dierproeven SHAC

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Berichten: 125

dierproeven SHAC

Het is meer een pharmaceutisch, dan chemisch onderwerp, maar daar ik in de pharma research werk, toch een poging om een discussie op gang te brengen. Wat is jullie mening tegenover dierproeven voor het menselijk welzijn?

In de pharma industrie kom je er niet omheen om dierproeven te gebruiken voordat je ook maar een nieuwe drug bij mensen mag testen. Vandaag waren een aantal demonstranten van SHAC (stop huntingdon animal cruelty) bij onze firma (in Basel!) veel lawaai aan het maken. Deze militante organisatie heeft in Engeland al doden op haar geweten door hun akties. Ik ben zelf van mening dat dierproeven moeten kunnen, zeker met de strenge regelgeving die er op dit moment al is. Wat is de mening hierover in chemisch Nederland?

sjouke

Berichten: 1.153

Re: dierproeven SHAC

Alleen wanneer er geen alternatief is en het echt noodzakelijk is (dus niet van "weet je wat we doen eens een testje") dan ben ik voor.

Succes met die lui van SHAC. Soortgenoten van deze staan ook wel eens bij onze buren hier voor de poort.

Berichten: 660

Re: dierproeven SHAC

ik ben voor dierproeven MAAR alleen als er echt geen ander alternatief is. een vriend van me doet toevallig proefdierkunde en heeft alles wel eens laten zien enzo en verteld. En er zitten behoorlijk strenge regels aan vast en ze zijn eigenlijk meer aan het zoeken naar alternatieven dan zomaar alles aan die beestjes voeren en opensnijden.

mvg kevin

Berichten: 740

Re: dierproeven SHAC

Wij gebruiken op ons lab van tumor biology ook veel ratten.

Er is simpelweg geen andere mogelijkheid. De ratten hier hebben het verder totaal niet slecht, een ruime kooi met voldoende ruimte.

Het onderzoek naar alternatieven voor dierproeven moet doorgaan, celkweek is (nog) geen goede oplossing.

Die reclames van proefdiervrij zijn trouwens ook walgelijk. Organisaties als wakker dier e.a. verspreiden alleen maar valse informatie.

Berichten: 660

Re: dierproeven SHAC

net alsof wij een of andere stof met een super lange moeilijke naam in het oog van een paard gaan spuiten. helemaal mee eens ik vind dat ze die reclames wel eens wat realistischer mogen maken. hoewel ze dan natuurlijk minder steun krijgen.

Gebruikersavatar
Berichten: 2.330

Re: dierproeven SHAC

Ik ben zelf voor proefdieren, omdat er geen ander alternatief is. Als er andere mogelijkheden zijn dan proefdieren wordt daar echt voor gekozen. Het komt in Nederland echt behoorlijk wat bij kijken voordat je een proefdieren kunt gebruiken voor je onderzoek. Deze diertjes hebben het vaak nog beter als sommige hamsters dan muizen ratten bij mensen thuis. Goede verzorging en bewegingsruimte is een belangrijke eis. Tevens zijn er ook allemaal wetten aan verbonden en kunnen alleen maar goed opgeleide mensen met een specialisatie voor proefdieren hiermee werken.

Het moet natuurlijk niet om een deo dan wel make up gaan. De medische wetenschap heeft mijn voorkeur.

De extreem linkse organisaties gaan veel te ver in hun acties. Als er zelfs doden doorvallen dan gaan ze hun doel zeker voorbij.

Er mag best een discussie ontstaan en als er dingen beter kunnen moeten ze dat ook zeker doen!

MvG Ron

Berichten: 274

Re: dierproeven SHAC

Ik ben ook voor proefdieren, maar dan alleen om medicijnen te testen.

Als er cosmetica, zoals mascara en dat soort spul wordt getest vind ik het niet kunnen.

Berichten: 740

Re: dierproeven SHAC

Een jaar terug heeft er in de Elsevier een artikel gestaan over de SHAC.

Deze terroristen hebben in Engeland o.a. een lijk opgeschraven van de moeder van een medewerker van een groot farmaceutisch bedrijf.

Ook hebben ze meerdere malen ontvoeringen, brandbom aanslagen e.d. gepleegd.

Een lid van SHAC heeft inmiddels een lange gevangenisstraf gekregen. Helaas lopen er nog steeds leden vrij rond.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: dierproeven SHAC

Er heeft dit jaar een prachtig artikel over dierproeven in Scientific American gestaan. Inderdaad zijn er groepen bezig om goede alternatieven te vinden voor dierproeven. Dat is zeker mogelijk. Alternatieven zijn soms zelfs betrouwbaarder dan de dierproeven. Helaas duurt het echter heel lang voordat de certificatie van een nieuwe proef rond is! En zelfs als er alternatieven geregistreerd zijn worden er nog steeds dierproeven gedaan.

Geen eenvoudige materie.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.314

Re: dierproeven SHAC

Daar heb ik nog niet van gehoord, hoe zit dat dan Rob? Ik ken wel de ontwikkeling van nep-proefdieren om chirurgische ingrepen etc op te oefenen.

Ik heb een collega die proefdieren gebruikt voor onderzoek naar blaas- en nierproblemen bij kinderen. Zeer zeker nuttig onderzoek, maar ik heb zo iets van hem gehoord...:

Aan het begin van het studiejaar is er een soort van 'introductie', wat inhoudt dat stagiair(e)s moeten oefenen in hoe ze met een dier om moeten gaan (het gaat om cavia's die blijkbaar snel gestresst zijn). Van mijn collega hoorde ik dat de dieren die daarvoor zijn gebruikt daarna worden afgemaakt (sorry, geen zachter woord voor) omdat ze al zijn 'gebruikt'.

Stel je voor: je bent cavia en je wordt afgemaakt omdat een student je 3 minuten alleen maar heeft vastgehouden.

Daar heb ik dus grote moeite mee en heb ik me behoorlijk over opgewonden. Helaas zijn er blijkbaar regels die zoiets voorschrijven.

Ik ben zeker niet tegen dierproeven, maar ben wel van mening dat respect voor het dier belangrijk moet zijn, en ik onderschrijf het alleen als er geen alternatieven zijn; en dan niet voor cosmetica o.i.d.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

Berichten: 1.153

Re: dierproeven SHAC

Beryllium schreef: Daar heb ik nog niet van gehoord, hoe zit dat dan Rob? Ik ken wel de ontwikkeling van nep-proefdieren om chirurgische ingrepen etc op te oefenen.
Ik heb wel eens kunstmagen gezien om te kijken wat bepaalde stoffen in de spijsvertering doen.

Ook bestaan kunst ogen, die het beter doen dan zo'n lief konijntje, voor het testen van shampoo, mascara etc.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: dierproeven SHAC

Het artikel waar ik het over had heet protecting more than animals in Scientific American van Januari 2006 paginas 70-77. De ondertitel luidt "Reducing animal suffering often has the unexpected benefit of yielding more rigorous safety tests". Veel van de (toekomstige) alternatieven die daarin worden beschreven zijn echte reageerbuistests. Alle tests voor een nieuw landbouwpesticide vereisen op dit moment meer dan tienduizend proefdieren!

Een voorbeeld: als alternatief voor de ogen van konijnen kunnen voor irritatietests ook ogen uit het slachthuis worden gebruikt, of het vliesje dat in een kippenei zit tussen het dooier en het eiwit. Er zijn ook "synthetische" celweefsels gemaakt die op meer manieren kunnen worden onderzocht dan de ogen van levende konijnen, en daardoor een beter resultaat geven.

Berichten: 76

Re: dierproeven SHAC

Ik ben alleen voor dierproeven als het niet anders kan. Laatst hoorde ik van Japanse wetenschappers die een menselijk oor op en muis hadden laten groeien. Dat vind ik niet kunnen en de muis werd ook heel snel afgemaakt. Ook ben ik tegen cosmetische dierproeven zoals parfum in het oogje van een kat spuiten.

Ik ben voor als ze een nieuw medicijn tegen ziektes als kanker en AIDS testen.

Berichten: 2.337

Re: dierproeven SHAC

Een medicijn tegen aids zou het het laatste stadium van de mens op aarde zijn.

Want de overbevolking in Afrika en Azïe zou zo snel toenemen in 10 jaar dat het onleefbaar wordt voor iedereen.

Ik schrijf er nu net een opstel over. :oops:

<table border='0' align='left' cellpadding='3' cellspacing='0'><tr><td padding='0' celspacing='0' align='left'><font size='1'># Moderatoropmerking</font></td></tr><tr><td id='moderator'><font size='1'>rwwh: dit is niet chemisch, draagt niet bij aan het onderwerp, en kan als sterk aanvallend en racistisch gezien worden. Graag dit soort opmerkingen voor je houden.</font></td></tr></table>

<div class='postcolor'>

Berichten: 76

Re: dierproeven SHAC

Een medicijn tegen aids zou het het laatste stadium van de mens op aarde zijn.

Want de overbevolking in Afrika en Azïe zou zo snel toenemen in 10 jaar dat het onleefbaar wordt voor iedereen.
Dus wil jij zeggen dat we maar iedereen moeten laten creperen in Afrika?

<table border='0' align='left' cellpadding='3' cellspacing='0'><tr><td padding='0' celspacing='0' align='left'><font size='1'># Moderatoropmerking</font></td></tr><tr><td id='moderator'><font size='1'>rwwh: we houden hier nu over op. Zoek maar een andere plaats om over dit soort standpunten van gedachten te wisselen.</font></td></tr></table>

<div class='postcolor'>

Reageer