α-D- en β-D-glucose
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 9
α-D- en β-D-glucose
Wat is het verschil tussen α-D- en β-D-glucose?
I welke ruimtelijke vorm komt α-D-glucose voor ?
I welke ruimtelijke vorm komt α-D-glucose voor ?
- Berichten: 183
Re: α-D- en β-D-glucose
Het verschil tussen die twee is waarschijnlijk de plaats van de OH-groep (aan het eind). Als je beide structuurformules opzoekt zou je dat zo kunnen zien .
- Berichten: 2.953
Re: α-D- en β-D-glucose
Het is de richting die de anomere OH-groep in de cyclische vorm van D-glucose op staat. Deze twee vormen kunnen in water via de open vorm in elkaar overgaan.graeci schreef:Wat is het verschil tussen α-D- en β-D-glucose?
I welke ruimtelijke vorm komt α-D-glucose voor ?
plaatje:
-
- Berichten: 168
Re: α-D- en β-D-glucose
Axiaal en equatoriaal zitten ze respectievelijk. De equatoriale versie is minder energierijk.
- Berichten: 6.853
Re: α-D- en β-D-glucose
Dat verschil is bij kamertemperatuur volgens mij kleiner dan RT! Beide vormen komen dus in oplossing voor.Axiaal en equatoriaal zitten ze respectievelijk. De equatoriale versie is minder energierijk.
-
- Berichten: 915
Re: α-D- en β-D-glucose
En dit steeds in dezelfde verhoudingDat verschil is bij kamertemperatuur volgens mij kleiner dan RT! Beide vormen komen dus in oplossing voor.Happyjeroen schreef: Axiaal en equatoriaal zitten ze respectievelijk. De equatoriale versie is minder energierijk.
-
- Berichten: 168
Re: α-D- en β-D-glucose
Ja, goed, maar er zijn dus twee vormen die verschillen in energie, twee verschillende isomeren, en of en wannneer deze voorkomen weet ik ook niet precies. Dit hangt zeker samen met de temperatuur, ik weet alleen niet in welke mate.
@rwwh; wat bedoel je met RT? gasconstante maal temperatuur? Of Room Temperature?
@rwwh; wat bedoel je met RT? gasconstante maal temperatuur? Of Room Temperature?
- Berichten: 6.853
Re: α-D- en β-D-glucose
Gasconstante maal temperatuur.
In de Boltzmanvergelijking staat e-ΔE/RT. Als ΔE dus kleiner is dan RT is de verhouding van het voorkomen van de twee situaties kleiner dan 1:e, zeg maar ruwweg 30%/70%.
In de Boltzmanvergelijking staat e-ΔE/RT. Als ΔE dus kleiner is dan RT is de verhouding van het voorkomen van de twee situaties kleiner dan 1:e, zeg maar ruwweg 30%/70%.
-
- Berichten: 168
Re: α-D- en β-D-glucose
Er zit inderdaad natuurlijk een energiedrempel tussen de twee. Dat klopt inderdaad, nu zie ik het.
- Berichten: 6.853
Re: α-D- en β-D-glucose
Hier gaat het niet om de energiedrempel. De energiedrempel staat in de Arrheniusvergelijking, daarmee reken je reactiesnelheden uit. De energieterm in de Arrheniusvergelijking komt overeen met die in de Boltzmannvergelijking. In de Boltzmannvergelijking kun je uitrekenen wat de relatieve populatie van twee toestanden is gegeven hun energieverschil, zonder de snelheid van interconversie in aanmerking te nemen. Je gaat dus uit van een evenwichtssituatie.
De relatie tussen de twee vergelijkingen klopt ook met je gevoel (hoop ik): de reactiesnelheid hangt af van de relatieve populatie van de overgangstoestand.
De relatie tussen de twee vergelijkingen klopt ook met je gevoel (hoop ik): de reactiesnelheid hangt af van de relatieve populatie van de overgangstoestand.
-
- Berichten: 6
Re: α-D- en β-D-glucose
Het verschil is dus de OH-groep op de anomere koolstof. De fysische verschillen zijn: α-D-glucopyranose is slechter oplosbaar in water(82,5 g/100ml t.o.v. 178 g/100ml), de smeltpunten verschillen niet veel maar de relatieve snelheid van oxidatie door glucose-oxidase verschil veel (voor α minder dan 1 en β 100).graeci schreef: Wat is het verschil tussen α-D- en β-D-glucose?
I welke ruimtelijke vorm komt α-D-glucose voor ?
de overgangen (mutarotatie genaamd) gebeuren in waterige oplossingen, zelfs in neutraal midden en is een evenwichtsreactie. Het bereiken van evenwicht kan versneld worden door toevoeging van zuren of basen, temperatuursverhoging of toevoeging van mutarotase. In een oplossing van glucose is 36% α-D-glucopyranose, 63% β-D-glucopyranose, minder dan 0,1% de open keten, minder dan 1% β-D-glucofuranose en minder dan 1% α-D-glucofuranose (vijfring)