zichtbaarheid virussen

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 651

zichtbaarheid virussen

Om maar gelijk met de vraag te beginnen: Als een virus in een cel zit, verandert dan het celoppervlak van die gastheercel?
 
Als een lichaamscel met een virus is geinfecteerd, zullen in de groeve van de MHC-1 klasse viruspeptiden terechtkomen. Het betreft in dit geval virale eiwitten die na incorporatie van het virale genetische materiaal in het genoom van de gastheercel geproduceerd zijn en in het cytoplasma aanwezig zijn. Op deze wijze wordt op het celoppervlak zichtbaar gemaakt dat de cel met het virus is geïnfecteerd. De T-celreceptor van een cytotoxische T-lymfocyt, met op het oppervlak het molecuul CD8, erkent alleen peptiden in associatie met MHC-1 klasse moleculen. Op deze manier kunnen effector-cytotoxische T-lymfocyten viraal geïnfecteerde cellen herkennen en uiteindelijk uit schakelen door de besmette cellen te doden.
 
Maar dat proces vindt dat altijd plaats? Of in ieder geval altijd op een dusdanige manier dat op het celoppervlak zichtbaar is dat een cel is geinfecteerd, zo ja welke andere wijzen zijn er nog?
 
 

Berichten: 12.262

Re: zichtbaarheid virussen

Er is geen garantie dat een geinfecteerde cel afwijkende peptiden aan het oppervlak laat zien waardoor een immuunrespons optreed. Zeker als het virus niet heel actief is kan het zo gemakkelijk schuilen voor het immuunsysteem. Je kunt daardoor gerust drager zijn van diverse virussen zonder daar ooit iets van te merken (eppstein-barr, herpes simplex etc).

Daarnaast is een aanzienlijk deel van ons dna erin geschreven door retrovirussen. Normaliter is dat geen probleem, en als er minimale expressie van die genen is is het ook niet wenselijk dat er een immuunrespons optreed (het zou je een autoimuunziekte opleveren). Wellicht hebben de sequenties uit retrovirussen zelfs nut - dat is niet exact bekend, maar het idee dat ze voor ons nuttige eiwitten coderen is bepaald niet ondenkbaar.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: zichtbaarheid virussen

Om nog antwoord te geven op de laatste vraag uit de OP: daar heb je MHC-klasse II voor i.c.m. CD4-cellen. De geïnfecteerde cellen presenteren dus antigenen die van intracellulaire origine zijn. Daarom is het niet nodig dat de membraanmolecuulopmaak (wat een woord...) verandert.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Reageer