Denatureren ethanol

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 59

Denatureren ethanol

Ik hoop dat jullie op tijd een antwoord voor me hebben, aangezien ik vanmiddag rond half 5 ga bestellen:
 
Ik wil gedenatureerde ethanol kopen, hoofdzakelijk voor gebruik als oplosmiddel voor indicatoren, maar ook weleens als conserveermiddel. Het wordt niet als reactiemedium gebruikt.
Verkrijgbaar is ethanol met 5% methanol, of ethanol met 3% isopropanol. Ik heb heel weinig budget, en de laatste is iets goedkoper.
Wat zijn de voor en nadelen van isopropanol t.o.v. methanol als denatureermiddel? Of ga ik hier helemaal niets van merken? Afgaande op de geur en de prijs kies ik liever voor ethanol + isopropanol. Zijn er nog andere eigenschappen die ik mee moet wegen?
 
Alvast bedankt.

Berichten: 12.262

Re: Denatureren ethanol

Voor jouw toepassing zal het denk ik geen verschil maken.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 247

Re: Denatureren ethanol

Erg late reactie...
Ik wist zelfs niet dat ethanol, gedenatureerd met methanol nog op de markt was, tenzij in DHZ-zaken.
De ethanol die ik gebruik voor toepassing in microscopie/histologie, is gedenatureerd met 2% MEK (methyl-ethyl keton) en een spoor bitrex.
Aangekocht in 5l jerrycans bedraagt de aankoopprijs net iets meer dan €1,50/l. Het is gewoon in de handel, iedereen kan het kopen. Dat is ook de ethanol die gebruikt wordt in de droogkuis, voor verwijdering van bvb. clorophyl- en viltstiftvlekken.

Berichten: 12.262

Re: Denatureren ethanol

Er zijn meerdere toegestane methoden om alcohol te denatureren. Welke je wilt is afhankelijk van de toepassing. MEK is voor veel toepassingen prima, maar wellicht niet handig als je het als oplosmiddel voor chemische reacties wilt gebruiken.

Brandspiritus uit de supermarkt heeft meestal ook MEK, blauwe kleurstof en bitrex. De laatste twee zijn optioneel (voorkomen dat kinderen het drinken). Maar er lijkt nog meer 'troep' in te zitten: laat maar eens 10 ml verdampen op een glaasje en zie hoeveel residu daarvan overblijft.
Victory through technology

Reageer