zuurtegraad zuurgraad
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 13
zuurtegraad zuurgraad
hey jongens en meisjes
we zijn op school bezig met het analyseren van sap.
En nu is mij verteld dat de zuurgraad en de zuurtegraad 2 verschillende dingen zijn.
Maar ik vind op google en wikipedia dat deze allebij staan voor de ph.
Dus nu ben ik verward, is er nu wel of geen verschil. 8-[
we zijn op school bezig met het analyseren van sap.
En nu is mij verteld dat de zuurgraad en de zuurtegraad 2 verschillende dingen zijn.
Maar ik vind op google en wikipedia dat deze allebij staan voor de ph.
Dus nu ben ik verward, is er nu wel of geen verschil. 8-[
- Berichten: 4.771
Re: zuurtegraad zuurgraad
In mijn vakgebied staat de zuurgraad gelijk aan de pH.
Het woord zuurtegraad ken ik niet.
Wij werken ook nog met een zuurgehalte: dat is het totaalgehalte aan zuren. Dit is alleen te bepalen met een titratie met een base. Het zuurgehalte is iets anders dan de pH-waarde. Immers: de pH wordt bepaald door de concentratie aan vrije H+-ionen. Maar er kunnen ook zuren zijn die hun H+ niet hebben afgestaan. Deze worden meegenomen in het zuurgehalte.
Het woord zuurtegraad ken ik niet.
Wij werken ook nog met een zuurgehalte: dat is het totaalgehalte aan zuren. Dit is alleen te bepalen met een titratie met een base. Het zuurgehalte is iets anders dan de pH-waarde. Immers: de pH wordt bepaald door de concentratie aan vrije H+-ionen. Maar er kunnen ook zuren zijn die hun H+ niet hebben afgestaan. Deze worden meegenomen in het zuurgehalte.
-
- Berichten: 292
Re: zuurtegraad zuurgraad
Er is geen verschil het is hetzelfde. zuurtegraad is de benaming voor de pH waar ik vandaan kom. Het kan zij dat op andere plaatsen zuurgraad gebruikt wordt
misschien werd er bedoelt dat er een verschil is tussen zuurgraad en zuurgehalte.
zuurgehalte is de term die marjanne reeds uitgelegd heeft
misschien werd er bedoelt dat er een verschil is tussen zuurgraad en zuurgehalte.
zuurgehalte is de term die marjanne reeds uitgelegd heeft
- Moderator
- Berichten: 5.238
Re: zuurtegraad zuurgraad
bij ons is het of zuurtegraat of pH
het is in de voedingswereld niet altijd het zelfde en soms niet eens met mekaar vergelijkbaar
Kaas is een product met een pH tussen de 4 en 5. maar een zuurtegraat bepaling van kaas zal een veel lagere pH geven
dit door de aanwezigheid van de bufferstoffen uit de melk die ongeveer ruwweg 10x geconcentreerder zijn.
bedenk goed wat je wilt weten, het is lang niet altijd dat je meet wat je beoogt te meten (validiteit)
p.s. sappen kunnen ook gemeene spelletjes spelen met zuurtegraat en pH
het is in de voedingswereld niet altijd het zelfde en soms niet eens met mekaar vergelijkbaar
Kaas is een product met een pH tussen de 4 en 5. maar een zuurtegraat bepaling van kaas zal een veel lagere pH geven
dit door de aanwezigheid van de bufferstoffen uit de melk die ongeveer ruwweg 10x geconcentreerder zijn.
bedenk goed wat je wilt weten, het is lang niet altijd dat je meet wat je beoogt te meten (validiteit)
p.s. sappen kunnen ook gemeene spelletjes spelen met zuurtegraat en pH
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
-
- Berichten: 391
Re: zuurtegraad zuurgraad
Leg dat eens wat specifieker uit??
Het is trouwens zuur(te)graaD
Volgens mij is het allemaal hetzelfde.
Het is trouwens zuur(te)graaD
Volgens mij is het allemaal hetzelfde.
- Moderator
- Berichten: 5.238
Re: zuurtegraad zuurgraad
laat ik voor het gemak kaas en yoghurt nemen
bijde producten worden gemaakt van melken aangezuurd met melkzuurbacteriën.
bij het maken van kaas krijg je ongeveer 10 kg kaas uit 100kg melk. veel water wordt verweiderd in de vorm van wei. echter komen de meeste eiwitten (~80% van de eiwitten in melk is casinaat) van de melk in de kaas samen met bijna al het vet en flink wat lactose.
tijdens het verzuren van de kaas wordt lactose omgezet in melkzuur. casinaat heeft een ph bufferende eigenschap zolang je niet op het iso electrisch punt zit. door deze eigenschap zal wanneer al het lactose verzuurd de pH ongeveer 5,7 zijn.
Yoghurt wordt niet geconcerntreerd als kaas en worden de bacteriën zo aan de melk toegegevoegd. na een paar uur fermenteren is de yoghurt een slijmerige massag geworden met een pH van ~4,5 en van de originele 4g lactose (op 100g melk) is nog 3 gram over.
dus bij kaas is (bijna) alle lactose weg en bij yoghurt is in totaal ~1 gram per 100g melk verbruikt.
dit komt doordat de pH ondergrens van de gebruikte culturen ongeveer op de pH 4,5 ligt echter is er in kaas meer zuur gevormd omdat daar de pH gebuffert werd.
wanneer er een zuurtegraad titratie uitgevoerd zal worden op kaas en op yoghurt zal er bij kaas een hogere waarde uit komen dan bij yoghurt.
oh en dit is nog de korte uitleg [!]
duidelijk?
bijde producten worden gemaakt van melken aangezuurd met melkzuurbacteriën.
bij het maken van kaas krijg je ongeveer 10 kg kaas uit 100kg melk. veel water wordt verweiderd in de vorm van wei. echter komen de meeste eiwitten (~80% van de eiwitten in melk is casinaat) van de melk in de kaas samen met bijna al het vet en flink wat lactose.
tijdens het verzuren van de kaas wordt lactose omgezet in melkzuur. casinaat heeft een ph bufferende eigenschap zolang je niet op het iso electrisch punt zit. door deze eigenschap zal wanneer al het lactose verzuurd de pH ongeveer 5,7 zijn.
Yoghurt wordt niet geconcerntreerd als kaas en worden de bacteriën zo aan de melk toegegevoegd. na een paar uur fermenteren is de yoghurt een slijmerige massag geworden met een pH van ~4,5 en van de originele 4g lactose (op 100g melk) is nog 3 gram over.
dus bij kaas is (bijna) alle lactose weg en bij yoghurt is in totaal ~1 gram per 100g melk verbruikt.
dit komt doordat de pH ondergrens van de gebruikte culturen ongeveer op de pH 4,5 ligt echter is er in kaas meer zuur gevormd omdat daar de pH gebuffert werd.
wanneer er een zuurtegraad titratie uitgevoerd zal worden op kaas en op yoghurt zal er bij kaas een hogere waarde uit komen dan bij yoghurt.
oh en dit is nog de korte uitleg [!]
duidelijk?
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates