bijen

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 6

bijen

Geachte,

ik ben yuno verhas en ben laatste jaars in het secundair onderwijs.

Als laatste jaars zijn we verplicht om een eindwerk te maken en ik heb als onderwerp gekozen "bijen en het imkerleven". Maar nu is mijn vraag heeft er iemand een goed idee wat ik als praktische proef kan doen voor mijn eindwerk?

Alvast bedankt

Gebruikersavatar
Berichten: 4.810

Re: bijen

Wij hebben ooit een imker in de klas gehad die z'n bij hem liet steken en we zagen toen hoe de bij daarbij haar angel verloor en hoe ze stilletjes aan stierf, mss heb je het er ook wel voor over om je even te laten steken :roll:

Re: bijen

leuk voorstel maar ik moet een praktische proef hebben waar ik waarnemingen kan bij doen :roll:

Gebruikersavatar
Berichten: 3.151

Re: bijen

Je zou kunnen proberen te observeren hoe bijen aan de rest van het volkje bekend maken waar ze nieuwe bloemen hebben gevonden. Dat valt onder gedragsonderzoek.
Appareo decet nihil munditia?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.274

Re: bijen

Er bestaan kammetjes die aan de ingang van een bijenkast geplaatst kunnen worden en die, als de bij de kast in wil, het grootste deel van het verzamelde stuifmeel van de achterpoten "kammen". Je zou zo"n kam kunne installeren, wat stuifmeel vangen, en dit analyseren. Pluk wat diverse bloemen in de omgeving en vergelijk dat stuifmeel met wat de bijen voor jou verzameld hebben. Bekijk aantal bloemen in zo"n bed of veldje, afstand tot de kast, proportie van dat stuifmeel in het door de bijen geoogste stuifmeel...
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Berichten: 6

Re: bijen

Alvast bedankt voor deze goeie ideeën :roll: .

Heeft er nog iemand anders een goed idee?

Berichten: 13

Re: bijen

Er zijn vele testen met bijen gedaan, die wel intressant zijn.

- Een stip op het achterlijf van de bij doen, de bij los laten en die gaat dan voedsel zoeken. Als hij terug komt zal hij een dans op een rad maken. Met deze dans geeft de bij de informatie door waar het voedsel zich bevindt. Misschien leuk om de bewegingen te analyseren.

- Kijken of de bijen kleuren en vormen kunnen onderscheiden. Leg verschillende soorten kleuren neer en op een kleur zet je een bakje met nectarine. Bijen loslaten en die komen het opdrinken. En dan gaan trainen. Steeds de zelfde kleur maar weer andere plek. Komen de bijen meteen al op de kleur af of moeten ze nog zoeken. (Ook eens geen nectarine op de kleur doen, kijken of ze op de kleur reageren) En dan ook verschillende kleuren zodat je er achter kunt komen welke kleuren ze kunnen en onderschijden. dit kan je natuurlijk ook met vormen doen (rondjes, vierkantjes, sterren enz.)

Hoop dat het je helpt

Gebruikersavatar
Berichten: 3.151

Re: bijen

Imke schreef:- Kijken of de bijen kleuren en vormen kunnen onderscheiden. Leg verschillende soorten kleuren neer en op een kleur zet je een bakje met nectarine. Bijen loslaten en die komen het opdrinken. En dan gaan trainen. Steeds de zelfde kleur maar weer andere plek. Komen de bijen meteen al op de kleur af of moeten ze nog zoeken. (Ook eens geen nectarine op de kleur doen, kijken of ze op de kleur reageren) En dan ook verschillende kleuren zodat je er achter kunt komen welke kleuren ze kunnen en onderschijden. dit kan je natuurlijk ook met vormen doen (rondjes, vierkantjes, sterren enz.)

Hoop dat het je helpt
[komma-neuk modus]eeeuh, je bedoelt nectar, toch? Nectarine is een erg lekkere vrucht, lijkt wel een haarloze perzik.[/kommaneuk modus]
Appareo decet nihil munditia?

Berichten: 6

Re: bijen

Das wel een leuk en haalbaare opdracht met het onderscheiden van de kleuren en vormen.

Bedankt voor je hulp allemaal :roll:

Berichten: 13

Re: bijen

[komma-neuk modus]eeeuh, je bedoelt nectar, toch? Nectarine is een erg lekkere vrucht, lijkt wel een haarloze perzik.[/kommaneuk modus]


Ja sorry typ foutje, je moet ook je verhaaltjes terug lezen :roll:

Reageer