effect van zeezout op keramiek

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 4

effect van zeezout op keramiek

Ik ben pottenbakster en kleur mijn potten in plaats van glazuren met organische materialen zoals zeezout. Het zeezout wordt verhit tot 900 graden en laat een roze kleur achter op de pot. Soms gebeurt het wel eens dat maanden na het bakken de oppervlaktelaag van de pot begint af te schilferen,er verschijnen dan kleine putjes in de pot alsof de gebakken klei weggevreten word. Daar ik geen verstand heb van de chemische werking van gebakken klei en zeezout op temperaturen van 900 graden leg ik dit probleem aan jullie voor. Waarom gebeurt dit en is er een oplossing om dit effect tegen te gaan? Bijgevoegd is een een stukje gebakken klei waar dit effect te zien is.
DSCN7086.JPG
DSCN7086.JPG (193.91 KiB) 767 keer bekeken

Berichten: 12.262

Re: effect van zeezout op keramiek

Ik vermoed dat er domweg zout overblijft op de buitenkant van het stuk. Als je hier geen verdere beschermlaag overheen legt, dan zal dit water aantrekken uit de omgeving, daardoor uitzetten met als resultaat dat het gaat afbreken.

In een droge omgeving gaat dat niet zo snel (denk aan zout in een matig afgesloten zak oid), maar bij condensatie (bijv dauw) gaat het een stuk gemakkelijker. In dat geval zou het ook zo moeten zijn dat deze stukken uberhaupt niet waterbestendig zijn - als je ze besprenkelt met warm water zou het zou vrij snel moeten oplossen, eenvoudig te testen.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 4

Re: effect van zeezout op keramiek

Dan heb ik nog een ander probleem. De buitenkant van de pot wordt gepolijst en maakt klei aan de buitenkant dan waterdicht,de pot lekt of zweet dan niet. In de binnenkant (ongepolijst en dus nog poreus) giet ik een oplossing die men in de bouw gebruikt om muren te impregneren tegen vocht. Toch gebeurt het wel eens dat als ik water enkele weken in de pot laat staan dat de buitenlaag op sommige plekken gaat afbrokkelen. Op de buitenlaag breng ik een beschermfilm van HG voor keramische tegels aan. Het zout is volgens mij in de klei binnengedrongen en reageert dan nog steeds met vocht. Het impregneermiddel dat ik gebruik is dus niet voldoende om de poreuze laag aan de binnenkant af te dichten. Naast glazuur is er een ander middel om klei af te dichten? Het is nl. niet mogelijk om een pot aan de binnenkant te polijsten....

Berichten: 12.262

Re: effect van zeezout op keramiek

Het middel dat je aan de binnenkant gebruikt is vermoeddelijk waterglas, dat wordt ook gebruikt om muren vochtwerender te maken. Wat het middel is dat je aan de buitenkant gebruikt weet ik echter niet - staat er iets op de verpakking over de samenstelling ervan?
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 4

Re: effect van zeezout op keramiek

De beschermlaag voor keramische tegels van HG is een polymeer emulsie tegen vlekken en krassen. Ik heb via een forum van keramisten deze vraag ook voorgelegd.Ik weet dat zout in de keramiekindustrie wordt gebruikt dus de negatieve werking van "wegvreten" moet op een of andere manier teniet worden gedaan want men gebruikt het al honderden jaren. Iemand heeft me de tip gegeven om te stoken tot 950 want dan zou het natrium versmelten met de kleimineralen (dit past men toe bij de zgn.zoutglazuren) en dan zou het het corrosie-effect van zout niet meer werken. Ik heb de potten maar tot 900 graden gebakken dus ik ga dat maar eens uitproberen.  

Berichten: 12.262

Re: effect van zeezout op keramiek

Dat zou best kunnen, het smeltpunt van zout ligt rond 800 graden, maar het punt waarop het versmelt met andere zouten kan een stukje hoger liggen. Vraag is natuurlijk wel of je bij dat versmelten de gewenste effecten van het zout zult behouden.

Is het goedje dat je op de buitenkant gebruikt dit?
http://be.hg.eu/products/show/id/6408/tegel_beschermfilm_met_zijdeglans__golvpolish____product_14_

Ik weet niet precies wat daarin gaan of wat het produceert, maar het zou een dusdanig dun laagje 'plastic' kunnen zijn dat met minimale hantering al lek raakt waardoor water alsnog bij het zout kan komen.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 4

Re: effect van zeezout op keramiek

Het is niet de HG dat de pot waterdicht maakt maar het proces van polijsten (met een steen wordt de buitenkant van de pot een aantal keren bewerkt (moleculen worden op elkaar gedrukt),water wordt dan aan de buitenkant van de pot niet doorgelaten,ook condens wordt tegengehouden.Dit proces kan niet aan de binnenkant van de pot gedaan worden,deze is dan toch nog poreus.Het water dringt dan in de gebakken klei maar komt niet naar buiten. Ik zoek naar een manier om het zout en de kleimineralen dusdanig te laten versmelten dat als er vocht inkomt dat het afbreekproces van het zout teniet is gedaan. Ik weet dat dit wel met zoutglazuren gebeurt. Het zout tast de glazuur op 950 niet meer aan,maar glazuur houdt water tegen.In mijn situatie komt er wel nog vocht bij.Ofwel het smeltingsproces van zout en kleimineralen verandert de eigenschap van zout als vocht binnenkomt, ofwel ik moet de binnenkant gaan glazuren zodat vocht er niet meer bijkan.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: effect van zeezout op keramiek

Waterglas wordt met bouwmateriaal gemengd vóór het drogen om het resultaat watervast te maken. Dit lukt achteraf niet goed op dezelfde manier, omdat waterglas wat je materiaal in kan via porositeit ook er weer uit kan; en waterglas lost op in water.
 
Om bestaande muren te impregneren wordt een siliconenoplossing opgesproeid. Bij een goed behandelde muur loopt regenwater als pareltjes weg. Ook deze laag heeft echter niet het eeuwige leven!

Berichten: 12.262

Re: effect van zeezout op keramiek

Beide technieken worden gebruikt. Waterglas wordt ook achteraf wel gebruikt op bijvoorbeeld bakstenen muren. Dat het in potentie weer kan oplossen en uitspoelen is niet altijd een probleem. Veel bakstenen muren zijn zodanig geplaatst dat ze zelden erg nat worden, maar wel incidenteel bij combinatie van hevige regen en een forse wind uit de verkeerde richting. In zo'n geval helpt het doorslag van water tegen te gaan, maar het is inderdaad geen oplossing als dat een dagelijks gebeuren is.

Voor korte termijn of incidentele blootstelling is het echter best indrukwekkend: je kunt er pakweg een terracotta tuinpot mee impregneren waarna die echt niet meer 'nat' wordt als je er een sloot water overheen giet. Dat gaat ongewijfeld mis als je daar een plant in zet en die regelmatig water geeft, maar voor een decoratief object zou het nog best lang goed kunnen gaan.
Victory through technology

Reageer