oplosbaarheidsproduct

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 4

oplosbaarheidsproduct

hoi

ik heb wat proefen gedaan met name bepaling natriumchloride in mosterd.

nu heb ik echter nog een paar vraagjes,

wat is een oplosbaarheidsproduct. dit is een getal van de binas. en de max waarde waarmee de stof kan oplossen ja. maar wat als hij erover gaat, ontstaat er dan neerslag. is hier dan een neerslagreactie op berust?

en gaat hij dan over op de indicator?

deze link volg ik niet zo..

want de neerslag zie je eert toch ook? maar met equivalentiepunt een andere neerslag?

en waarom is er een normwaarde van de warenwet? max 15% in mosterd...

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: oplosbaarheidsproduct

maar wat als hij erover gaat, ontstaat er dan neerslag. is hier dan een neerslagreactie op berust?
Als de concentraties zo hoog worden dat het oplosbaarheidsproduct wordt overschreden, dan slaat het neer. In het algemeen geldt dat hoe lager het oplosbaarheidsproduct is, hoe slechter dat betreffende zout oplost.

Dat kun je gebruiken bij een neerslagreactie.
en gaat hij dan over op de indicator?

deze link volg ik niet zo..

want de neerslag zie je eert toch ook? maar met equivalentiepunt een andere neerslag?
Hier mis ik wat je bedoelt... :oops:

Berichten: 2

Re: oplosbaarheidsproduct

Het oplosbaarheidproduct gedifinieerd als S = [M+][Z-]

Bv voor AgCl:

S = [Ag+][Cl-] = 10-10

In zuiver water is de concentratie dus: [Ag+]=[Cl-]=wortel(10-10)= 10-5 M.

idem voor NaCl

Het enige verschil is dat NaCl goed oplost in water en AgCl niet (10¨-10!!)

Berichten: 873

Re: oplosbaarheidsproduct

tesss schreef:
en waarom is er een normwaarde van de warenwet? max 15% in mosterd...
Omdat de consument anders te veel zout binnen krijgt. Voor brood bv. is er ook een eis, max. 1,5%.

Deze ligt lager dan die van de mosterd maar in de regel eet je meer brood dan mosterd.

Daarbij, als je er meer zout in zou doen proef je uiteindelijk alleen nog maar zout. En dat is zonde van de mosterd. Neem dan gewoon een hap uit de zoutpot.

smakelijk

Reageer