oplosbaarheidsproduct
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 4
oplosbaarheidsproduct
hoi
ik heb wat proefen gedaan met name bepaling natriumchloride in mosterd.
nu heb ik echter nog een paar vraagjes,
wat is een oplosbaarheidsproduct. dit is een getal van de binas. en de max waarde waarmee de stof kan oplossen ja. maar wat als hij erover gaat, ontstaat er dan neerslag. is hier dan een neerslagreactie op berust?
en gaat hij dan over op de indicator?
deze link volg ik niet zo..
want de neerslag zie je eert toch ook? maar met equivalentiepunt een andere neerslag?
en waarom is er een normwaarde van de warenwet? max 15% in mosterd...
ik heb wat proefen gedaan met name bepaling natriumchloride in mosterd.
nu heb ik echter nog een paar vraagjes,
wat is een oplosbaarheidsproduct. dit is een getal van de binas. en de max waarde waarmee de stof kan oplossen ja. maar wat als hij erover gaat, ontstaat er dan neerslag. is hier dan een neerslagreactie op berust?
en gaat hij dan over op de indicator?
deze link volg ik niet zo..
want de neerslag zie je eert toch ook? maar met equivalentiepunt een andere neerslag?
en waarom is er een normwaarde van de warenwet? max 15% in mosterd...
- Berichten: 4.771
Re: oplosbaarheidsproduct
Als de concentraties zo hoog worden dat het oplosbaarheidsproduct wordt overschreden, dan slaat het neer. In het algemeen geldt dat hoe lager het oplosbaarheidsproduct is, hoe slechter dat betreffende zout oplost.maar wat als hij erover gaat, ontstaat er dan neerslag. is hier dan een neerslagreactie op berust?
Dat kun je gebruiken bij een neerslagreactie.
Hier mis ik wat je bedoelt...en gaat hij dan over op de indicator?
deze link volg ik niet zo..
want de neerslag zie je eert toch ook? maar met equivalentiepunt een andere neerslag?
-
- Berichten: 2
Re: oplosbaarheidsproduct
Het oplosbaarheidproduct gedifinieerd als S = [M+][Z-]
Bv voor AgCl:
S = [Ag+][Cl-] = 10-10
In zuiver water is de concentratie dus: [Ag+]=[Cl-]=wortel(10-10)= 10-5 M.
idem voor NaCl
Het enige verschil is dat NaCl goed oplost in water en AgCl niet (10¨-10!!)
Bv voor AgCl:
S = [Ag+][Cl-] = 10-10
In zuiver water is de concentratie dus: [Ag+]=[Cl-]=wortel(10-10)= 10-5 M.
idem voor NaCl
Het enige verschil is dat NaCl goed oplost in water en AgCl niet (10¨-10!!)
-
- Berichten: 873
Re: oplosbaarheidsproduct
Omdat de consument anders te veel zout binnen krijgt. Voor brood bv. is er ook een eis, max. 1,5%.tesss schreef:
en waarom is er een normwaarde van de warenwet? max 15% in mosterd...
Deze ligt lager dan die van de mosterd maar in de regel eet je meer brood dan mosterd.
Daarbij, als je er meer zout in zou doen proef je uiteindelijk alleen nog maar zout. En dat is zonde van de mosterd. Neem dan gewoon een hap uit de zoutpot.
smakelijk