Invloed temperatuur op menselijk lichaam

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 13

Invloed temperatuur op menselijk lichaam

Voor de meeste chemische reacties geldt dat ze sneller verlopen bij hogere temperaturen.
Wat heeft dit voor invloed op de mens?
Zijn de chemische reacties altijd onderhevig aan de 37 °C van het lichaam? Of heeft de buitentemperatuur (<37°C) een invloed op de snelheid van de chemische reacties?
 
En stel de mensen die op plaatsen wonen waar de temperatuur regelmatig boven de 37°C ligt, wat gebeurt er met hun? Groeien ze sneller? Sterven ze ook sneller?

Bedankt

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: Invloed temperatuur op menselijk lichaam

De temperatuur van het menselijk lichaam wordt heel strak geregeld. Reacties die zich in de cellen afspelen hebben allemaal een temperatuur van 37 graden. Waar je woont en de buitentemperatuur heeft daarop geen invloed, koorts wel.

Bij hogere temperaturen gaan de reacties allemaal wat sneller, liggen evenwichten net iets anders, en, als belangrijkste, zijn grote complexe moleculen zoals eiwitten wat minder (lang) stabiel. Die 37 graden is voor alle enzymen in het menselijk lichaam zo'n beetje de optimale temperatuur.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Invloed temperatuur op menselijk lichaam

En vergeet niet dat het tegenovergestelde (hypothermie) ook veel nadelige effecten kent op het menselijk lichaam (behalve het koelprotocol bij post-reanimatie).
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 12.262

Re: Invloed temperatuur op menselijk lichaam

Er is wel wat op af te dingen natuurlijk. Hoewel onze kerntemperatuur in een warme omgeving normaliter gewoon op 37 graden blijft (door te zweten etc) zijn er wel specifieke effecten merkbaar. In een warme omgeving heb je bijvoorbeeld meer doorbloeding van de ledematen, met effecten als sneller groeiende nagels.

Als je je in een situatie werkt waarbij koelen niet meer mogelijk is (100% luchtvochtigheid en een temperatuur boven 37 graden) loop je wellicht het risico om ziek te worden door oververhitting. In zo'n situatie zul je verkoeling moeten zoeken (bijvoorbeeld door in water < 37 graden te gaan zitten), maar dat is niet fundamenteel anders dan dat je je warm moet houden middels kleding bij lage temperatuur.
Victory through technology

Reageer