witte damp
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 1
witte damp
hallo,
Ik zit met een vraag over witte damp. In films zie je vaak dat er witte damp vrijkomt tijdens proeven in een labo. Hoe word deze damp gemaakt? En is deze damp niet schadelijk of brandbaar? (ik zou graag deze damp zelf ook eens maken )
Ik zit met een vraag over witte damp. In films zie je vaak dat er witte damp vrijkomt tijdens proeven in een labo. Hoe word deze damp gemaakt? En is deze damp niet schadelijk of brandbaar? (ik zou graag deze damp zelf ook eens maken )
Re: witte damp
Een stukje droogijs (vast CO2) in warm water. Wordt ook in chinese restaurants gebruikt.
- Berichten: 794
Re: witte damp
Iets makkelijker:
Een flesje ammonia en zoutzuur (beide van de drogist of bouwmarkt).
Draai de doppen eraf en zet de flessen naast elkaar.
De dampen reageren met elkaar onder vorming van salmiak. Een witte rook.
Een flesje ammonia en zoutzuur (beide van de drogist of bouwmarkt).
Draai de doppen eraf en zet de flessen naast elkaar.
De dampen reageren met elkaar onder vorming van salmiak. Een witte rook.
-
- Berichten: 3.145
Re: witte damp
Dit werkt inderdaad, maar voor het zoutzuur moet je wel 30% nemen (dat is te koop bij een zaak als Welkoop, de meeste bouwmarkten hebben alleen 10% staan, maar dat geeft hoegenaamd geen HCl-gas af). Voor de ammonia kun je gewoon de 5% nemen uit de supermarkt, dan krijg je al meer dan voldoende nevel.
Nog beter resultaat krijg je als je op een glasplaat ammonia schenkt en in het midden een beetje droog probeert te houden (dus ammonia in een dikke cirkel). In het midden schenk je de 30% zoutzuur. Dat wil wel roken .
Nog beter resultaat krijg je als je op een glasplaat ammonia schenkt en in het midden een beetje droog probeert te houden (dus ammonia in een dikke cirkel). In het midden schenk je de 30% zoutzuur. Dat wil wel roken .