kookpuntsverhoging
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 5
kookpuntsverhoging
heyhey
ik had ff een vraagje over iets van kookpuntsverhoging
ik snap niet waarom de temperatuur van de condenserende damp van de vloeistof niet gelijk is aan de temperatuur van de kokende vloeistof
(in de vloeistof is een vaste stof opgelost)
het zou iets te maken kunnen hebben met de druk en met het afgeven en afstaan van warmte aan de omgeving.. maar verder kom ik niet
kan iemand me helpen ? 8-[
alvast bedankt!
esther
ik had ff een vraagje over iets van kookpuntsverhoging
ik snap niet waarom de temperatuur van de condenserende damp van de vloeistof niet gelijk is aan de temperatuur van de kokende vloeistof
(in de vloeistof is een vaste stof opgelost)
het zou iets te maken kunnen hebben met de druk en met het afgeven en afstaan van warmte aan de omgeving.. maar verder kom ik niet
kan iemand me helpen ? 8-[
alvast bedankt!
esther
- Berichten: 4.771
Re: kookpuntsverhoging
In de kokende vloeistof is een vaste stof opgelost, die niet mee verdampt.
Bij het verdampen van de kokende vloeistof wordt energie gevraagd. Die wordt geleverd door de hoge temperatuur (de vloeistof kookt).
Deze energie wordt weer afgestaan aan de omgeving als de vloeistof condenseert.
Bij een zuivere vloeistof zouden deze energiehoeveelheden gelijk zijn. Maar door de vaste stof in de vloeistof is er meer energie nodig om de vloeistof in dampvorm te brengen. De vloeistof kookt daarom pas bij hogere temperatuur (kookpuntsverhoging).
Echter, als de vloeistof condenseert, is die vaste stof niet meer in het spel. En dus komt dezelfde hoeveelheid energie vrij die nodig zou zijn als de vloeistof in zuivere vorm zou koken (zonder de vaste stof). Deze is minder.
Bij het verdampen van de kokende vloeistof wordt energie gevraagd. Die wordt geleverd door de hoge temperatuur (de vloeistof kookt).
Deze energie wordt weer afgestaan aan de omgeving als de vloeistof condenseert.
Bij een zuivere vloeistof zouden deze energiehoeveelheden gelijk zijn. Maar door de vaste stof in de vloeistof is er meer energie nodig om de vloeistof in dampvorm te brengen. De vloeistof kookt daarom pas bij hogere temperatuur (kookpuntsverhoging).
Echter, als de vloeistof condenseert, is die vaste stof niet meer in het spel. En dus komt dezelfde hoeveelheid energie vrij die nodig zou zijn als de vloeistof in zuivere vorm zou koken (zonder de vaste stof). Deze is minder.