Springen naar inhoud

Analyse methode omega-3


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Basjuh31

    Basjuh31


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 december 2008 - 10:12

Hee,

Wij zijn opzoek naar een analyse methode voor omega-3
heeft iemand enig idee hoe we omega-3 kunnen aantonen?

mvg,

Bas

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

drune134

    drune134


  • >250 berichten
  • 873 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 december 2008 - 14:17

Waar wil je die in bepalen?
Zijn ze als triglyceride aanwezig of als vetzuur?
Wat voor mogelijkheden heb je o.a qua apparatuur?

#3

Basjuh31

    Basjuh31


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 december 2008 - 09:23

Bedankt voor de snelle reactie,

We willen graag omega 3 vetzuren aan gaan tonen in ons bier.
Qua apparatuur denk ik dat we redelijk wat mogelijkheden hebben aangezien dit een project voor een middelbare school is. Het lijkt me dat we hier redelijk wat hebben staan. Zelf zaten we te denken aan bijvoorbeeld een microscoop, maar dan moeten we nog even kijken of dat dit wel waar te nemen is.

Lijkt dit een goed idee, of is er misschien iets beters?

Alvast bedankt,
Bas

Veranderd door Basjuh31, 17 december 2008 - 10:35


#4

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 17 december 2008 - 12:31

Een microscoop??

Daarmee kun je misschien vetdruppeltjes waarnemen in je bier. Maar wat voor soort vet, laat staat omega-3-vetzuren, dat gaat niet met een microscoop.

Je zult toch moeten denken aan minimaal een gaschromatograaf. ;)

#5

epiphonix

    epiphonix


  • >250 berichten
  • 915 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 december 2008 - 14:24

Gaschromatografisch is het mogelijk
Je maakt dan een kalibratiereeks aan van omega 3 (linoleenzuur?)
en...

Doe de volgende handelingen in de trekkast.
Voeg 4 ml methanolische KOH-oplossing toe.
Breng een droge bolkoeler en een CaCl2-buisje aan.
Refluxeer tot alle vetdruppeltjes opgelost zijn.
Doe een kleine hoeveelheid BF3/methanolmengsel in een droog bekerglas.
Voeg onmiddellijk via de bolkoeler 5 ml BF3/methanolmengsel toe aan de kokende vloeistof.
Laat 3 minuten verder refluxeren.
Voeg met een pipet 5,0 ml hexaan toe (via de koeler).
Laat 1 minuut refluxeren.
Laat afkoelen.
Voeg via de bolkoeler 20 ml verzadigde NaCl-oplossing toe.
Schud de oplossing goed.
Verwijder de koeler.
Breng het mengsel kwantitatief over in een 250 ml scheitrechter (naspoelen met water kan).
Pipetteer in de scheitrechter 50,0 ml hexaan.
Sluit af en meng grondig.
Laat ontmengen.
Breng in een droge glazen centrifugeerbuis een spateltje droog Na2SO4.
Breng hierin enkele ml hexaan.
Schud de centrifugeerbuis goed en laat bezinken.
Centrifugeer de buisjes. (Controleer de helderheid!).

GC-analyse
Zet de GC voldoende lang op voorhand op.
Kolomtemperatuur: 200°C
Injectortemperatuur: 250°C
Detectortemperatuur: 250°C (ik denk dat dit een FID was)

Spoel een injectiespuit van 1 µl met de monsteroplossing.
Probeer zo representatief in te spuiten.
Zuig exact 0,5 µl hexaan/vetzuur-oplossing op en vervolgens 0,2 µl lucht.
Injecteer onmiddellijk.
Laat 20 minuten analyseren.

Veranderd door epiphonix, 17 december 2008 - 14:25


#6

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 17 december 2008 - 15:05

Wat je in de eerste methode doet, is het omega-3 derivatiseren tot methyl-omega-3-aat. Deze naamgeving zul je natuurlijk nergens terugvinden, maar het komt erop neer dat je het spul verestert, zodat je een lager kookpunt krijgt.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures