Suiker meten met een ED

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 89

Suiker meten met een ED

Ik meet verschillende suikers met een elektrochemische detector nadat ze gescheiden zijn in een anionwisselingskolom. Een suiker gedraagt zich namelijk als een zwak zuur wanneer het zich in een sterke base (pH 12-13) begeeft.

Nu probeer ik alleen de reactie van een suiker op een goudelektrode (de werkelektrode) met een potentiaal van 100 mV voor me te zien. Dit lukt met alleen niet helemaal. Zo kom ik namelijk niet helemaal uit welke OH groep van bijvoorbeeld glucose zich al een zuur gedraagd. Ook kan ik de oxidatie(?) van de suiker op het oppervlak van de goudelektrode niet helemaal voor me zien.

Ook vraag ik me af of de vorm van b.v. glucose (α-D-glucose, β-D-glucose, α-L-glucose, β-L-glucose) iets uithaald in hoezeer het zich gedraagd als een zeer zwak zuur wanneer opgelost in een sterke base.

Zou iemand mij hier iets verder op weg kunnen helpen. Er is namelijk maar zeer beperkte literatuur beschikbaar over suikers die zich als een zuur gedragen.

[EDIT]

Ik weet wel dat C6H5OH een pKa waarde heeft van 9,89 en C2H5OH een pKa heeft van meer dan 14

Berichten: 306

Re: Suiker meten met een ED

De vorm van glucose is zeer zeker bepalend of deze zich gedraagt als "zuur"!

Als je meer informatie wilt over stereochemie en de eigenschappen, kun je deze ook vinden in bijvoorbeeld Altmann Chemie (deel 3 als ik mij niet vergis)

Zie ook bijvoorbeeld pagina 4 van deze link:

http://www.arkat-usa.org/get-file/20571/

Berichten: 677

Re: Suiker meten met een ED

Een typische elektrochemische detector is een ampèrometrische detector. Hierbij worden moleculen geoxideerd. Bij een suiker zal dit de aldehydefunctie zijn, die oxideert tot carbonzuur.

Berichten: 89

Re: Suiker meten met een ED

Een typische elektrochemische detector is een ampèrometrische detector. Hierbij worden moleculen geoxideerd. Bij een suiker zal dit de aldehydefunctie zijn, die oxideert tot carbonzuur.
Dank je voor je reactie maar zover ik weet zitten er in de meeste suikers (als glucose) geen aldehyde functies. Plus 1 of meerdere van de -OH groepen zijn al omgevormd in een carbonzuur.

Berichten: 677

Re: Suiker meten met een ED

glucose) geen aldehyde functies


Toch wel hoor, de pyranose staat in evenwicht met de open keten.

Reageer