samenstelling melk

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Gesloten
Berichten: 3

samenstelling melk

Hallo allemaal!!

Wij zijn 2 meiden uit 6VWO en we moeten dit jaar, niet heel verrassend 8-[ , een profielwerkstuk maken. Ons onderwerp is Melk en onze onderzoeksvraag luidt:

Welke melk lijkt het meeste op de moedermelk van een vrouw, qua samenstelling?

We gaan hierbij dus kijken welke stoffen er allemaal in melk zitten en hoe we deze kunnen aantonen. Vervolgens gaan we in allerlei verschillende soorten melk (denk aan moedermelk van een vrouw, koeienmelk, geitenmelk, paardenmelk, en miscchien als we eraan kunnen komen zelfs ook wel apenmelk :P etc.), de hoeveelheden van deze stoffen aantonen. Door deze hoeveelheden dan met elkaar te vergelijken kunnen we kijken welke qua samenstelling het meest lijkt op de moedermelk van een vrouw.

Nu kunnen we niet helemaal goed vinden hoe we alle stoffen kunnen aantonen. We kunnen bijvoorbeeld niet vinden hoe we de hoeveelheid van de volgende stoffen kunnen aantonen:

vitamine A,Vitamine D, vitamine K, niacine, foliumzuur, riboflavine, calcium, ijzer.

Kunnen jullie ons misschien verder helpen?? :)

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: samenstelling melk

Calcium en ijzer zijn makkelijk: vraag aan een universiteit of je hun AAS mag gebruiken.

Re: samenstelling melk

Er zijn naast de door jullie vermelde stoffen andere misschien wel belangrijke stoffenin moedermelk aanwezig zoals antisoffen en hormonen die minder makkelijk te vergelijken zijn.

Het is misschien een idee om contact te zoeken met NUMICO(nutricia) in zoetermeer een van de grote producenten van baby- en klinische voeding om informatie te vragen.

Berichten: 7

Re: samenstelling melk

Misschien is er ook wel informatie via de Voedsel en Waren Autoriteit te verkrijgen. Maar wat extra informatie zoals: welke technieken kun je gebruiken, wat is er op school aanwezig, is het de bedoeling dat de stoffen alleen aangetoond worden of worden er exacte gehaltes verwacht, mogen er chemicalien gekocht worden is wel nodig

Berichten: 318

Re: samenstelling melk

Casseïne is ook altijd een leuke om aan te tonen! En de lactose er uit halen enzo...

Hebben wij nog gedaan vorig jaar op de unif...

Als je wil weten hoe pm je me maar even, heb die blaadjes hier nog liggen. grtz

Berichten: 3

Re: samenstelling melk

Bedankt voor jullie reacties!

Om het calcium en ijzer aan te tonen gaan we in ieder geval op zoek naar een universiteit met AAS. Verder gaan we als extratje proberen de antoistoffen aan te tonen door middel van fluorescentie (met microscoop bij universiteit).

Riboflavine, hebben we ergens gelezen, is aan te tonen met chromotografie. KLopt dat? en zo ja hoe werkt dat dan precies?

en dan nog een vraagje....Casseïne...daar hebben we nog nooit van gehoord eigenlijk :oops: , is dat ook een stofje dat in melk zit? Als het niet heel veel werk is om deze aan te tonen is het misschien idd wel leuk om deze er ook bij te doen. Maar ondat ons onderzoek zoiezo al een hele klus zal worden willen we ons voornamelijk beperken tot de belangrijkste stoffen in melk. Donderdag gaan we naar een borstvoedingdeskundige en dan gaan we bepalen wat de belangrijkste stoffen zijn en welke we dus precies allemaal willen gaan aantonen.

dan nog antwoord op de vragen van SJakie:

simpele technieken zoals titraties en dergelkijken kunnen we gewoon op school uitvoeren, maar zodra de techniek wat ingewikkelder wordt zullen we toch op zoek moeten naar bijv. een universiteit waar we het onderzoek voort kunnen zetten. Verder is het idd de bedoeling dat we aantonen Hoeveel van iedere stof in iedere soort melk aanwezig is. Aan de hand daarvan kunnen we dan namelijk gaan bepalen welke het meest op elkaar lijken.

Gebruikersavatar
Berichten: 4.771

Re: samenstelling melk

Caseïne is het belangrijkste melkeiwit...

klik

Berichten: 3

Re: samenstelling melk

hallo allemaal!

We hebben een gesprek gehad met een borstvoedingdeskundige en aan de hand daarvan hebben we besloten ons te richten op het aantonen van de volgende dingen:

- vetgehalte

- protaine (eiwitten)

- lactose (melksuiker)

- lysosym (antistof)

Dit waren volgens haar namelijk de belangrijkte dingen in melk.

Nu zijn we al met het avans aan het mailen over Lysosym, want dat kon blijkbaar met behulp van ELISA.

Nelson...klopt het dat jij wist hoe we de hoeveelheid lactose konden aanonen?... zo ja, da zouden we dat graag willen weten :D

Alvat bedankt!!

Groetjes Anoek en Eva

Re: samenstelling melk

Protaine zal moeten zijn proteine, een andere naam voor eiwit.

Ik ben niet vertrouwd met eiwitanalyse in melk maar de volgende methode zal wel werken.

Sla de eiwitten in melk neer met 20% trichloorazijnzuur, afdraaien in een centrifuge de bovenstaande vloeistof weggooien.

Het neerslagoplossen in biureetoplossing en tegen een eiwitstandaard in biureet meten.

Berichten: 25

Re: samenstelling melk

http://www.chemieforum.nl/forum/index.php?showtopic=14128

ik had een paar dagen geleden nog een proef gedaan met ijzer, ik neem aan als je de stappen goed na volgt, en een bepaalde kleur krijgt zou je hem door een fotospectrometer kunnen halen om de concentratie te bepalen, heb je geen fotospectrometer, dan misschien een verdunningsreeks, en zo bekijken waar jou kleur het meest op lijkt en daarvan uitgaan dat het tussen de ... en de ... zit!

Berichten: 1.490

Re: samenstelling melk

lekker recent topic ratel je hier op :lol:

Gebruikersavatar
Berichten: 6.314

Re: samenstelling melk

Ja, even op de datum letten is wel handig.

Overigens geldt dat ook voor rapporteren i.p.v. posten, tequila boy ;)

Voor het overzicht zetten we er maar een slotje op.

Topic gesloten
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

Gesloten