natriumcarbonaat heeft een smepltpunt van 853 °C (wederom uit wikipedia), das dat zal in dit geval niet gaan (neem ik aan). Voor andere poeders misschien wel?
Er is in ieder geval niet één uniforme methode om deze poeders te identificeren.
Als je kijkt op wikipedia dan zie je bijvoorbeeld voor natriumcarbonaat dat:
http://nl.wikipedia.org/wiki/NatriumcarbonaatAls zout van een zwak zuur reageert natriumcarbonaat met sterkere zuren onder vorming van kooldioxide, dat als gas ontsnapt.
In water lost het met een grote warmteontwikkeling op (oploswarmte) en vormt een sterk alkalische oplossing
Als je het poeder oplost en het voldoet aan de bovenstaande beschrijving, is de kans groot dat het om calciumcarbonaat gaat. Wel even checken of één van je andere poeders niet dezelfde verschijnselen heeft, anders moet je verder zoeken.
Je zou natuurlijk ook het smeltpunt kunnen bepalen, maar voor sommige stoffen gaat dat niet handig: Natriumcarbonaat heeft een smepltpunt van 853 °C (wederom uit wikipedia), das dat zal in dit geval niet gaan (neem ik aan). Voor andere poeders misschien wel?
Er is in ieder geval niet één uniforme methode om deze poeders te identificeren.
I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!
- Berichten: 3.507
Re: zouten
Opmerking: Als je andere chemicalien of hulpstoffen mag gebruiken, zou ik Ruud zijn advies volgen. Ik ging uit dat je dat niet mocht.
I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!
-
- Berichten: 660