Water en olie mengen ?
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 131
Water en olie mengen ?
Blijkbaar wel dus. Is iemand hiervan beter op de hoogte ? Ik kwam toevallig deze site tegen :
http://www.kennislink.nl/web/show?id=94342
Greetzzz
http://www.kennislink.nl/web/show?id=94342
Greetzzz
Re: Water en olie mengen ?
Het artikel is al 28 maal geciteerd en geen lijkt de bevindingen van het artikel af te wijzen en een vervolgpublicatie van dezelfde groep
Title: Further studies on the effect of degassing on the dispersion and stability of surfactant-free emulsions
Author(s): Maeda N, Rosenberg KJ, Israelachvili JN, Pashley RM
Abstract: Recently reported results indicate that the formation of surfactant-free, oil-in-water emulsions can be significantly enhanced by the almost complete removal of dissolved gases and that the reintroduction of dissolved gases does not immediately destabilize the already-formed emulsions. These initial experiments have been repeated and extended to include a wider range of organic liquids and the application of light scattering to determine droplet size and distribution. The earlier observations have been confirmed. In addition, a systematic trend was found between the solubility of the oil in water and the stability (lifetime) of the degassed oil droplets in water. The lower the solubility, the more stable the emulsion, and for oils that are sparingly soluble in water such as squalane, the small droplets remain stable for several weeks, with buoyancy separation being the main cause of instability of the large droplets with time. The addition of electrolytes, up to molar concentrations, substantially reduces the enhancement of the dispersions on degassing but appears to have little effect on the stability of the already-formed emulsions. The reduction of pH to about 2 significantly reduces both the enhancement of the dispersions on degassing and the stability of the already-formed emulsions. In contrast, the increase of pH to about 11 hardly affects the enhancement of the dispersions on degassing or the stability of the already-formed emulsions. We have confirmed the importance of dissolved gas and its association with the electrostatic effects, but we still cannot provide a complete explanation for the effect of degassing on the hydrophobic dispersions.
Title: Further studies on the effect of degassing on the dispersion and stability of surfactant-free emulsions
Author(s): Maeda N, Rosenberg KJ, Israelachvili JN, Pashley RM
Abstract: Recently reported results indicate that the formation of surfactant-free, oil-in-water emulsions can be significantly enhanced by the almost complete removal of dissolved gases and that the reintroduction of dissolved gases does not immediately destabilize the already-formed emulsions. These initial experiments have been repeated and extended to include a wider range of organic liquids and the application of light scattering to determine droplet size and distribution. The earlier observations have been confirmed. In addition, a systematic trend was found between the solubility of the oil in water and the stability (lifetime) of the degassed oil droplets in water. The lower the solubility, the more stable the emulsion, and for oils that are sparingly soluble in water such as squalane, the small droplets remain stable for several weeks, with buoyancy separation being the main cause of instability of the large droplets with time. The addition of electrolytes, up to molar concentrations, substantially reduces the enhancement of the dispersions on degassing but appears to have little effect on the stability of the already-formed emulsions. The reduction of pH to about 2 significantly reduces both the enhancement of the dispersions on degassing and the stability of the already-formed emulsions. In contrast, the increase of pH to about 11 hardly affects the enhancement of the dispersions on degassing or the stability of the already-formed emulsions. We have confirmed the importance of dissolved gas and its association with the electrostatic effects, but we still cannot provide a complete explanation for the effect of degassing on the hydrophobic dispersions.
-
- Berichten: 915
Re: Water en olie mengen ?
Zal wel met micelvorming te maken hebben, zou het niet kunnen dat de oppervlaktespanning van water afneemt als alle gassen eruit zijn?
-
- Berichten: 2.035
Re: Water en olie mengen ?
Ik stem ook voor de oppervlaktespanning van het water als een van de bepalende factoren! De gassen die normaal opgelost zitten in het water hebben natuurlijk een of andere polaire interactie met het water, dus als je die eruit haalt....
Waar micellen vandaan moeten komen zie ik alleen niet
Voor de vorming van een micel heb je moleculen met een polaire en een apolaire kant nodig.... je hebt hier moleculen die volledig polair (water) of volledig apolair (olien als squalaan) zijn
Waar micellen vandaan moeten komen zie ik alleen niet
Voor de vorming van een micel heb je moleculen met een polaire en een apolaire kant nodig.... je hebt hier moleculen die volledig polair (water) of volledig apolair (olien als squalaan) zijn
- Berichten: 6.853
Re: Water en olie mengen ?
Ja, al jaren geleden heb ik dit gelezen, ik heb een scan uit een krant liggen die gedateerd is maart 2003. Het is inderdaad behoorlijk verrassend.
-
- Berichten: 915
Re: Water en olie mengen ?
He! "Wou" is ook juist.Gebruik dan het woord "wilde", is ook erg duur!
(Van Dale)
Nu heb ik eens gelijk (m.b.v. onze Van Dale)´wil·len
werkwoord; wou/wilde, heeft gewild
-
- Berichten: 2.035
Re: Water en olie mengen ?
Dat weet ik, maar "ik wilde" klinkt veel "duurder" dan "ik wou"epiphonix schreef:He! "Wou" is ook juist.
Als ik voeger zei: "wij wouden" zei mijn moeder altijd: "wouden zijn bossen"
- Berichten: 6.314
Re: Water en olie mengen ?
Kunnen we het a.u.b. ontopic houden?
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)