Identificatie van microscoop

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 5

Identificatie van microscoop

Goedemiddag allemaal,

Ik heb vanmiddag op een kringloop winkel in de buurt een leuke microscoop op de kop getikt. Kan alleen niet achterhalen wat voor microscoop het precies is en uit welk jaar!

Heb de volgende info kunnen vinden

- Het is een Olympus Tokyo en er staat een nummer op "428691"

- Op de onderkant staat "Japan" "70.12"

- Het oculair heeft een vergroting van 10x

- De lenzen 4x en 10x.

Foto's
Spoiler: [+]
Afbeelding
Spoiler: [+]
Afbeelding
Hoop dat jullie me kunnen helpen!

Syrae

Gebruikersavatar
Berichten: 196

Re: Identificatie van microscoop

Heeft wel iets van een Olympus Optical G-serie, maar is moeilijk te zien.

Staat er niet toevallig ergens een (bouw)jaargetal op? Lijkt op een educatief model / studentenmodel.

edit:

Als ik hier bij de G-series kijk verschillen de nummers onder het merklogo, dus toch niet (anders had je een mooie aankoop)

http://www.olympus-global.com/en/corc/history/story/micro/great/index.html

Het nummer is een serie-/modelnummer. Je zou Olympus zelf even kunnen mailen :)

Gebruikersavatar
Berichten: 8.559

Re: Identificatie van microscoop

Veel microscopen van olympus, zelfs van voor de 2de wereldoorlog lijken erg op elkaar. Kijk bijvoorbeeld naar de KA portable, de OCE en de G series. Het ontwerp lijkt in ieder geval van voor 1960 te zijn.

Betreffende de draaiknoppen, heb je alleen een macro of ook een micro schroef?
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Berichten: 196

Re: Identificatie van microscoop

Met dank aan Olympus NL:
Dit is een GB microscoop.

Van dit type microscopen zijn in de begin periode van Olympus voorheen "Peas Nederland" heel veel verkocht.

Dat zal rond de 50 a 60 jaar geleden zijn.

Gebruikersavatar
Berichten: 8.559

Re: Identificatie van microscoop

Heel mooi, ontwerp van 1949!!! Hoop dat je er veel plezier van zal hebben.
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Berichten: 247

Re: Identificatie van microscoop

Sorry, maar dit is geen Olympus GB. Het is een eenvoudige scholierenmicroscoop. Het type kan ik niet bepalen, wellicht een HSx.

De Olympus GB was van een andere categorie: veel robuuster gebouwd vermits die als een typische routine-labomicroscoop van die periode (de jaren 1950) bedoeld was.

Het statief kon uitgerust worden met een binoculaire oculaiirtubus en de GB had een aantal essentiële attributen die de microscoop van de vraagsteller mist: een in hoogte verstelbare en centreerbare condensor. Een uittrekbare oculairtubus om de tubuslengte aan te passen voor bijvoorbeeld microfotografie. Een aangebouwde kruistafel om bijvoorbeeld tellingen van bloedcellen in een telkamer te vergemakkelijken.

Bijgevoegde foto toont een Olympus GB uit eigen bezit. De objectieven zijn niet authentiek: het zijn Aus Jena apo's.

De microscoop van vraagsteller valt heel wat lichter uit, letterlijk en figuurlijk. Dat neemt niet weg dat zo'n oud recht kantelbaar statief van een goed merk (en Oly was en is een goed merk!) nog erg goed bruikbaar kan zijn (mits niet mishandeld door de vorige eigenaar) en stukken beter dan veel rommel die dezer dagen als microscoop verkocht wordt...
Bijlagen
Oly_GB.jpg
Oly_GB.jpg (81.23 KiB) 1425 keer bekeken

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.273

Re: Identificatie van microscoop

wat googlen met die tips leverde deze handleiding:

http://www.alanwood.net/downloads/olympus-st-hs-hsc-instructions.pdf

en daaruit vergelijkende lijkt het dus een ST
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Berichten: 247

Re: Identificatie van microscoop

Daar lijkt het inderdaad sterk op.

De handleiding zwijgt zedig over de aan- of afwezigheid van een condensor bij dit statief.

Zelfs een eenvoudig, in/onder de objecttafel aangebracht lensje vergroot de mogelijkheden van een microscoop spectaculair.

Indien er werkelijk niets condensorachtigs aanwezig is, zijn de mogelijkheden erg beperkt: het uitlichten van de apertuur van een 4x zal geen probleem zijn, voor het uitlichten van de 10x kan de holle kant van de spiegel gebruikt worden, maar veel verder zal men niet komen zonder condensor.

Eigenlijk is dat een beetje jammer: op de tweedehandsmarkt zijn de klassieke rechte, kantelbare microscoopstatieven weinig populair (m.i. volkomen ten onrechte) en dus goedkoop.

Het prijsverschil tussen een exemplaar mèt en een zonder condensor is daarenboven gering.

Een microscoop zoals hier getoond door de vraagsteller, kan men makkelijk tweedehands vinden voor enkele tientallen Euro's.

€ 80-€ 100 is zo'n beetje de normale tweedehandsprijs van een GB in goede staat en in basisconfiguratie. De mogelijkheden van de laatste zijn echter oneindig veel groter.

Men kan natuurlijk ook op een andere manier redeneren: als men voor slechts enkele tientallen Euro's een dergelijke microscoopje koopt, heeft men in elk geval al goedkoop een setje goede achromaten en enkele bijhorende oculairs (de Oly-achromaten van die generatie waren uitzonderlijk goed en hoefden absoluut niet onder te doen voor die van Leitz, Zeiss, Wild, Reichert,...).

Statieven zonder optiek (maar wel mèt condensor, liefst) hebben nauwelijks enige waarde, afgezien van de schrootwaarde. Al die statieven accepteren objectieven met RMS-draad, oculairs met de standaarddiameter.

Vele fabrikanten (ook Olympus) hebben destijds de door Zeiss voorgestelde standaard-condensordiameter (ik dacht 36,8mm) aanvaard. Men kan dus, gegeven, ongeveer dezelfde generatie, om het even welke objectief-oculair combinatie, gebruiken op om het even welk statief. Het vinden van een passende condensor is wat moeilijker, maar niet onmogelijk.

Naast de bekende "groten" waren er tal van fabrikanten die dit soort degelijke rechte, kantelbare statieven van weleer produceerden. Je ziet de statieven regelmatig opduiken aan prijzen die in niets doen herinneren aan het feit dat dit de topinstrumenten van hun tijd waren.

Enkele minder bekende producenten van weleer en dus goedkopere tweedehandswaar: ROW (Rathenower Optische Werke, heden: Askania, D), Will-Optik (Heden Hund Wetzlar, D), O.I.P. (B), Beck of Hollborn (GB), Baker of London (GB), AO (American optical, US), Baush and Lomb (US), Meopta (CZ), ... Dit betreft microscopen gebouwd uit de grondstoffen waaruit microscopen horen gebouwd te worden: hoogwaardig staal, brons, glas. Geen PVC, acryl of teflon.

In het werkje "Leidraad bij de microscopie" van F.A.S. Sterrenburg van weleer (nog te vinden in de bibliotheek) is een erg goede lijst opgenomen met criteria i.v.m. de keuze van een microscoop. Maar ook op internet is er een massa informatie te vinden.

Reageer