inductief en mesomeer effect

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 4

inductief en mesomeer effect

Hey,

kan iemand met woorden uitleggen wat juist het verschil is tussen inductief en mesomeer effect? Ik weet dat beiden desactiverend of activerend kunnen zijn. Is het alleen bij het mesomeer effect dat men de meta, ortho, para posities kan bepalen? :roll:

Grts

Berichten: 11

Re: inductief en mesomeer effect

Ja, het mesomeer effect is dat er electronen via de pi-bindingen onverzwakt doorgegeven worden, dus dat je meerdere resonantiekanonieken kunt tekenen. Hierbij kun je inderdaad voorspellen of electrofielen op de ortho, meso of para plaats terecht komt.

Mesomeerdonoren (bijv. OH, O, O-R, NH2, Cl, Br, I, F) zorgen ervoor dat electrofielen op de ortho en para plek terecht komen (para meer dan ortho), omdat deze plekken meer negatief geladen zijn. Mesomeeracceptors (bijv. NO2) zorgen ervoor dat electrofielen juist op de mesoplaats terecht komen, omdat er positieve ladingen op de ortho en para plaatsen komen.

Het inductieve effect, trekt/duwt electronen weg via de sigma binding, en valt na een aantal bindingen weg. Of iets een inductieve acceptor of donor is hangt af van de electronegativiteit. Een Alkylgroep is bijvoorbeeld een inductieve donor.

Soms zijn deze effecten tegenstrijdig: Het mesomeer effect is sterker dan het inductieve effect, behalve bij halogenen.

Reageer