dipoolmoleculen

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 6

dipoolmoleculen

Bedankt :D

<table border='0' align='left' cellpadding='3' cellspacing='0'><tr><td padding='0' celspacing='0' align='left'><font size='1'># Moderatoropmerking</font></td></tr><tr><td id='moderator'><font size='1'>DrQuico: Verwijder je berichten niet nadat je antwoord hebt gekregen. Hierdoor hebben anderen er niets meer aan.</font></td></tr></table>

<div class='postcolor'>

Berichten: 74

Re: dipoolmoleculen

Wat is de definitie van een dipoolmoment?

Een hint: teken de structuren en geef de ladingen erop aan, teken daarna vectoren van plus naar min? Heffen deze elkaar op of niet?

Berichten: 6

Re: dipoolmoleculen

Bedankt :D

Berichten: 243

Re: dipoolmoleculen

Wanneer we de structuur van CO2 tekenen ziet dat er als volgt uit;

O=C=O

Het molecuul is dus lineair (ligt in 1 lijn). Weliswaar liggen de EN-waarden genoeg uit elkaar (C = 2,55 en O = 3,44) om CO2 te bestempelen als een (relatief gezien) polair molecuul, toch is het geen dipoolmolecuul. Dat heeft alles te maken met de structuur van het molecuul, het O-atoom links trekt even hard aan C als het O-atoom rechts (of C trekt even hard aan beide, weet niet meer exact welke van de twee het was). Om deze reden wordt eigenlijk het 'moment' op 0 (nul) gezet. Stel dat het linker O-atoom met een kracht van -1 aan C trekt en het rechter O-atoom met een kracht van +1 aan C trekt dan is dit opgeteld 0.

Echter bij SO2 is er geen sprake van van een lineaire structuur en heffen de bovenstaande genoemde krachter elkaar niet op (ze staan niet in lijn met elkaar, google de structuur van SO2 voor verduidelijking :P ). Om deze reden is water (H2O ook een dipoolmolecuul. Ik heb dat zo wat duidelijker voor je is :D

Berichten: 6

Re: dipoolmoleculen

Bedankt :D

Berichten: 243

Re: dipoolmoleculen

Misschien je met natuurkunde geleerd over vectoren en momenten, krachten en armen. In feite zou je het molecuul (als je de afstanden tussen de atomen weet, is ook te vinden) in zo'n mooi roosterpapiertje kunnen tekenen en vervolgens het moment uit kunnen rekenen 8-)

Overigens zou ik van die 5,4 x 10^-30 Cm -> 5,4 x 10^-30 N.cm maken :P

Reageer