chemische processen in bier
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 29
chemische processen in bier
hey,
ik ben eerste jaar chemie hbo student en doe samen met 4 andere medestudenten een opdracht over de chemische processen in bier. we zijn hiervoor na een bierbrouwerij geweest en hebben daar een rondleiding gehad, de gids wist jammer genoeg niet erg veel van de chemissche processen en kon de vragen niet beantwoorden. we hebben toen een mail na ze gestuurd en ze hebben de vragen beantwoord alleen de antwoorden zijn erg kort en we hebben er eigenlijjk niks aan voor ons verslag . dus onze vraag is of iemand misschien weet ik waar ik informatie kan vinden over de chemische processen bij brouwen van bier (liefst met reactievergelijkingen etc) en de kwaliteitcontroles van bierbrouwen
Jwsp
<table border='0' align='left' cellpadding='3' cellspacing='0'><tr><td padding='0' celspacing='0' align='left'><font size='1'># Moderatoropmerking</font></td></tr><tr><td id='moderator'><font size='1'>Beryllium: subtitel bij het forum 'Onderwijs': Vragen, ontwikkelingen en discussies over het beta-onderwijs.
Dus deze verplaatsen we maar even.</font></td></tr></table>
<div class='postcolor'>
ik ben eerste jaar chemie hbo student en doe samen met 4 andere medestudenten een opdracht over de chemische processen in bier. we zijn hiervoor na een bierbrouwerij geweest en hebben daar een rondleiding gehad, de gids wist jammer genoeg niet erg veel van de chemissche processen en kon de vragen niet beantwoorden. we hebben toen een mail na ze gestuurd en ze hebben de vragen beantwoord alleen de antwoorden zijn erg kort en we hebben er eigenlijjk niks aan voor ons verslag . dus onze vraag is of iemand misschien weet ik waar ik informatie kan vinden over de chemische processen bij brouwen van bier (liefst met reactievergelijkingen etc) en de kwaliteitcontroles van bierbrouwen
Jwsp
<table border='0' align='left' cellpadding='3' cellspacing='0'><tr><td padding='0' celspacing='0' align='left'><font size='1'># Moderatoropmerking</font></td></tr><tr><td id='moderator'><font size='1'>Beryllium: subtitel bij het forum 'Onderwijs': Vragen, ontwikkelingen en discussies over het beta-onderwijs.
Dus deze verplaatsen we maar even.</font></td></tr></table>
<div class='postcolor'>
-
- Berichten: 133
Re: chemische processen in bier
Als je gaat kijken wat er in bier gebeurt dan is er één hele belangrijke chemish proces, namelijk de reactie van suikers naar alcohol.
wat voor processen heb je nog meer in bier??
wat voor processen heb je nog meer in bier??
- Moderator
- Berichten: 5.238
Re: chemische processen in bier
Naar welke brouwerij ben je geweest? Us Heit?
Wat wil je precies weten? Er zijn heel veel chemische reacties die meer of minder belangrijk zijn tijdens het brouwen, lageren of zelfs serveren.
Wil je alleen de puur chemische of ook de biochemische met enzymen?
Wat wil je precies weten? Er zijn heel veel chemische reacties die meer of minder belangrijk zijn tijdens het brouwen, lageren of zelfs serveren.
Wil je alleen de puur chemische of ook de biochemische met enzymen?
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
-
- Berichten: 29
Re: chemische processen in bier
liefst allebei (de puur chemische en biochemische processen) en dan wil ik gewoon weten hoe je van de grondstoffen na eindproduct (bier) komt met de reactie's etcArcherBarry schreef: Naar welke brouwerij ben je geweest? Us Heit?
Wat wil je precies weten? Er zijn heel veel chemische reacties die meer of minder belangrijk zijn tijdens het brouwen, lageren of zelfs serveren.
Wil je alleen de puur chemische of ook de biochemische met enzymen?
- Moderator
- Berichten: 5.238
Re: chemische processen in bier
Ik ben niet het persoon dat kant en klare antwoorden geeft, daar leer je niets van.
Ik wil je best helpen maar jij zal het zoekwerk moeten doen.
Laten we eerst het deel doen van het brouwen tot de gisting.
Het proces is even snel omschreven:
/gerst/ --> |ontkiemen| (mouten) --> |drogen| --> /mout/
/mout/--> |Schrotten| --> /deels gemalen mout/ --> +/water/ --> |Maischen| -->/wort/ -->|wort koken| +/hop, zuur/
De processtappen die in het rood staan bevatten relevante chemische stappen. Kan jij opzoeken wat er gebeurd en waarom.
Hier nog een bruikbare link die je van mij alvast krijgt Wageningen Universiteit
Plaats hier wat jij alvast vind, dan bespreken we dat en gaan we verder.
Ik wil je best helpen maar jij zal het zoekwerk moeten doen.
Laten we eerst het deel doen van het brouwen tot de gisting.
Het proces is even snel omschreven:
/gerst/ --> |ontkiemen| (mouten) --> |drogen| --> /mout/
/mout/--> |Schrotten| --> /deels gemalen mout/ --> +/water/ --> |Maischen| -->/wort/ -->|wort koken| +/hop, zuur/
De processtappen die in het rood staan bevatten relevante chemische stappen. Kan jij opzoeken wat er gebeurd en waarom.
Hier nog een bruikbare link die je van mij alvast krijgt Wageningen Universiteit
Plaats hier wat jij alvast vind, dan bespreken we dat en gaan we verder.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
-
- Berichten: 915
Re: chemische processen in bier
Vanaf zetmeel (mout) tot en met koolzuurgas en ethanol:
Klik
Dit heb ik gemaakt en gedrukt op de eerste etiketten van mn bier, uiteraard met catchy tekst er bij.
Klik
Dit heb ik gemaakt en gedrukt op de eerste etiketten van mn bier, uiteraard met catchy tekst er bij.
-
- Berichten: 29
Re: chemische processen in bier
had ook raar opgekeken als je voor mij het verslag had gemaaktArcherBarry schreef: Ik ben niet het persoon dat kant en klare antwoorden geeft, daar leer je niets van.
Ik wil je best helpen maar jij zal het zoekwerk moeten doen.
Laten we eerst het deel doen van het brouwen tot de gisting.
Het proces is even snel omschreven:
/gerst/ --> |ontkiemen| (mouten) --> |drogen| --> /mout/
/mout/--> |Schrotten| --> /deels gemalen mout/ --> +/water/ --> |Maischen| -->/wort/ -->|wort koken| +/hop, zuur/
De processtappen die in het rood staan bevatten relevante chemische stappen. Kan jij opzoeken wat er gebeurd en waarom.
Hier nog een bruikbare link die je van mij alvast krijgt Wageningen Universiteit
Plaats hier wat jij alvast vind, dan bespreken we dat en gaan we verder.
dit is wat ik denk dat er bij de rode processenstappen gebeurt:
ontkiemen: hierbij komen de enzymen vrij die nodig zijn om zetmeel om te zetten in suikers
Maischen: zetmeel word omgezet in suikers
(C6H12O6)n)-->N(C6H12O6)
wort koken: suikers word omgezet in ethanol en koolstofdioxide
C6H12O6-->2C2H5OH + 2CO2
klopt dit een beetje of sla ik de plank helemaal mis??
- Berichten: 4.771
Re: chemische processen in bier
Ik heb niet zoveel verstand van bierbrouwen als ArcherBarry, maar als ik even zoek op ´bier wort koken´ dan is de eerste hit een weblocatie waarop een andere reden wordt gegeven.
Suiker in ethanol omzetten vindt plaats bij de gisting. Volgens mij is dat later in het brouwproces.
Suiker in ethanol omzetten vindt plaats bij de gisting. Volgens mij is dat later in het brouwproces.
- Moderator
- Berichten: 5.238
Re: chemische processen in bier
de suiker->ethanol reactie vind plaats na het wort koken en koelen. dat komt straks pas.
Ik heb op mijn kamer tijdelijk geen internet en op de uni ben ik wel eens waar vaak druk bezig.
het ontkiemen klopt, heb je ook een idee welke enzymen ontstaan en bruikbaar zijn voor het brouwproces?
Bij het maischen, welke zetmelen gaan naar welke suikers? het eindproduct is namelijk niet glucose. Verder worden eiwitten ook gehydroliseerd tot peptiden.
De eiwitten van de mout zijn belangrijk voor de vorming en stabilisatie van het bierschuim.
Verder wordt lipase ook gevormd maar door de minimale hoeveelheid vet in de mout is dit nauwelijks van belang. Bij toevoeging van maismeel als ongemout is het wel een kritisch iets.
Bij het koken van wort krijg je extractie van hop aroma's (welke stoffen zijn dat?), denaturatie van veel eiwitten (wat gebeurt er dan?), verkrijgen van een hogere o Brix (wat houd dat in en hoe komt dat (natuurkunde)?) hydrolisatie van oglio en disaccharieden tot glucose o.i.v. HCl en inactivatie van de bij maischen gebruikte enzymen.
Kan je dit eerst uitwerken? dan gaan we daarna door naar fermentatie en lagering. Na dat komt opslag, schenken en bederf.
Ik heb op mijn kamer tijdelijk geen internet en op de uni ben ik wel eens waar vaak druk bezig.
het ontkiemen klopt, heb je ook een idee welke enzymen ontstaan en bruikbaar zijn voor het brouwproces?
Bij het maischen, welke zetmelen gaan naar welke suikers? het eindproduct is namelijk niet glucose. Verder worden eiwitten ook gehydroliseerd tot peptiden.
De eiwitten van de mout zijn belangrijk voor de vorming en stabilisatie van het bierschuim.
Verder wordt lipase ook gevormd maar door de minimale hoeveelheid vet in de mout is dit nauwelijks van belang. Bij toevoeging van maismeel als ongemout is het wel een kritisch iets.
Bij het koken van wort krijg je extractie van hop aroma's (welke stoffen zijn dat?), denaturatie van veel eiwitten (wat gebeurt er dan?), verkrijgen van een hogere o Brix (wat houd dat in en hoe komt dat (natuurkunde)?) hydrolisatie van oglio en disaccharieden tot glucose o.i.v. HCl en inactivatie van de bij maischen gebruikte enzymen.
Kan je dit eerst uitwerken? dan gaan we daarna door naar fermentatie en lagering. Na dat komt opslag, schenken en bederf.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
-
- Berichten: 29
Re: chemische processen in bier
dat de suikers bij gisting worden omgezet in ethanol en co2 heb ik al gelezen op wiki.ArcherBarry schreef:de suiker->ethanol reactie vind plaats na het wort koken en koelen. dat komt straks pas.
Ik heb op mijn kamer tijdelijk geen internet en op de uni ben ik wel eens waar vaak druk bezig.
het ontkiemen klopt, heb je ook een idee welke enzymen ontstaan en bruikbaar zijn voor het brouwproces?
Bij het maischen, welke zetmelen gaan naar welke suikers? het eindproduct is namelijk niet glucose. Verder worden eiwitten ook gehydroliseerd tot peptiden.
De eiwitten van de mout zijn belangrijk voor de vorming en stabilisatie van het bierschuim.
Verder wordt lipase ook gevormd maar door de minimale hoeveelheid vet in de mout is dit nauwelijks van belang. Bij toevoeging van maismeel als ongemout is het wel een kritisch iets.
Bij het koken van wort krijg je extractie van hop aroma's (welke stoffen zijn dat?), denaturatie van veel eiwitten (wat gebeurt er dan?), verkrijgen van een hogere o Brix (wat houd dat in en hoe komt dat (natuurkunde)?) hydrolisatie van oglio en disaccharieden tot glucose o.i.v. HCl en inactivatie van de bij maischen gebruikte enzymen.
Kan je dit eerst uitwerken? dan gaan we daarna door naar fermentatie en lagering. Na dat komt opslag, schenken en bederf.
ik heb bij het brouwen van bier al het de stappen uitgewerkt op papier (Basisingrediënten, Mouten, Schroten, Maischen, Klaren en Bostel, Koken en Filteren, Vergisten, Lageren, filtering en op de fles)
de enzymen zullen wel atp, adp, nad+ zijn (staat in schema van epiphonix) (waarom die enzymen weet ik niet)
maar hoezo is het niet glucose, op de site's waar ik keek zeiden ze wel dat het glucose was dat later in ethanol en co2 (en smaak) werd omgezet.
denaturatie van veel eiwitten is toch het scheiden van eiwitten
brix:Brix is een maat voor de hoeveelheid opgeloste suiker in een waterige vloeistof en geeft aan hoeveel massa-procent van de vloeistof uit sacharose bestaat
maar als hierna de fermentatie en lagering en dan opslag, schenken en bederf komt dan is verslag niet op tijd af (a.s vrij is presentatie van powerpoint van verslag T_T)
- Moderator
- Berichten: 5.238
Re: chemische processen in bier
Glucose wordt naar ethanol gefermenteerd maar tijdens het maischen wordt er zeer weinig glucose gevormd. Maltose )aka. moutsuiker) is het suiker dat je tijdens het maischen krijg. Er wordt een beetje maltose gehydroliseerd naar glucose tijdens het koken van de wort. Verder heeft het gist zelf het benodigde maltase enzym om van maltose glucose te maken. je graden brix voor saccharose kan je ook gebruiken voor maltose.
Heb jij het reactieschema van de ethanol metabolisme?
Denaturatie van eiwitten is niet het scheiden maar meer het uitvouwen van de eiwitten waardoor ze onoplosbaar worden. Tijdens denaturatie vindt er soms coagulatie plaats, dit is van belang in bier voor de uitvlokking in de centrifuge na het koelen van de wort.
Tijdens de fermentatie wordt er niet alleen alcohol geproduceerd maar ook andere stoffen. Deze stoffen zijn zeer bepalend voor de smaak van het bier en zijn ook de enigste verschillen tussen de verschillende pilzen. De verschillende gist stammen die gebruikt worden produceren ieder hun eigen portfolio van aromatische componenten.
Na het fermenteren en opnieuw centrifugeren/filteren wordt het bier opgeslagen om te rijpen. Dit wordt lageren genoemd. De reacties van het lageren komen voornamelijk door de door het gist geproduceerde enzymen.
Na het lageren wordt het bier meestal gepasteuriseerd en afgevuld in fles of fust.
Heb jij het reactieschema van de ethanol metabolisme?
Dat zijn enzymen voor de energie omzetting. de werkzame enzymen tijdens het maischen zijn amylase (alfa en beta) en verschillende peptidasen.de enzymen zullen wel atp, adp, nad+ zijn (staat in schema van epiphonix) (waarom die enzymen weet ik niet)
Denaturatie van eiwitten is niet het scheiden maar meer het uitvouwen van de eiwitten waardoor ze onoplosbaar worden. Tijdens denaturatie vindt er soms coagulatie plaats, dit is van belang in bier voor de uitvlokking in de centrifuge na het koelen van de wort.
Tijdens de fermentatie wordt er niet alleen alcohol geproduceerd maar ook andere stoffen. Deze stoffen zijn zeer bepalend voor de smaak van het bier en zijn ook de enigste verschillen tussen de verschillende pilzen. De verschillende gist stammen die gebruikt worden produceren ieder hun eigen portfolio van aromatische componenten.
Na het fermenteren en opnieuw centrifugeren/filteren wordt het bier opgeslagen om te rijpen. Dit wordt lageren genoemd. De reacties van het lageren komen voornamelijk door de door het gist geproduceerde enzymen.
Na het lageren wordt het bier meestal gepasteuriseerd en afgevuld in fles of fust.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
-
- Berichten: 29
Re: chemische processen in bier
k, tyArcherBarry schreef: Glucose wordt naar ethanol gefermenteerd maar tijdens het maischen wordt er zeer weinig glucose gevormd. Maltose )aka. moutsuiker) is het suiker dat je tijdens het maischen krijg. Er wordt een beetje maltose gehydroliseerd naar glucose tijdens het koken van de wort. Verder heeft het gist zelf het benodigde maltase enzym om van maltose glucose te maken. je graden brix voor saccharose kan je ook gebruiken voor maltose.
Heb jij het reactieschema van de ethanol metabolisme?
Dat zijn enzymen voor de energie omzetting. de werkzame enzymen tijdens het maischen zijn amylase (alfa en beta) en verschillende peptidasen.de enzymen zullen wel atp, adp, nad+ zijn (staat in schema van epiphonix) (waarom die enzymen weet ik niet)
Denaturatie van eiwitten is niet het scheiden maar meer het uitvouwen van de eiwitten waardoor ze onoplosbaar worden. Tijdens denaturatie vindt er soms coagulatie plaats, dit is van belang in bier voor de uitvlokking in de centrifuge na het koelen van de wort.
Tijdens de fermentatie wordt er niet alleen alcohol geproduceerd maar ook andere stoffen. Deze stoffen zijn zeer bepalend voor de smaak van het bier en zijn ook de enigste verschillen tussen de verschillende pilzen. De verschillende gist stammen die gebruikt worden produceren ieder hun eigen portfolio van aromatische componenten.
Na het fermenteren en opnieuw centrifugeren/filteren wordt het bier opgeslagen om te rijpen. Dit wordt lageren genoemd. De reacties van het lageren komen voornamelijk door de door het gist geproduceerde enzymen.
Na het lageren wordt het bier meestal gepasteuriseerd en afgevuld in fles of fust.
heb nog een vraagje over schema van epiphonix
waarom gaat er fosfaten aan en af en weer aan die glucose?