Springen naar inhoud

oplosbaarheidsproduct


  • Log in om te kunnen reageren

#1

tesss

    tesss


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 februari 2007 - 13:20

hoi

ik heb wat proefen gedaan met name bepaling natriumchloride in mosterd.
nu heb ik echter nog een paar vraagjes,

wat is een oplosbaarheidsproduct. dit is een getal van de binas. en de max waarde waarmee de stof kan oplossen ja. maar wat als hij erover gaat, ontstaat er dan neerslag. is hier dan een neerslagreactie op berust?

en gaat hij dan over op de indicator?
deze link volg ik niet zo..
want de neerslag zie je eert toch ook? maar met equivalentiepunt een andere neerslag?

en waarom is er een normwaarde van de warenwet? max 15% in mosterd...

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 01 februari 2007 - 16:58

maar wat als hij erover gaat, ontstaat er dan neerslag. is hier dan een neerslagreactie op berust?


Als de concentraties zo hoog worden dat het oplosbaarheidsproduct wordt overschreden, dan slaat het neer. In het algemeen geldt dat hoe lager het oplosbaarheidsproduct is, hoe slechter dat betreffende zout oplost.
Dat kun je gebruiken bij een neerslagreactie.

en gaat hij dan over op de indicator?
deze link volg ik niet zo..
want de neerslag zie je eert toch ook? maar met equivalentiepunt een andere neerslag?

Hier mis ik wat je bedoelt... :oops:

#3

Ing.Bogaerts

    Ing.Bogaerts


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 februari 2007 - 17:03

Het oplosbaarheidproduct gedifinieerd als S = [M+][Z-]

Bv voor AgCl:

S = [Ag+][Cl-] = 10-10

In zuiver water is de concentratie dus: [Ag+]=[Cl-]=wortel(10-10)= 10-5 M.
idem voor NaCl

Het enige verschil is dat NaCl goed oplost in water en AgCl niet (10¨-10!!)

#4

drune134

    drune134


  • >250 berichten
  • 873 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 februari 2007 - 17:41

en waarom is er een normwaarde van de warenwet? max 15% in mosterd...

Omdat de consument anders te veel zout binnen krijgt. Voor brood bv. is er ook een eis, max. 1,5%.
Deze ligt lager dan die van de mosterd maar in de regel eet je meer brood dan mosterd.

Daarbij, als je er meer zout in zou doen proef je uiteindelijk alleen nog maar zout. En dat is zonde van de mosterd. Neem dan gewoon een hap uit de zoutpot.

smakelijk





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures