stofwisseling cel/weefsel

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 16

stofwisseling cel/weefsel

Hoi,

Ik had een vraag over de stofwisseling in een cel. Word er alleen gebruik gemaakt van osmose, difussie en colloid osmose? Daarnaast gebruiken ze ook krachten, welke zijn dat. Het gaat om het vak natuurscheikunde techniek.. ;)

Daarnaast nog een vraag over energie toevoegen aan koper. Wat zijn de veranderingen. Mijn antwoord was warmte en geleiding..

Alvast bedankt :)

Berichten: 150

Re: stofwisseling cel/weefsel

Dat zijn inderdaad een paar van de hoofdtransportmechanismen in een cel.

Hoewel osmose niet echt voor alle molecules toepasbaar is.

Er bestaan ook gespecialiseerde eiwitpompen die actief stoffen zullen opnemen of uitstoten,tegen een concentratiegradiënt in. Dit vergt energie die geleverd wordt onder de vorm van hydrolyse van ATP.

Als diezelfde eiwitpompen een stof opnemen of uitstoten volgens de concentratiegradiënt, spreken we van gefaciliteerde diffusie. Dit vergt geen energie.

Verder bestaan er nog transportmechanismen zoals exo-of endocytose, waarbij meerdere moleculen of macromoleculen via membraanomsluiting respectievelijk uit- of in een cel worden gebracht.

Tot slot zijn er nog een soort transporteiwitten: de zogenaamde carriers. Zij bevinden zich ook in de celmembraan, en zijn een soort veerboot voor moleculen die in of uit de cel gaan. Bvb.: een molecule bindt aan de buitenzijde van een cel aan de carrier, de carrier verandert van conformatie, zodat de zijde waarop de molecule bond, zich nu aan de binnenzijde van de membraan bevindt.

Ook dit proces vergt energie.

Om het wat meer visueel voor te stellen zou ik je aanraden om eens wat figuurtjes over transport in een cel op te zoeken.

In verband met koper; dat zijn ook de eerste 2 eigenschappen die mij te binnen schieten..

Reageer