Economische crisis spaart levens

Moderator: Rhiannon

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Economische crisis spaart levens

Hoe vreemd het ook klinkt: zowel onder werkenden als onder gepensioneerden sneuvelen enige duizenden Nederlanders per jaar extra wanneer de economie uit het dal klimt en iedereen weer hosanna roept over de groeicijfers.

Afbeelding

Onderzoekers legden de sterftecijfers van 40 tot 44 jarigen en 70-74-jarigen onder de loep, in de periode 1950-2008 in 19 ontwikkelde landen, waaronder Nederland.

Op de lange termijn vertonen de sterftecijfers en de groei van het bruto binnenlands product (BBP) een duidelijke trend: de sterfte gaat omlaag (we worden gemiddeld steeds ouder) en het BBP omhoog. Maar als je in beide grafieken die trend eruit haalt en alleen kijkt naar de conjunctuur – periodieke schommelingen met een tijdsduur van enkele jaren – dan gaan die van 1950 tot 2005 wonderlijk gelijk op. Rond 2008 zit er overigens wel een fikse dip in de sterftecijfers die veel groter is dan de dip in het economische groeicijfer. Gemiddeld neemt de sterfte bij mannen ongeveer 0,4 procent toe met iedere procent groei van de economie die boven de lange termijn trend uitstijgt, en bij vrouwen ongeveer 0,15 procent.

Bron, lees verder, lees meer:

Noorderlicht

Universiteit Leiden

Publicatie:

Herbert J A Rolden, et al.: Old age mortality and macroeconomic cycles
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Berichten: 12.262

Re: Economische crisis spaart levens

Die mantelzorg-hypothese over lagere sterfte bij 70-75 jarigen vind ik wel een interessante.

Voor mensen jonger dan de pensioenleeftijd lijkt het me een vrij logisch verhaal... als je geen werk hebt kun je je ook niet dood rijden in woon-werk verkeer, geen arbeidsgerelateerd ongeluk krijgen en dergelijke. Dit is een beetje van de logical "minder files door crisis".
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 10.564

Re: Economische crisis spaart levens

:roll: Zou het ook andersom kunnen zijn: Als er meer mensen sterven komt er ook meer geld vrij uit erfenissen en uitkeringen van levensverzeringen, wat een bijdrage levert aan de economische groei?
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Berichten: 12.262

Re: Economische crisis spaart levens

Dat zou maar zo kunnen, alleen is de oorzaak-gevolg relatie natuurlijk wel te zien in hoe het zich in de tijd ontwikkelt.

Anderzijds, als er een grote sterfte zou zijn onder 70+'ers denk ik dat dat zeker economische groei zou veroorzaken, bijvoorbeeld door nabestaanden die met de erfenis een huis, auto of iets dergelijks aanschaffen. Qua huizen is het overigens wel tricky: als ze nog zelfstandig in een koophuis wonen dan zal er een levensverzekering zijn die de hypotheek aflost waardoor die huizen door nabestaanden op de markt gebracht worden, wat voor een buitenproportioneel aanbod kan zorgen, vooral buiten de randstad.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 85

Re: Economische crisis spaart levens

En door het grote aanbod van huizen, daalt de prijs weer, en dan gaan al onze banken opnieuw onderuit. :D

En zo begint de cyclus der crisis opnieuw.
Think like a proton, and stay positive.

Reageer