stikstofdioxide

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 840

stikstofdioxide

Hallo allemaal.

Ik begon me toch af te vragen, hoe giftig is stikstofdioxide nou precies?

Het zit namelijk zo:

ik wilde vandaag een webpagina maken over het oplossen van koper in salpeterzuur. Ik pakte een 100mL erlenmeyer met een slijpstuk, die ik aansloot op een gaswasfles met natronloog. Ik verwarmde het salpeterzuur iets, omdat het nu zo koud is. Het was rond de 40-50C en er hing een lichte bruine kleur boven, veroorzaakt door het verwarmen. vervolgens gooi ik er een gram koperpoeder in. Ik snel het gasuitleidbuisje erop doen. Dit mislukte echter :P

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: stikstofdioxide

NO2 is lachgas en wordt ookwel gebruikt voor anestesie. bovendien is het vaak het drijfgas in slagroombussen

moest je lachen?

mijn fout, haal 2 dingen door elkaar
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Berichten: 840

Re: stikstofdioxide

N2O is lachgas. Stikstofdioxide is toch echt een tikje gevaarlijker. Ik maak deze topic, omdat de msds niet altijd even betrouwbaar is. Heeft een van jullie ervaring met de giftigheid?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: stikstofdioxide

Hier een safty card van het ILO.

volgens mij wel betrouwbaar

sorry voor me vergissing
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Gebruikersavatar
Berichten: 3.507

Re: stikstofdioxide

Je bent in de war met N2O. DAT is lachgas: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lachgas

Bruine dampen uit een potje waarin salpeterzuur zit/zat (nitreuze dampen), zijn noooooit grappig:

http://nl.wikipedia.org/wiki/NO2

http://nl.wikipedia.org/wiki/Stikstofmonoxide

http://nl.wikipedia.org/wiki/Nitreuze_dampen

http://en.wikipedia.org/wiki/Nitrogen_oxide

http://nl.wikipedia.org/wiki/Stikstofoxiden

Toch best serieus spul.
I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!

Berichten: 3.145

Re: stikstofdioxide

Was die gasontwikkeling buiten? Dan is er helemaal niks aan de hand. Uit 1 gram koperpoeder krijg je maar een paar honderd mg NO2 op zijn hoogst. Buiten waait het ook weg. Jij hebt echt veel minder dan 1% ingeademd en ik zie geen reden voor angst.

Wel een andere punt: Paniek is niet best en wat jij daarna deed was niet al te slim. Je dumpte een NaOH-oplossing in een warme geconcentreerde salpeterzuuroplossing. Dat had ook kunnen leiden tot een enorme fontein van kokend heet salpeterzuur of NaOH oplossing (al naar gelang waarvan er overmaat was). Waarom deed je dat eigenlijk? In paniek wilde je de NO2-produktie stoppen?

Mijn advies: Bij dergelijke 'rampjes van ongecontroleerde gasproduktie' rustig blijven, gewoon even weglopen en na een aantal minuten terugkeren. Dan is het gas wel verdund (en als je buiten werkt is het zelfs weg). Je eigen gezondheid staat ALTIJD voorop, dus rustig (maar beslist) weggaan van de plek waar de gassen ontstaan en later terugkomen. Laat de boel maar lekker uitpruttelen, terwijl jij op een plek bent, waar je het niet kunt inademen.

Er is nooit reden voor paniek. Als jij een pluim giftig gas uit je pot ziet komen, dan duurt het altijd nog even voor het bij je is. Je hebt dus altijd genoeg tijd om rustig weg te lopen en als je buiten werkt en je werkt op microschaal (een paar 100 mg) dan kan er helemaal niks gebeuren, in een paar seconden is alles weggewaaid, zelfs op een rustige windstille dag.

Het grootste risico is vervolg-ongelukken door paniek. Juist in paniek doe je domme dingen of veroorzaak je nog andere ongelukken, bijvoorbeeld omstoten van een fles met vloeistof, je opstelling, of wat dan ook.

Het wordt een ander verhaal als je krijgt wat iemand op sciencemadness een keer beschreef. Die had 100 gram TCCA in 250 ml aceton opgelost en daar een scheut zuur bij gedaan. Nou, dat gaf me toch een pluim aan chloor, chloro-aceton en allerlei andere zwaar giftige organische stoffen. Zijn hele lab zat onder de smurrie die alle kanten opspoot en zijn glaswerk sprong in stukken. Kijk, dan heb je reden tot paniek :P .

Berichten: 840

Re: stikstofdioxide

Tja, die paniek komt door mijn angst voor NO2. Kijk , chloor en broom bijten je hard genoeg in giftige concentraties om je weg te krijgen. NO2 doet dat niet. Ik wilde het dus neutraliseren , om onopgemerkte blootstellingen te mijden. Maar ja, dom achteraf.

Net ook weer iets wat ik niet verwachtte: Ik maakte nitreerzuur, en daar kwamen me toch een nevels af. Ik ademde in en BAF. Dat deed pijn achter in mijn neus. Maar ik maak me geen zorgen verder om nevels van HCl of HNO3 . Die reageren met het eerste water in je neus dat ze tegenkomen, of weefsel. Die komen dus nooit ver, hoogstens in je keel. Stikstofdioxide reageert echter heel langzaam met vocht, en als het reageert ontsnapt er opnieuw NO, dat eerst weer geoxideerd moet worden voordat het met je vocht in je keel/longen kan reageren. Daarom komt het ook zo ver je longen in, en dat is de reden van de giftigheid.

Ik moet wat meer oppassen met salpeterzuur. Gevaarlijk goedje. Zwavelzuur en zoutzuur zijn voor mij geen probleem. Dat kan ik over salpeterzuur niet zeggen!!!

En trouwens, woelen, nu je het er toch over hebt :twisted: :

Er was op sciencemadness een Franse jongen die VX heeft zitten maken. Zijn opstelling ontplofte...

http://www.sciencemadness.org/talk/viewthr...page=1#pid15105

Berichten: 3.145

Re: stikstofdioxide

Dat laatste verhaal geloof ik niet, althans ik hoop van harte dat dit niet echt is :lol: .

Ik moet er niet aan denken dat iemand in zijn huislabje VX zit te maken. Zo iemand solliciteert wel echt naar een Darwin-award. Gelukkig is die ene grondstof daarvoor onmogelijk te verkrijgen voor particulieren.

Maar om even terug te komen op salpeterzuur, je moet daar inderdaad wel voorzichtig mee zijn. Het is een gecombineerd gevaar, vanwege de nevels en vanwege de corrosiviteit van de vloeistof. Zelf werk ik met salpeterzuur net zo gemakkelijk als met zoutzuur, maar ik ben me altijd wel bewust van het extra risico.

Pas met nitreerzuur helemaal op. Als dat op je huid komt, dan heb je binnen een paar seconden een forse pijnlijke chemische brandwond. Het is qua gevaar net zo erg als 90+ % salpterzuur. Dus, als je experimenteeert met deze mix, dan altijd handschoenen dragen. Die nevel van nitreerzuur is salpeterzuur. Dat komt, omdat het zwavelzuur het water uit het gewone salpeterzuur bindt, en de 68% azeotroop wordt verbroken. Je krijgt een mix van aan elkaar gebonden H2O/H2SO4 en watervrij salpeterzuur, dat een kookpunt heeft van pakweg 80 graden. Het wordt dus veel vluchtiger dan de azeotroop die kookt bij ca. 120 graden. Dus, je krijgt meer nevel.

Reageer