waterpest

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer

waterpest

Wij hebben een vraagje. Op school moeten wij uitzoeken wat de invloed van de zuurgraad van het water is op de zuurstofafgifte (fotosynthese product) van waterpest. Wat wij willen weten, is in welk milieu waterpest het meeste zuurstofafgeeft, in zuur/neutraal of basische milieu. En een verklaring hiervoor. Wij denken zelf in een zuur milieu, maar een verklaring kunnen wij er niet voor geven. Graag hulp(A)

groetjes ons!

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: waterpest

Heb je hiervoor experimenten uitgevoerd? Wat is de bedoeling van de opdracht? Wat moet je leren?

Re: waterpest

We hebben inderdaad experimenten uitgevoerd. We hebben drie buffers gemaakt, eentje met pH 6, eentje met pH 7 en eentje met pH 8. We hebben in elke maatbeker een stukje waterpest gedaan onder een trechtertje en daar bovenop omgekeerd een gevulde maatcilinder gezet. De O2 productie moet dan af te lezen zijn in mililiters op de maatcilinder. We hebben de drie maatbekers bij een lamp staan en de temperatuur van het water is ongeveer 25 graden. de opstelling staat er nu een week en bij de maatbekers met een pH van 7 is er ongeveer3 mL O2 ontstaan en bij de maatber met een pH van 8 is er ongeveer 1,5 mL O2 ontstaan. Bij de maatbeker met pH 6 is er niks te zien. Wat wij nu willen weten is waardoor dit komt. Dus eigelijk wat voor invloed de pHwaarde van het water op de zuurstofproductie heeft.

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: waterpest

Waterpest is absoluut geen veeleisende plant, voor wat betreft watercondities.

Het verbaast me dat hij bij pH 6 helemaal niets doet.

Misschien dat het zinvol is om alles te herhalen (een soort duplo) en om voor elke pH-waarde minimaal twee maatbekers met waterpest te plaatsen, om uit te sluiten dat er bij pH 6 niets is misgegaan.

Berichten: 3.145

Re: waterpest

Daarnaast hangt het er natuurlijk ook van af hoe die buffer wordt gemaakt. Als je een bufferoplossing hebt met een pH van 6 met een vrij hoge concentratie van zouten, dan kan dat ook invloed hebben. De bufferoplossing kan ook eventueel aanwezig CO2 hebben verdreven uit het water. Al met al is dit nog niet zo eenvoudig uit te voeren en je moet heel goed nadenken over wat er allemaal mis kan gaan.

Tenslotte, ook de stukjes waterpest zelf hebben invloed. Ze moeten even lang zijn en ook allemaal de zelfde gezondheid hebben.

Reageer