corrosie van staal

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 6

corrosie van staal

Ik zoek een grafische weergave van de corrosiesnelheid van staal in functie van het klimaat. Tabellen of iets dergelijks mag natuurlijk ook.

Bijvoorbeeld zeeklimaat, landklimaat, industriele gebieden etc. Maar niet IN waterige milieus.

Heeft iemand een tip?

Gr, L.

Berichten: 1.379

Re: corrosie van staal

Uw vraag is niet te beantwoorden want wat U klimaat noemt kan niet zomaar op fysische of chemische wijze gedefinieerd worden. Daar zijn meer specificaties voor nodig.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Berichten: 1.379

Re: corrosie van staal

Nog een aanvulling: De coatingindustrie maakt wel gebruik van expositieproeven in diverse klimaten, vooral zeeklimaat en industrieel klimaat, voor expositieproeven met hun coatings op staal of aluminium. Maar de beoordeling is toch grotendeels kwalitatief.

Bijv. coating A. beschermt beter dan coating B. Je vindt de expositierekken soms op daken van gebouwen, spoorbruggen, sluizen en eventueel zelfs torens. Vaak krast men een kruis in de coating om te zien hoe de onderroest daarin groeit. Maar de beoordeling of rating leidt niet tot tabellen met cijfers. Bij dit soort proeven gaat het dus om de coating en niet om het onderliggende metaal.

Er bestaan overigens wel corrosiehandboeken voor de corrosie in allerlei waterige oplossingen. Maar dat bedoelt U juist niet.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Berichten: 385

Re: corrosie van staal

Misschien zou je het begrip klimaat / soort gebied moeten onderverdelen in meetbare dingen zoals: gemiddelde temperatuur, luchtvochtigheid, samenstelling van de lucht (verontreinigingen) enzovoort

Berichten: 52

Re: corrosie van staal

Aanduidingen als zeeklimaat, landklimaat etc. zijn inderdaag wat simplistisch, maar voor een grove onderverdeling werken ze toch wel goed. Met name om de corrosiegevoeligheid van gecoat of verzinkt staal aan te geven. In de nieuwste normen worden ook allerlei chemische omgevingen gedefinieerd, waarop de coatingselectie wordt gebaseerd.

Bijgaand een (matig) plaatje met in de tabel de corrosiesnelheden van staal ("mild steel") als functie van het type klimaat (in Z-Afrika). Andere voorbeelden wel te googlen via "Atmospheric corrosion steel"

http://www.armco.co.za/galvinizers/pics/corr2.gif

Berichten: 6

Re: corrosie van staal

@ hzeil: met die testmethoden ben ik uitermate bekend ;-)

@ Bernhard: dit is inderdaad een goed voorbeeld van wat ik zoek. Thanks.

Reageer